Vrijdag 27/01/2023

Mars tegen geweld

Op dinsdagnamiddag 18 oktober 2011 is een 32-jarige man gewond geraakt bij een schietpartij in Sint-Jans-Molenbeek. Een schietpartij op klaarlichte dag is beangstigend en doet denken aan de far west.

Enkele organisaties, waaronder de Vierwindenkleuter- en lagere school, het kinderdagverblijf Bambino en de jeugdwerking D'Broej, wensten een vreedzame protestmars te organiseren tegen dit soort van extreem geweld in de onmiddellijke aanwezigheid van de peuters, kinderen en jongeren waar zij elke dag mee werken.

Maar dat was blijkbaar niet naar de zin van burgemeester Moureaux. De burgemeester zou het schandalig vinden dat kinderen worden 'gebruikt' voor een politieke boodschap. Moureaux geeft dus geen toestemming voor een protestactie die een belangrijk maatschappelijk probleem in zijn gemeente wil aankaarten. Een vreedzame manifestatie van ouders met hun kinderen wordt afgedaan als het politiek recupereren van kinderen.

Vandaag krijgen we de indruk dat Moureaux een regelrechte ontkenningspolitiek voert. Wie het aandurft zijn nek uit te steken en aandacht vraagt voor reële problemen in Molenbeekse wijken, wordt door de burgemeester afgeschilderd als leugenaar of vijand van Molenbeek. We roepen de burgemeester op om zijn beslissing te herzien, de mars tegen geweld toe te staan en samen met de betrokken organisaties te onderzoeken op welke manier de problemen van onveiligheid het best kunnen worden aangepakt.

Benjamin Dalle, CD&V Molenbeek

Europa niet blind volgen

Een van de aanbevelingen (nu verplichting?) van Europa is om in België de werkloosheidssteun te beperken in tijd. Natuurlijk moet elke werkloze inspanningen doen om werk te vinden, en moet dat door de overheid gecontroleerd en zonodig gesanctioneerd worden. Ik stel mij wel vragen over het feit dat nergens in dit verhaal over de verantwoordelijkheid van de werkgevers wordt gesproken. Het is geweten dat zij véél te weinig werklozen aannemen uit groepen van oudere werklozen, personen met een handicap, vreemdelingen of Belgen met een vreemde afkomst. Al deze groepen van werklozen zouden op termijn dan ongenuanceerd worden weerhouden van uitkeringen, en met de nodige 'stempel' doorverwezen naar het OCMW. Ook de werkgevers moeten op hun maatschappelijke plichten gewezen worden: dat kan via een combinatie van quota, beperken in de tijd van subsidies, en jawel waarom ook niet sancties. Europa is bijlange geen sociaal Europa, en ook in dit thema tonen zij hun ware gelaat. Hopelijk volgt België Europa niet blindelings.

Jan Holvoet, Deurne

Marc de Bel

Vorige week berichtte u over 25 jaar Marc de Bel. Ik kocht enkele jaren geleden op de boekenbeurs, puur uit nieuwsgierigheid en omwille van de lange rijen kinderen aan zijn signeerstand, het boek Het Ei van Oom Trotter om het te lezen tijdens mijn vakantie. Het was eigenlijk de eerste keer in mijn leven dat ik een kinderboek las en ik heb het in één ruk uitgelezen met veel ontroering. Het is zo'n mooi menselijk verhaal dat ik er ondertussen een twintigtal exemplaren van heb weggegeven ... aan volwassenen!

Mag ik de criticasters aanraden om eerst zijn boeken te lezen alvorens er uitspraken over te doen?

Marc de Bel is misschien te weinig 'lobbyist' maar als je ziet hoe stilaan ook de tweede generatie lezers zich aanbiedt, samen met hun mama's en papa's, die destijds ook hebben weggedroomd bij de avonturen van oom Trotter, Blinker, de zusjes Kriegel, de Boeboeks, ... dan is deze kritiek niet alleen fundamenteel oneerlijk maar ook onjuist. Het zou misschien goed zijn voor deze wereld als al die grote mensen af en toe nog eens klein worden en ik beken: ik ben een 49-jarige fan!

Rudi De Kerpel, Merelbeke

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234