Zaterdag 25/01/2020

massa demonstranten eist vandaag dat troepen worden teruggetrokken

'We willen het Congres, de president en de regering tonen dat de vredesbeweging bloeit'

Mars op Witte Huis tegen oorlog in Irak

Net op het moment dat de populariteit van Bush op een dieptepunt zit, worden vandaag honderdduizend betogers verwacht in Washington voor een grote antioorlogsdemonstratie. De organisatoren willen dat de Amerikaanse troepen zo snel mogelijk uit Irak worden teruggetrokken. Een van de boegbeelden van de betoging is Cindy Sheehan, moeder van een gesneuvelde Irak-soldaat.

Brussel

Eigen berichtgeving

De organisatoren hopen dat de betoging van vandaag de grootste wordt sinds de Amerikaanse invasie van Irak in maart 2003. Gisteren en eergisteren kwamen al bussen vol demonstranten aan in Washington. In totaal, zo wordt gehoopt, zullen er honderdduizend mensen deelnemen aan alle activiteiten die het hele weekend gepland zijn. Behalve de grote betoging zijn er nog concerten en kerkdiensten. Op maandag willen de activisten zelfs het Witte Huis omsingelen en daar antioorlogspamfletten afgeven.

"Dit is niet alleen een kwestie van mensen op straat te brengen; we willen de beweging ook een nieuw elan geven", zei William Dobbs, de woordvoerder van United for Peace and Justice, een koepelorganisatie die de driedaagse sponsort, tegen het persagentschap AP. "We hopen dat mensen na dit weekend teruggaan naar huis en vandaar het Congres aansporen deze oorlog te beëindigen."

Ook Cindy Sheehan, het boegbeeld van de Amerikaanse antioorlogsbeweging, is in Washington. Sheehan, de moeder van een Amerikaanse soldaat die in april omkwam in Irak, kampeerde in augustus 26 dagen lang voor de ranch van Bush in de hoop de president te kunnen spreken. Dat is nooit gebeurd, maar de vrouw kreeg tijdens haar protestactie wel steeds meer aanhang. De afgelopen weken doorkruiste de moeder van soldaat Casey Sheehan met tientallen andere actievoerders 51 Amerikaanse staten met de 'Bring them home now tour'. In Washington wil ze even verbeten te werk gaan. "We willen het Congres, de president en de regering laten zien dat de vredesbeweging bloeit", zei Sheehan tegen AP. "We menen het ernstig en we zijn niet van plan te stoppen tot de troepen weer thuis zijn."

Bij Cindy Sheehan voegde zich in Washington eergisteren een andere moeder van een gesneuvelde Irak-soldaat: de Britse Rose Gentle. Zij lag in haar land eveneens aan de basis van een antioorlogscampagne, maar dan tegen premier Tony Blair wegens diens deelname aan Irak. Haar 19-jarige zoon Gordon is vorig jaar omgekomen in Irak. "Het is heel opwindend hier te zijn en George Bush te laten weten wat we denken over de oorlog in Irak", zei Gentle in The Independent. "Gordon zou dit ook hebben gewild. Zijn vrienden zijn nog steeds in Irak en hij zou hen graag veilig thuis hebben gewild. Velen denken dat we tegen de troepen zijn, maar we zijn voor hen. We willen hen veilig thuis."

President Bush zelf is vandaag niet in Washington, maar in Texas om daar de situatie van orkaan Rita op de voet te volgen. Maar zijn standpunt zal verdedigd worden door groeperingen als FreeRepublic.com en Protest Warrior, die een tegenbetoging plannen. "We hebben na 11 september gezworen dat we niet zouden toelaten dat de anti-Amerikaanse linkerzijde ons zou aandoen wat ze hebben gedaan tijdens Vietnam, namelijk het neerhalen van het moreel van de Amerikanen", zei Kristinn Taylor, woordvoerster van FreeRepublic.

Afgelopen week benadrukte Bush nog maar eens dat hij er niet aan denkt om de troepen binnen korte tijd terug te trekken. "De enige manier waarop de terroristen kunnen winnen, is als we zenuwachtig worden en van onze missie afzien", zei hij.

Verwacht wordt dat dit weekend een hoogtepunt wordt voor de antioorlogsbeweging. Niet alleen wegens de populariteit van Cindy Sheehan, maar ook omdat de steun voor Bush op een dieptepunt zit. Uit een opiniepeiling van CBS/The New York Times blijkt dat 52 procent van de Amerikanen vindt dat Bush de troepen zo snel mogelijk moet terugtrekken. Een andere peiling, van Gallup, zegt dat slechts nog 40 procent van de Amerikanen zijn beleid goedkeurt. Na de aanslagen van 11 september was dat bijna 90 procent.

(AE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234