Dinsdag 18/02/2020

Marry Me!

Of je nu droomt van een magistraal prinsessenhuwelijk of een sober minibruiloftje, concrete plannen of vage visioenen hebt, of zelfs helemaal geen trouwambities koestert: een trouwbeurs is áltijd good fun. Zeker eentje met DIY-workshops, cocktails en een modeshow. Praktisch ook, want je vindt er al de hipste bruiloftgerelateerde dienstverleners en merken onder één dak én een wedding planner die ervoor zorgt dat je niks vergeet. Zin in? Just say I do!

17 oktober, Studio 202, Boondaelsteenweg 202, 1050 Elsene. www.marrymebylabelle.com.

Kunstenfestival RAAKT

Het is een alom aanvaarde waarheid dat je zonder een royale portie hartverwarmende cultuur de winter amper doorkomt. Maar no worries, want in Halle krijg je deze maand op één dag alle culturele vaccinaties die je maar kunt nodig hebben. Theater voor jong en oud? Check. Een feelgood dansvoorstelling? Check. Een theatraal circus? Check. Een comedyshow, een concert, expo's, kortfilms én lekker eten? Checkity check! Een programma dat helemaal RAAK(T) is, zeg maar.

24 oktober, Cultuurcentrum 't Vondel, J. Possozplein 40, 1500 Halle. www.vondel.be.

Rode Hond Festival

Je vervelen tijdens de herfstvakantie? Niks van! Voor jongst, ouder en oudst is 't dan in Leuven te doen, want het kunstige familiefestival Rode Hond strijkt er voor de tiende keer neer. Een twee meter hoge verjaardagstaart, avontuurlijke stadsparcoursen, workshops voor het hele gezin, toepasselijke filmvoorstellingen, verrassende goochelshows en een old school rollerdisco: je kunt het zo inspirerend, uiteenlopend of gek niet bedenken of je vindt het er!

5 tot 8 november, verschillende locaties, 3000 Leuven. www.rodehond.be.

Wonders of Wildlife

Te lui om Wonders of Wildlife helemaal uit te spreken? Zeg dan gewoon WOW, want dat is ook exact wat je zult stamelen eens je de exporuimte binnengestapt bent. Wilde beesten die elkaar achterna zitten, roofdieren die prooien bespringen, ronddartelende kuddes imposante viervoeters: taferelen die je enkel op safari ziet, zie je nu in real life dankzij sterke staaltjes dynamische taxidermie. En de bijhorende video's en interactieve spelletjes zorgen ervoor dat je ook echt iets leert. Win-win!

Vanaf 15 oktober, Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1050 Elsene.

www. naturalsciences.be.

Hello Jazz

Druilerig najaarsweer en deprimerende herfstgevoelens kun je dit jaar voor de dertigste keer - hiep hiep hoera! - wegjagen met bakken en bakken classy jazz, in alle mogelijke stijlen en settings. Het programma van Hello Jazz is net als het muziekgenre dat het viert intrigerend en eclectisch: jonge snuiters van het Belgische STUFF. of Illuminine staan er naast de meer ervaren en alom gelauwerde Polar Bear of Amadou & Mariam, die er dan weer naast wereldwijde iconen als funkheld Maceo Parker of pianoheld Keith Jarrett staan. Dat wordt moeilijk kiezen!

Met o.a. STUFF., Illuminine, Polar Bear, Dans Dans, oktober t.e.m. december, verschillende locaties in en rond Brussel.

www.hellojazz.be.

Freddy twijfelt

Wie Freddy De Vadder al eens bezig zag, weet het: de man spuwt de vettigste anekdotes en meest groteske uitspraken met een zelfzekerheid zo groot als zijn torenhoge ego. Maar nu, vijftien jaar na het begin, lijkt het tij gekeerd te zijn voor de felle West-Vlaming: de twijfel slaat toe. Is het een depressie? Een midlifecrisis? Wordt het niet tijd om te stoppen? Toch maar best naar zijn liveshow gaan om die mysteries te ontrafelen en de man ineens ook te smeken om te blijven.

12 november, Cultuurzaal Oud Gasthuis, Huinegem 2-4, 1730 Asse. www.ccasse.be.

Yevgueni op theatertoer met 'Van Hierboven'

"Wat ik het beginnende Yevgueni zou zeggen? Verander je naam!"

Geen Vlaming die weet wat de bandnaam betekent, maar ook geen Vlaming die niet minstens al eens van ze hoorde. Een fundament van de Nederlandstalige muziekscène kun je Yevgueni dus wel noemen, een status die hun vijfde album Van Hierboven en bezielde passages op festivals als de Lokerse Feesten nog maar eens onderbouwden.

Zanger Klaas Delrue: "Op de voorbije theatershows waren we nog wat in festivalmodus, dus de mensen kregen een versie die íéts meer rock-'n-roll was. (lacht) Normaal gaan we voor verstilling, maar die knop draai je niet zomaar om wanneer je de week ervoor nog voor 10.000 mensen speelde. We pakken soms heel intiem uit, vertalen een aantal nummers naar een akoestische of triobezetting en spelen met het licht. Op een festivalpodium moeten we de spanningsboog strak houden, terwijl we in theater net kunnen ontroeren door die spanning wel af en toe te doorbreken."

Wat doe je het liefst: de intieme theatershows of de intense festivals?

"Als performer krijg ik van een festival veel voldoening en gaat mijn jongensdroom in vervulling wanneer mensen meezingen en -dansen, maar in een theater kom ik dan weer aan m'n trekken als tekstschrijver. Daar voelen we dat het publiek de nummers van A tot Z beleeft en krijgen we visuele feedback wanneer we op ontroerende momenten mensen in de ogen kunnen kijken. Dat is ook de sterkte van Yevgueni, denk ik: dat we op beide fronten actief kunnen zijn en het zo nooit eentonig wordt."

Stel: je kunt tijdreizen naar 2001. Welke vergaarde kennis bezorg je de beginnende Yevgueni?

"Verander je naam nu je nog kunt. Ondertussen vormt het geen probleem meer, maar het eerste jaar kenden mensen onze singles wel maar niet de bandnaam. Niet echt handig wanneer ze naar de cd-winkel gingen. In het begin worstelden we ook met het Nederlands en wilden we bewijzen dat dat geen apart genre is. Maar dat is het wél. In het Nederlands heb je opties: je kunt een melodieus sterk popnummer maken én ontroeren met een sterke tekst, want de mensen begrijpen álles. Dat is een voorrecht en dat beseffen we nu."

Worden jullie de oudere nummers niet moe nu jullie op toer ook nieuw materiaal kunnen spelen?

"Zouden we voelen dat we het een klein beetje gehad hebben met een bepaald nummer, dan steken we het gewoon in een nieuw - akoestisch, bijvoorbeeld - jasje. Tijdens een theatertoer kan dat perfect, daarom is zo'n toer ook heel verfrissend. Maar eerlijk? Wij hebben het geluk onze nummers niet snel moe te worden. Zelfs onze bekendste nummers spelen we nog héél graag."

7 november, Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17, 1800 Vilvoorde.

www.hetbolwerk.be.

De 'Gelukkig Zijn'-sessies

De sleutel tot geluk ligt in veel dingen - lekker eten, een warme knuffel of een nieuwe Goesting, zeg maar - maar samen met andere enthousiastelingen luidkeels en onbeschaamd staan zingen moet daar sowieso een van zijn. Dat is precies wat op het programma van de 'Gelukkig Zijn'-sessies staat, met een twist: je zingt er Vlaamse klassiekers met Nederlandstaligen én niet-Nederlandstaligen om samen de taal te leren en bakken pret te hebben. Smeer je stembanden maar al in!

21 oktober en 18 november, AB-Huis 23, Steenstraat 23, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

The Big Draw

Na passages in Gent en Antwerpen vult tekenfestival The Big Draw dit jaar de Leuvense straten met inspirerende expo's en activiteiten ter ere van pen-en-papiermagie. Actievelingen gaan collectief krabbelen op bierkaartjes in de cafés op de Oude Markt of grijze pleinen transformeren tot explosies van stoepkrijt, terwijl toekijkers de tekenkunst in al haar gedaantes ontdekken in alle Leuvense cultuurtempels én in de stad zelf (Raamtekeningen! Graffiti!). Maar check vooral zelf het programma: té kleurrijk om allemaal op te noemen.

7 tot 11 oktober, verschillende locaties, 3000 Leuven. www.thebigdraw.be.

3x muzikale moordwijven

Of ook wel: drie keer meegevoerd worden door sensuele stemmen, gehypnotiseerd zijn door karaktervolle blikken en weggeblazen worden door gigantische dosissen womanpower. Who run the world? Girls.

Trixie Whitley

Twee shows in de Ancienne Belgique, waarvan één al uitverkocht: de New Yorkse Gentse - of de Gentse New Yorkster? - heeft ons land met haar urban soul en broze blues goed en wel veroverd. Of haar tweede album Porta Bohemica zal kunnen tippen aan haar gelauwerde debuut Fourth Corner? Go see for yourself!

30 november en 1 december, Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

Axelle Red

Onze eigenste roodharige koningin van de Franse chansons zoekt met kersvers album Acoustic de essentie op en doet hetzelfde met de bijhorende zaalshows: haar beste nummers akoestisch, de oude arrangementen helemaal vernieuwd en de rock-'n-roll ingeruild voor intiemere quality time. Om weer helemaal opnieuw verliefd te worden.

10 oktober, Cultuurzaal Oud Gasthuis, Huinegem 2-4, 1730 Asse. www.ccasse.be.

Ibeyi

Ibeyi zijn Franco-Cubaanse tweelingzussen die vernieuwende én traditionele, atmosferische én ritmische, en mainstream én wereldmuziek voortbrengen. Intrigerend? Nog geen beetje. Hun roots in de voodoocultuur zullen ze niet nodig hebben: ook zonder magische bezweringen zul je in een-twee-drie aan het dansen gaan!

9 oktober, Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

Kweikersparade

Verjaardagen vragen om feestjes. Een 1000-jarige verjaardag? Dat vraagt om een stadsoverspoelende reuzefestiviteit, denken ze in Tienen. Om haar millennium aan kaarsjes uit te blazen zet de stad een anderhalf uur durende stoet op poten. Denk historische taferelen, getalenteerde Tienenaars en - natuurlijk! - de Tiense reuzenfamilie. Achteraf feest je verder op de buurtfeesten tot je overal blauwwitte strepen ziet. (Al kunnen dat ook de Tiense vlaggen zijn die overal zullen uithangen. Of toch zouden moeten uithangen - doén, Tienenaars!)

10 oktober, centrum Tienen.

www.kweikersparade.be.

Brussels TUUB

Ah, la belle Bruxelles. Wie in haar straten niet vervuld wordt van liefde, heeft ongelijk. Dat vindt ook het jong Brussels geweld dat deelneemt aan muziekinitiatief Brussels TUUB. De bands schrijven in hun eigen genre en het Brussels dialect een song over de bruisende hoofdstad, waarvan we de beste op 14 november live gepresenteerd krijgen. Én een aantal special guests komen de boel nog opleuken. Klinkt als een feestje? As ge 't mo wet!

14 november, Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

Het Lortcher Syndroom

Dimitri Leue - a.k.a. Jean-Mark uit Team Spirit of één van de Peulengaleisers - en zijn oom Warre Borgmans - ken je van Zone Stad, Van Vlees en Bloed of duizend andere dingen - tackelen samen een zwaar onderwerp. Alzheimer wist langzaam de herinneringen van componist Peer Lortcher. Zijn zoon Marcel wil dat proces tegengaan door met hem zijn pianostukken te beluisteren en zo zijn verleden samen te puzzelen. Live muziek en meesterlijk acteerwerk: veel mooier dan dat wordt het niet.

16 oktober, Cultuurzaal Oud Gasthuis, Huinegem 2-4, 1730 Asse.

www. ccasse.be.

Het Land van de Nieuwsgierigheid

Op te curieus zijn wordt soms neergekeken, maar tijdens dit weekend in de stad waar Belgiës oudste walhalla van academische kennis zetelt wordt het juist uitbundig gevierd. Je krijgt er een inkijk in het schrijversbrein van Tirza-auteur Arnon Grunberg en in de knappe koppen van wetenschappers of je laat je hersenen prikkelen door unieke stadswandelingen met bekende koppen. En hoe cool klinkt een Science Slam, een soort battle - gepresenteerd door Kobe Ilsen - waarin professoren om ter entertainends hun bevindingen moeten presenteren? Yep, héél cool.

10 en 11 oktober, verschillende locaties, 3000 Leuven.

www.hetlandvandenieuwsgierigheid.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234