Woensdag 24/07/2019

Marokko

► De autoriteiten beperken de vrijheid van meningsuiting, vereniging en verzameling.
► Protesten worden de kop ingedrukt, journalisten vervolgd en opposanten opgesloten.
► Folteringen in de cel komen veelvuldig voor. Politiechef Abdellatif Hammouchi wordt in Frankrijk sinds 2013 door ngo's beticht van foltering toen hij nog hoofd was van de inlichtingendienst DGST.
► De Sahraoui-bevolking, die in de Westelijke Sahara ijvert naar zelfbeschikking, wordt met harde hand onder de knoet gehouden.

Algerije

► Militairen en speciale politie-eenheden worden zelf onder vuur genomen door extremisten, maar Amnesty International meldde ook recent nog vermoedens van buitenrechtelijke executies in de strijd tegen terreur.
► Inlichtingendienst DRS wordt beticht van folterpraktijken.
► De autoriteiten weigeren nog altijd om een onderzoek te openen naar de locatie van de geschatte 10.000 mensen die spoorloos verdwenen, en zo goed als zeker door de staat zijn vermoord tijdens de burgeroorlog (1991-2002). De daders kregen amnestie.
► In Kabylië worden protesten van de Berbers onderdrukt. Ook de behandeling van vluchtelingen laat volgens Amnesty te wensen over.

Tunesië

► De nieuwe grondwet van januari 2014 biedt hoop op democratisering, maar de vrijheid van meningsuiting en vereniging wordt nog steeds beperkt.
► Folteren van gevangenen komt nog voor, vooral van terreurverdachten.
► Militaire rechtbanken hebben nog veel macht. Zo verlaagde een militair hof van beroep de straffen van agenten verantwoordelijk voor de honderden burgerdoden tijdens de Arabische Lente-protesten van 2010.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden