Vrijdag 09/06/2023

Extreemrechts

Maskers vallen af bij Schild & Vrienden: racisme, antisemitisme en nazi-symboliek

Foto van Dries Van Langenhove inreportagemagazine 'Pano'. Beeld RV
Foto van Dries Van Langenhove inreportagemagazine 'Pano'.Beeld RV

Dries Van Langenhove en zijn Schild & Vrienden zijn achter de schermen extremer dan ze zich tonen. Dat onthulde Pano (VRT). "Sommige culturen zijn inferieur", schrijft Van Langenhove, tussen duizenden racistische en antisemitische berichten in besloten chatgroepen. Daar worden ook swastika’s én wapens getoond.

Maarten Rabaey

De dag van geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn en welke niet”. Dit is een post van Dries Van Langenhove in een van de twee besloten chatgroepen van Schild & Vrienden, die VRT-journalist Tim Verheyden enkele maanden undercover volgde. Tegelijk filmden hij en zijn Pano-ploeg de groep ook in het openbaar, waar S&V zich profileert als een jeugdbeweging die opkomt voor Vlaamse jongeren.

Lees ook: Jong N-VA-leden zetten lidmaatschap Schild & Vrienden stop

Achter hun computer leggen ze hun masker af. Zowel op de besloten Facebook-groep, die tot 847 leden telde, en in een groep met een 190-tal leden op het gamersforum Discord, gaan ze zich dagelijks te buiten aan racisme, antisemitisme, vernedering van vrouwen en holebi’s, maar ook aan naziverheerlijking. Pano las 67.000 posts, waarvan het enkele grove voorbeelden woensdagavond toonde. Zo staat er bij een foto van peuter Mawda, die tragisch omkwam door een politiekogel: 'Mijn ouders zijn rood maar ik ben liever dood'.

Een beeld uit 'Pano'. Beeld RV VRT
Een beeld uit 'Pano'.Beeld RV VRT

Een zwarte kleuter wordt een ‘tyfusneger’ genoemd, die met ‘de zweep’ naar school moet worden gestuurd. Van Langenhove beklaagt zich in een post dat hij dergelijke zaken niet openbaar mag zeggen. “Pff. ‘k zou echt graag eens random tweeten: “Neger”. Imagine de shitstorm’", schrijft hij op Discord. Op een ander filmpje is een huilend, ondervoed, kleutertje te zien uit Afrika. Over het beeld loopt de tekst ‘I don’t care’. “Sommige culturen zijn inferieur”, schrijft Van Langenhove een andere keer.

Lees ook: Wil je als politicus je lezingen laten bewaken door jongelui die als Hitler wensen te poseren?

Vrouwen worden in enkele racistische cartoons afgebeeld als lustobjecten en obesitas bestempeld als ‘ranzig’. “Ik kan niet begrijpen hoe je dik en rechts kan zijn”, schrijft Van Langenhove, die zelf een lichaamscultus aanhangt.

Antisemitisme

In de Discord-groep bulkt het ook van de antisemitische haatboodschappen tegen de Joodse gemeenschap met pijnlijke verwijzingen naar de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder een groep dansende Chassidim worden foto’s getoond van bruinhemden uit nazi-Duitsland en nazileider Adolf Hitler voor het concentratiekamp van Auschwitz, onder de kop ‘Jewbusters’.

Er duiken ook swastika’s op. Het hoofdpersonage van de Amerikaanse film American History X uit 1998, het verhaal over de vorming van een neonazi, wordt afgebeeld als jonge tiener – ‘voor S&V’ - en als gewapende extremist – ‘na S&V’.

Beeld uit de Pano-reportage. Beeld RV VRT
Beeld uit de Pano-reportage.Beeld RV VRT

Van Langenhove liket een foto waarop iemand zijn gezicht op dat van Hitler fotoshopte. ‘Poseren voor de Eifeltoren, who did it best?’, vraagt moderator L.D. ook op de S&V-Facebookgroep, terwijl hij voor het Parijse monument staat. Naast hem toont hij een foto van Hitler in dezelfde pose. Dezelfde L.D. ergert zich in een andere post aan het lawaai van twee mensen met andere huidskleur tijdens een treinrit. Van Langenhove antwoordt: “Binnen twee jaar kan je de mobiele S&V-brigade bellen die ze dan opwacht aan het volgende station.”

Aanvalswapens

Naast dergelijke verbale geweldsdreigingen zijn ook een paar keer wapens te zien. Zo is één van de S&V-leden te zien terwijl hij op een Vlaamse vlag ligt, mét aanvalswapens en handgeweren.

Een beeld uit 'Pano'. Beeld RV VRT
Een beeld uit 'Pano'.Beeld RV VRT

Van Langenhove, die zijn leden in de besloten groep ook al heeft opgeroepen lid te worden van schietclubs, poseert zelf met een geweer. Deze foto zou deze zomer gemaakt zijn in Roemenië, tijdens dezelfde reis waar hij de Hongaarse premier Viktor Orban sprak.

Van Langenhove regisseert ook zijn eigen groep strak. Op Discord deelt hij de groepsleden in vier hiërarchische categorieën in: normies (70-tal), rekruten (69), strijders (43) en veteranen (4). Bovenaan de ladder staat hijzelf, de ‘eindbaas’. Alleen hijzelf mocht voor de camera praten met Pano. ‘Nooit, onder geen enkele omstandigheid screenshots delen uit de S&V-groep. NOOIT’, maant hij ze aan op Facebook.

Volgens strafrechtadvocate Frederieke Cloet van advocaten 'Cloet & Damen' zijn de posts in de besloten chatgroepen mogelijk strafbaar. " Wij leiden af dat men zich constant op de grens begeeft van racistische uitspraken en de vrije meningsuiting. Het is een moeilijke balans. Er is wel rechtspraak die bepaalt dat wat gezegd wordt in besloten FB-groepen ook beschouwd kan worden als racisme en discriminatie, wanneer er ongeoorloofd onderscheid wordt gemaakt over ras, huidskleur of afstamming van personen." S&V zou zich mogelijk ook schuldig kunnen maken aan 'belaging', "omdat er aangezet wordt tot trolling".

Een beeld uit 'Pano'.  Beeld RV VRT
Een beeld uit 'Pano'.Beeld RV VRT

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234