Maandag 03/08/2020

Update

'Mars voor het leven' tegen abortus in Brussel

Alle deelnemers kregen een witte of rode roos om te wijzen op het vreedzame karakter van hun optocht.Beeld UNKNOWN

Op het Koningsplein in Brussel verzamelden vandaag zo'n 550 manifestanten voor een 'Mars voor het leven', een initiatief van studenten omdat abortus sinds twintig jaar niet meer strafbaar is in België. Aartsbisschop André Mutien Léonard stapte mee op. Zo'n 30 leden van het Anti-Fascistisch Front hielden een tegenbetoging, en op 1 april vindt een mars plaats voor het recht op abortus.

Michel De Keukelaere, een van de initiatiefnemers, wil de stilte doorbreken. "Het blijft een taboe dat veel vrouwen lijden onder abortus. Uit solidariteit willen we opkomen voor de rechten van het ongeboren kind en de vrouw."

De organisatoren van de manifestatie wijzen erop dat abortus ook gevaren inhoudt. "Het verhoogt de kans op borstkanker, leidt tot zelfmoord want vrouwen met een postabortussyndroom zijn psychologisch extra kwetsbaar. Bovendien is zwanger raken na een abortus ook niet evident. Toch leven we in een maatschappij waar abortus bijna normaal is geworden. Er zijn ook alternatieven zoals adoptie", verduidelijkt studente Liesbeth Ronsmans.

Subsidies voor abortuspreventie

De betogers begrijpen volgens Ronsmans niet dat organisaties als JongerenInfoLife of Levensadem (Souffle de Vie) die aan abortuspreventie doen, niet gesubsidieerd worden door de overheid. "Daarom organiseren we deze pluralistische mars."

Alle deelnemers kregen een witte of rode roos om te wijzen op het vreedzame karakter van hun optocht, die van het Koningsplein naar het Brusselse justitieplein gaat. Volgens de Brusselse politie waren er zo'n 500 betogers aanwezig.

"Draai de klok niet twintig jaar terug"
Zo'n 30 leden van het Anti-Fascistisch Front (AFF) stapten intussen op tegen de Mars voor het leven. Ze verzamelden zich aan de andere kant van het Koningsplein. "We zijn hier vandaag gekomen omdat we de abortuswet willen behouden. Anders draai je de klok zo'n twintig jaar terug", zei Christiane Pay, politiek secretaris van het AFF.

"Aan de andere kant van het plein staat een groep integristen die leven vanuit het geloof. Wie anders denkt, heeft ongelijk", aldus Pay. Volgens haar nemen ook leden van het Vlaams Belang deel aan de Mars voor het leven. "We zijn numeriek in de minderheid omdat we onze leden pas laat hebben kunnen mobiliseren", zei Pay nog. Beide manifestaties verliepen zonder incidenten.

Mars voor recht op abortus
Op 1 april vindt in Brussel overigens een mars plaats voor het recht op abortus. Sonja Eggerickx, voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen, Marleen Temmerman, hoogleraar aan de universiteit van Gent en sp.a-senator, en Magda Michielsens, voormalig professor Vrouwenstudies, roepen op massaal deel te nemen.

Ook zij vinden, net als de anti-abortusbetogers, dat er een nog betere psychosociale zorg moet zijn voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn en al dan niet kiezen voor een abortus. Daarnaast zijn ze sterk voorstander van meer preventie, meer aandacht voor seksuele opvoeding en het gratis voorbehoedsmiddelen voor minderbedeelden.

Illegaliteit
"Maar wanneer de abortuswet zou worden afgeschaft, keren we terug naar de tijd van de criminele illegale abortus, met alle gevolgen voor de fysieke en psychische gezondheid van de vrouw. Abortussen zullen steeds gebeuren, maar dan in de illegaliteit", zeggen de vrouwen.

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn en zich in een noodsituatie bevinden, moeten geholpen en ondersteund worden in welke beslissing ze ook nemen. De keuze of het kind gewenst is of niet, ligt finaal bij de vrouw. Een keuze die niet lichtzinnig genomen wordt. Een keuze die ook niet opgelegd wordt door de wet. Baas in eigen buik dus, benadrukken ze. (belga/mvdb/sam)

Leden van het Anti Fascistisch Front hielden een tegenbetoging.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234