Donderdag 22/08/2019

Marvano: sf-tekenaar, bestuurslid BCB, nieuwbakken jeugdauteur en groot bakkes

Bronzen Adhemar 2001-laureaat Marvano, tekenaar van meermaals vertaalde sciencefictionreeksen als 'Dallas Barr' en 'Een nieuw begin', is op dit moment volop aanwezig in het Vlaamse striplandschap. Vanaf deze week wordt hij samen met Frank Daniëls, directeur filatelie Post, bestuurslid van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal. Met de aanstelling van Marvano, bekend om zijn non-conformistische aanpak, hoopt men een frisse wind door het stripmuseum te laten waaien.

Begin deze week gaf hij ook samen met Johan De Moor acte de prèsence op het Parijse Salon du Livre, waar Nederland en Vlaanderen als gastland gevraagd werden. Hij gaf er conferenties voor klassen en werd tijdens 'Une heur avec...' geïnterviewd door sf-grootmeester Moebius. "Toffe, lieve, pretentieloze kerel", beoordeelt Marvano zijn interviewer. "Ik vond het de omgekeerde wereld; ik zou hem moeten interviewen, niet andersom. Maar hij heeft me bedolven onder de complimenten, zei dat ik erin geslaagd was een plausibele futuristische wereld te scheppen en vertelde daar in een ruk bij dat dat hem nooit gelukt was. Dat vond ik overdreven, maar hij meende het. Het doet goed als je zoiets hoort."

Marvano duikt ook op in een boekje van Het Vlaams Fonds voor de Letteren waarin zo'n twintig Vlaamse stripauteurs en cartoonisten onderdak kregen. Het Frans- en Engelstalige boekwerk is bedoeld om werk van hier in het buitenland aan te kaarten. De auteur werd recentelijk ook nog door het VFL gevraagd te adviseren in bepalingen over onder meer de huidige strippolitiek. Samen met The House of Book-redacteur Ronald Grossey en 'Coma'-tekenaar Steven Dupré trok hij onlangs ook naar het ministerie van Sociale Zaken om er te spreken over een auteursstatuut. Hij omschrijft de confrontatie met de ambtenaar aldaar als 'beledigend'. "Die man deed zelfs niet eens moeite om interesse te tonen, heeft het hele uur geen letter op papier gezet en wist nauwelijks waar hij het over had. Een auteursstatuut, zoals de Ieren, Fransen en Duitsers dat hebben, werd meteen van tafel geveegd, met een argumentatie waarin hij zich tientallen keren tegensprak. Hij was grensverleggend in zijn domheid. Een maat voor niets. Daar moeten we dus ook weer niets van verwachten."

Marvano debuteerde vorige week ook als jeugdschrijver. Bij The House of Books kwam Kletskoek uit, een kinderboekje waarin hij zichzelf, zijn dochter en vooral zijn vorig jaar overleden poes Gorki centraal zet. "Het boekje is er gekomen nadat Gorki, die in feite zo'n beetje mijn compagnon was, plots verdwenen was. Om diens gezelschap nog even vast te houden, heb ik dit boekje gemaakt." (GDW)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden