Zondag 23/01/2022

‘Martelaar van de communautaire strijd’

De drie musketiers, zo bestempelt die burgemeester zichzelf en zijn niet-benoemde collega’s van Linkebeek en Wezenbeek-Oppem. ‘De inwoners van Kraainem wensen me voortdurend bon courage. De Nederlandstaligen niet, nee.’

“Kraainem is een Vlaamse gemeente, punt.” De toon is meteen gezet aan het gemeentehuis van de Brusselse randgemeente. Vlaming Luc steekt een betoog af over de rechten van onderdrukte minderheden, maar wordt onderbroken door een buurman die toevallig passeert. Een Franstalige buurman. “Kom hier, een kus, zo doen wij Walen dat”, grijnst hij. “Jullie waren toch niet over politiek bezig? Nooit doen met hem.” Na nog wat plaagstoten over en weer kruipt Luc op zijn fiets.Zijn Franstalige buur kijkt hem hoofdschuddend na. “Ah, les Flamands. Ik zie ze graag, maar ze hebben er toch een handje van weg om alles zo ingewikkeld mogelijk te maken. Kraainem is al lang geen Vlaamse gemeente meer, het is ook geen Franstalige gemeente. Binnenkort zijn we allemaal minderheden. Er komen hier meer en meer nationaliteiten wonen, heel wat mensen die voor de Europese instellingen werken. De globalisering, zo werkt de wereld.”“We kunnen ons daar allemaal tegen verzetten en in het verleden blijven leven, of we kunnen die realiteit aanvaarden en er het beste van maken. Ja, de Vlamingen zijn jaar na jaar met steeds minder in Kraainem. Of je dat nu jammer vindt of niet, het is nu eenmaal zo. Natuurlijk moeten ze ook in het Nederlands geholpen worden, dat spreekt voor zich. Maar stoort het hen nu echt zo geweldig dat wij onze kiesbrief in het Frans krijgen?Een verwijzing naar de niet-benoeming van burgemeester Arnold d’Oreye de Lantremange. Die stuurde zijn Franstalige inwoners bij de vorige verkiezingen een oproepingsbrief in het Frans. Dat is een schending van de rondzendbrief-Peeters, die bepaalt dat de kiesbrieven eerst in het Nederlands verstuurd moeten worden.”“Ik betwist die rondzendbrief en ik zal dat blijven doen”, reageert de burgemeester. “Ik volg de wet. Die bepaalt dat iedereen zijn oproepingsbrief in zijn eigen taal krijgt. Als minister Keulen mij daarvoor tot twee keer toe niet wil benoemen, tant pis.”

Populairder dan ooit

Burgemeester d’Oreye de Lantremange is populairder dan ooit door zijn niet-benoeming. “Op 7 juni steun ik de lijst van de Union des Francophones (UF). Ik sta op achttien, mijn niet-benoemde collega’s van Linkebeek en Wezembeek-Oppem op plaats negentien en twintig. (trots) De drie musketiers. De mensen in Kraainem begrijpen niet waarom we zo geïntimideerd worden. Op straat wensen mensen mij voortdurend moed: ‘Bonne courage, monsieur’. Ook de Nederlandstalige inwoners? Nee, die niet.”Toch vinden niet alleen de Franstalige inwoners van Kraainem dat Keulen de burgemeester nu maar eens gewoon moet benoemen. Ook heel wat Vlamingen delen die mening, zij het om andere redenen. “Keulen maakt een martelaar van hem”, menen twee bejaarde mannen die op weg zijn naar hun stamcafé voor een potje biljart. “Onze burgemeester is nooit een Franstalige radicaal geweest, maar hij wordt misbruikt door types als Olivier Maingain (FDF-voorman, JV). Die willen over zijn rug de spanningen tussen Vlamingen en Walen een beetje opkloppen.”“Keulen trapt met zijn ogen open in de val. Nu lijkt het plots alsof hij de grootste voorvechter van de communautaire zaak is en is hij de grote held van de Franstaligen. Hij lacht er verdomme zelf mee. En zijn niet-benoeming verandert geen sikkepit voor de inwoners van Kraainem.”“Klopt”, bevestigt d’Oreye de Lantremange. “Ik ben verkozen door een meerderheid van de inwoners, 18 van de 23 gemeenteraadsleden hebben mijn voordracht ondertekend (de vijf Vlaamse raadsleden tekenden niet, JV). Ik heb de democratische legitimiteit om burgemeester te zijn. Ik heb ook alle bevoegdheden die andere burgemeesters hebben. Eén verschil: als ik u een brief zou sturen, moet ik die ondertekenen met ‘waarnemend burgemeester’. (lachje) Maakt mij niet uit, hoor.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234