Donderdag 01/12/2022

Martijn Mulder schreef een reisgids voor wie geheim agent 007 achterna wil

Met James Bond de wereld rond

'De mooiste plekken die ik in mijn leven heb gezien, heb ik ontdekt door James Bond achterna te reizen', zegt Martijn Mulder (36), die het boek On the Tracks of 007 schreef. Mulder reist al sinds zijn achttiende de wereld rond om Bondlocaties van dichtbij te bewonderen. Door Katrijn Serneels

"Het is begonnen toen ik nog een kleine jongen was", zegt Martijn Mulder. "Ik las dat Roger Moore en Grace Jones aan het filmen waren in Chantilly. Ik zat met mijn ouders in de wagen, op weg naar Parijs, toen we de afrit Chantilly voorbijreden. Ze wilden niet naar mijn smeekbeden luisteren."

Toen hij achttien jaar oud was, stond Mulder voor het eerst op de plek waar James Bond ook gestaan had: voor het kasteel in Chantilly, het hoofdkwartier van de slechterik uit A View to Kill. "Ik had net mijn rijbewijs en stelde aan een paar vrienden voor om naar Parijs te gaan. Dat zagen ze wel zitten, dus leende ik de auto van mijn vader. Toen we het bordje van de afrit Chantilly naderden, kon ik mijn vrienden gemakkelijk overtuigen om even een tussenstop te maken. James Bond, dat betekent snelle wagens en mooie vrouwen. Welke jongen droomt daar nu niet van? Het is ondertussen een traditie geworden om telkens als ik naar Parijs rijd bij Chantilly te stoppen, ook als mijn vriendin mee is. Best romantisch, hoor, het kasteel van Chantilly."

Waar komt dat verlangen vandaan om Bond achterna te reizen?

Mulder: "Ik heb altijd veel interesse gehad voor plekken met een verleden. Mijn ouders namen me mee naar de piramiden van Egypte en de ruïnes in Griekenland. Ergens staan waar historische figuren ook gestaan hebben, dat geeft toch een bijzonder gevoel. De plaats waar Napoleon voor de veldslag in Waterloo geslapen heeft, het motel waar Martin Luther King vermoord is: zulke plekken hebben me altijd aangesproken.

"Toen ik gefascineerd raakte door James Bond - mijn eerste film was Moonraker, daarna zag ik Octopussy in de bioscoop - wilde ik ook graag naar de plaatsen waar hij was geweest. Mijn eerste grote reis was naar Jamaica: niet toevallig de plek waar Ian Fleming zijn Bondboeken heeft geschreven. Fleming heeft ook heel wat locaties uit Jamaica en de Caraïben verwerkt in zijn boeken. De Dunn's River Falls, een waterval in Jamaica, is beroemd geworden nadat James Bond er ook in gezwommen had. De tijd dat de films alle locaties volgen die Fleming beschreven heeft, is voorbij. Dat was alleen bij de eerste vijf films het geval, daarna zijn de regisseurs hun zin beginnen te doen."

Hoe ver ga je? Spring je ook in een waterval waarin James Bond ooit een duik nam?

"Ik heb in het water beneden aan de waterval gezwommen. Maar ik ben geen held. Zo waren we in Jamaica op zoek naar het huis waar Fleming woonde, maar we zijn er nooit geraakt. We waren een beetje verdwaald met de auto en durfden niet uit te stappen om de weg te vragen, want de mensen daar zagen er nogal agressief uit. (lacht) Bond zou niet bang geweest zijn.

"Het huis waar Fleming gewoond heeft, heet vandaag het Goldeneye Resort en is een superchic hotel. Was ik er geraakt, dan zou ik niet het geld gehad hebben om er te slapen. Maar ik had er wel heel graag even mijn hoofd binnen gestoken. Heel wat huizen of paleizen waarin de Bondfilms zich afspelen zijn trouwens privébezit. Daar bel ik gewoon aan en vraag ik vriendelijk of ik even mag rondkijken. Meestal zeggen ze ja."

Is het geen dure grap om het spoor van 007 te volgen?

"James Bond achternareizen kan voor elk budget. Naar Chantilly rijd je zo met de auto. Er zijn ook heel wat steden - Istanbul, Berlijn, Parijs - waar je makkelijk naartoe kunt zonder een fortuin kwijt te spelen. Groot-Brittannië, bijvoorbeeld, is een goede trip om te beginnen. In de omgeving van Londen kun je met de wagen heel wat Bondplekken bezoeken. Stonor House, het hoofdkwartier van MI6, is daar een goed voorbeeld van. Het is ook in realiteit het hoofdkwartier van de Britse geheime dienst. Dat deed in het begin nogal wat stof opwaaien. Konden ze dat wel maken, het echte hoofdkwartier tonen? Ondertussen is het een traditie geworden en duikt het beeld van Stonor House in zowat elke Bondfilm weleens op."

Je trok ook naar India. Wat viel daar te beleven?

"India is prachtig. In Udaipur ligt er een paleis op een meer dat in Octopussy dienst doet als het hoofdkwartier van de slechterik. Een beetje Bondkenner weet trouwens meteen hoe laat het is als er een indrukwekkend gebouw op een spectaculaire locatie in beeld komt: dat is het hoofdkwartier van de slechterik. In Quantum of Solace wordt een futuristisch laboratorium in Chili gebruikt. Natuurlijk moet Bond dat bolwerk zien binnen te dringen.

"In Chili ben ik nog niet geweest, maar het staat nu bovenaan op mijn lijst als volgende vakantiebestemming.

"Bestemmingen als Chili, India en Japan behoren natuurlijk wel tot het lijstje van duurdere Bondreisjes. Doorgaans neem ik mijn vriendin mee. Vroeger trok ik er ook op uit met Dirk Kloosterboer, mijn vriend die meewerkte aan het boek. Hij is een paar jaar geleden helaas gestorven."

Dankzij Bond heb je de mooiste plekken van je leven ontdekt. Wat was het allermooiste plaatsje?

"Zonder twijfel de Shinmu-dakevulkaan in Japan. Na anderhalf uur klimmen stond ik op de krater van de vulkaan, waar een helderblauw meer ligt. In de Bondfilm is dat geen echt meer, maar een dekmantel voor een raketbasis vanwaaruit de wereld kan worden vernietigd. Ninja's dalen langs de krater af naar het meer, iets wat ik niet heb nagedaan. Het is nog altijd een actieve vulkaan en er hangen giftige fosfordampen in de krater.

"De plek is moeilijk bereikbaar. De crew moest er elke ochtend op ezeltjes naartoe, terwijl de regisseur en Bond zelf per helikopter naar de krater werden gevlogen. Het was indrukwekkend om daar alleen op de rand van die krater te staan. Een luxe die je niet altijd hebt op Bondlocaties, want de meeste zijn toeristische hotspots."

Zien toeristische diensten James Bond graag komen?

"Zeker. In Thailand heb je een eiland dat door Guy Hamilton, regisseur van verschillende Bondfilms, op de kaart is gezet. Het eiland had vroeger een onuitspreekbare naam en niemand ging er naartoe. Nu heet het James Bondeiland en wil iedereen het zien.

"De enigen die niet blij waren toen ze Bond zagen komen, waren de monniken van het Meteoraklooster in Griekenland. De overheid had de toestemming gegeven om te filmen nabij de rots waarop het klooster gebouwd is, maar de monniken dachten daar anders over. Ze wilden liever niet het decor vormen van een film die geweld promoot, dus hingen ze hun witte was buiten, zodat de ploeg geen goede shots kon maken van het klooster."

Er zijn ook streken waar Bond niet komt, Afrika bijvoorbeeld.

"Verder dan in Egypte, Marokko en Istanbul is hij in Afrika niet geraakt. Zuid-Afrika is weleens ter sprake gekomen als mogelijke locatie, maar je hebt ook een goede infrastructuur en een stabiele politieke situatie nodig om als decor voor Bond in aanmerking te komen. Wellicht is dat de reden waarom Afrika nauwelijks aan bod komt."

Heb je al eens in hetzelfde bed als James Bond geslapen?

"Wel in hetzelfde hotel, maar niet in hetzelfde bed. Bond doet de betere hotels aan en zijn kamer is vaak de bruidssuite of het penthouse, de duurste kamer dus. Ik heb bijvoorbeeld in het Kempinskihotel in Berlijn geslapen, maar dan in een gewone kamer. Ze waren er wel zo vriendelijk om me de kamer die als Bondlocatie is gebruikt even te laten zien. De hotelkamers waarin Bond slaapt, doen overigens niet alleen dienst voor romantische scènes, er gebeuren ook weleens moorden."

Wat draag je eigenlijk op zo'n Bondreis? Een smoking?

"Nee, een korte broek. Want waar James Bond komt, schijnt meestal de zon."

On the Tracks of 007: a Field Guide to the James Bond Filming Locations around the World, door Martijn Mulder en Dirk Kloosterboer. DMD Digital/Lightning Source, 24,95 euro voor zwart-witversie, 59,95 euro voor kleurendruk, www.onthetracksof007.com

Martijn Mulder:

Ik heb wel al in hetzelfde hotel geslapen als James Bond, maar nog niet in hetzelfde bed. Bond krijgt vaak de bruidssuite of het penthouse, de duurste kamer dus

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234