Woensdag 30/11/2022

Verkrachting

Marokko wil verkrachter niet terug, dus gaat hij vrijuit

Archiefbeeld ter illustratie. Beeld Shutterstock
Archiefbeeld ter illustratie.Beeld Shutterstock

Hoewel hij niet tegenstribbelde, slaagde ons land er niet in om de geradicaliseerde Mustapha Bali uit te wijzen. Marokko, zijn herkomstland, weigert hem terug te nemen. Dus zat er uiteindelijk niks anders op dan de dealer/ verkrachter vrij te laten.

Isolde Van Den Eynde

Vorige week dinsdag gingen de deuren van het gesloten centrum Caricole in Steenokkerzeel open voor Mustapha Bali. Daarmee is een notoire zware jongen op vrije voeten. Bali zat een celstraf van 17 jaar uit, vooral voor drugsfeiten, maar in mei vorig jaar kreeg hij nog eens drie jaar cel voor het verkrachten van een jonge, zwakbegaafde vrouw.

Mustapha Bali is de broer van Samira Bali - evenmin een doetje. Ze zit een celstraf van 27 jaar uit voor het vermoorden van haar ex-vriend en is getrouwd met de teruggekeerde Syriëstrijder Younes Delefortrie. Een Antwerpse bekeerling die zijn radicale gedachtegoed niet heeft afgezworen - integendeel. Volgens onze informatie radicaliseerde Mustapha Bali. Oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) trok zijn verblijfspapieren in - Bali heeft alleen de Marokkaanse nationaliteit - om hem te repatriëren. Bali vocht zijn uitwijzing niet aan.

Acht maanden tijd

De regering onderhandelde lang met Marokko om de man te repatriëren. "Ik heb de Marokkaanse ambassadeur en de viceconsuls ontboden op het kabinet", zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). "De voorbije acht maanden zijn er heel wat inspanningen gebeurd, maar Marokko weigert de man een laissez-passer (reisdocumenten, red.) te geven. Aangezien de maximale vasthoudingstermijn van acht maanden bereikt was, moest de Dienst Vreemdelingenzaken hem vrijlaten. Politie en inlichtingendiensten werden op de hoogte gebracht. Het toont aan dat het belangrijk is om sluitende internationale afspraken te hebben inzake asiel en terugkeer." De Block verwijst zo fijntjes naar het VN-migratiepact.

Theo Francken (N-VA) vraagt zich af of de regering echt alles uit de kast heeft gehaald. "Er is binnen de regering afgesproken dat een 'cascadesysteem' in werking treedt als het herkomstland tegenwerkt. Eerst buigt de staatssecretaris er zich over, vervolgens de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Buitenlandse Zaken en finaal kan de premier diplomatieke druk uitoefenen. Zo hebben we het altijd gedaan en vaak met succes. Is dat gebeurd?" De Block zegt dat zowel zij als de minister van Buitenlandse Zaken alle diplomatieke middelen hebben uitgeput. "Aangezien ik minister ben, moet ik niet langs de minister van Binnenlandse Zaken passeren. De titel 'minister' maakt in diplomatieke contacten wel een verschil."

Mustapha Bali is een vrij man, maar hij heeft geen papieren meer en is hier dus illegaal. Hij kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten.
Mustapha Bali is een vrij man, maar hij heeft geen papieren meer en is hier dus illegaal. Hij kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten. "Of hij dat zal doen, weet ik niet", zegt zijn advocaat Bart Vosters.Beeld Thinkstock

Hoger beroep

Mustapha Bali is dus een vrij man, maar hij heeft geen papieren meer en is hier dus illegaal. Hij kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten. "Of hij dat zal doen, weet ik niet", zegt zijn advocaat Bart Vosters. "Daar hebben we het nog niet over gehad." Marokko laat hem alleszins niet toe om terug te keren. Vraag is ook of Bali niet gewoon terug naar de gevangenis moet, aangezien hij veroordeeld is tot drie jaar cel. "Maar tegen die straf hebben we hoger beroep aangetekend", legt Vosters uit. "In afwachting van dat proces is hij vrij. Hij hoeft de zaak niet af te wachten in de gevangenis."

Onderduiken

Justitieminister Koen Geens (CD&V) beaamt. "Hij heeft zijn definitieve straffen uitgezeten. Voor een straf die hij nog kan oplopen, oordeelt de rechter of hij in voorarrest moet blijven", aldus zijn woordvoerster. Wanneer de rechtbank de zaak behandelt, is niet bekend. Evenmin als het antwoord op de vraag of Bali in tussentijd niet het hazenpad kiest. "Waar hij nu precies verblijft, weet ik niet", zegt zijn advocaat. "Maar ik heb geen reden om te denken dat hij zich verschuilt of onderduikt voor het gerecht." Geens stipt nog aan dat mensen met een gevaarlijk profiel door onze veiligheidsdiensten worden gevolgd. (IVDE/SRB/GVV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234