Vrijdag 14/08/2020

Politiek

Marxistische PVDA bestuurt voor het eerst in Vlaanderen: “Toon mij wat er communistisch is”

Geert Asman, Brent Meuleman and Isabel Dellaert op de persconferentie.Beeld BELGA

Geert Asman wordt in Zelzate de eerste PVDA-schepen van Vlaanderen. Eerder lekte al uit dat sp.a en PVDA in de Oost-Vlaamse gemeente een coalitie zullen vormen. Het is een absolute primeur dat de Partij van de Arbeid in ons land zal meebesturen in een gemeente.

Sp.a-lijsttrekker Brent Meuleman, een 30-jarige leerkracht, wordt de nieuwe burgemeester. PVDA-lijsttrekker Geert Asman wordt eerste schepen. Hij is bevoegd voor Sociale Zaken, Welzijn, Financiën en Begroting, Openbare Werken en technische dienst.

Uit het archief

Moet er een cordon sanitaire rond PVDA komen? De Morgen behandelde de vraag in 2016 al: Is PVDA even gevaarlijk als Vlaams Belang?

Ook Steven De Vuyst, parlementair medewerker van PVDA-boegbeeld Raoul Hedebouw, wordt schepen voor de extreemlinkse partij. Hij krijgt de bevoegdheden Jeugd, Wonen, Milieu, Klimaat en Ontwikkelingssamenwerking. Voor sp.a worden Isabel Dellaert en Luc Van Waesberghe schepen.

Minder schepenen, meer geld in strijd tegen armoede

Het nieuwe college telt zo twee schepenen minder. Het geld dat daarmee wordt uitgespaard, zo’n 100.000 euro, gaat integraal naar armoedebestrijding. De coalitie wil voorts de belastingen voor zo’n 600 zelfstandigen verlagen. De kosten daarvan zullen gedragen worden door de grootste bedrijven in de gemeente, zoals staalbedrijf Arcelor Mittal.

De nieuwe bestuurscoalitie wil naar eigen zeggen een “eerlijk, democratisch, warm en sociaal beleid” voeren.

Primeur voor België

Eerder vandaag lekte al uit dat sp.a en PVDA een coalitie zullen vormen in Zelzate. Dat is een primeur voor ons land: het is immers de eerste keer dat de extreemlinkse PVDA lokaal gaat meebesturen.

In het district Borgerhout zit de partij sinds 2012 wel in een coalitie met sp.a en Groen, maar dat is een lager bestuursniveau.

PVDA slaagt dus wel in Vlaanderen wat in Brussel en Wallonië maar niet lukt: deel uitmaken van het bestuur. In Charleroi, Luik, Molenbeek en Herstal draaiden coalitiegesprekken van de PVDA/PTB met de PS of Ecolo (Molenbeek) op niets uit.

Geert Asman, de eerste PVDA-schepen van Vlaanderen.Beeld BELGA

“Zelzatenaar heeft dit niet gewild”

Uittredend burgemeester Frank Bruggeman reageert scherp op de nieuwe bestuursmeerderheid.b“De Zelzatenaar heeft dit niet gewild. De partijprogramma’s van PVDA en sp.a zijn onbetaalbaar. Deze coalitie is gesloten uit rancune tegenover mijzelf en de mensen die voor mij werken.” Bruggeman kondigt een oppositiekuur aan “waarbij wij zeer kritisch zullen toekijken”.

“Gelijkenissen met doorbreken cordon sanitaire”

Bruggeman ziet in de keuze voor PVDA gelijkenissen met het doorbreken van het cordon sanitaire tegen het extreemrechtse Vlaams Belang. “Dit is een zwarte dag voor Zelzate en een zwarte dag voor België”, klinkt het.

Maar de nieuwe burgemeester, Brent Meuleman, spreekt dat tegen. “Het signaal van de kiezer is duidelijk. We hebben gekozen voor een positief toekomstig project, gebaseerd op een gedeelde visie.”

De beslissing van de lokale sp.a-afdeling kan verregaande gevolgen hebben bij de verkiezingen van 2019, waarschuwt Bruggeman nog. “Wat hier in Zelzate gebeurt zullen de nationale partijvoorzitters John Crombez niet in dank afnemen. Die haalt zich hiermee grote problemen op de hals”, besluit de politicus.

Archiefbeeld van Peter Mertens, nationaal voorzitter van PVDA. Beeld BELGA

“Positieve, lokale keuze”

“Dit is een verhaal over de toekomst van Zelzate en over niets anders”, reageert sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Vandenbroucke op de historische coalitievorming. De politieke beslissing vergelijken met het doorbreken van het cordon sanitaire slaat nergens op, klinkt het.

“Ik kan enkel vragen om dit bestuursakkoord te lezen en mij te tonen wat er extremistisch of communistisch aan is”, zegt Vandenbroucke. Hij ziet de samenwerking als een “positieve, lokale keuze”.

Of de samenwerking een precedent is en sp.a na de verkiezingen in 2019 ook Vlaams of federaal een samenwerking met PVDA zou overwegen, is niet aan de orde. “Die vraag is compleet zonder voorwerp”, klinkt het. “Er zit zelf geen fractie van PVDA in het Vlaams parlement.”

Ook de toekomstige burgemeester van Zelzate vindt de vergelijkingen met extreem-rechts overroepen. “Volgens mij is de partner die naast mij zit, nog niet veroordeeld voor discriminatie of racisme”, zegt Brent Meuleman (sp.a) over PVDA. “Nogmaals, wij schrijven hier een lokaal verhaal. Ik ga me de komende jaren focussen op Zelzate, niet op andere gemeenten.”

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten lijkt alvast niet gewonnen voor de nieuwe bestuursploeg in Zelzate. “Extreemrechts en extreemlinks zijn spiegelbeelden”, schreef ze deze namiddag op Twitter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234