Dinsdag 19/01/2021

Marokkanen drie keer meer gecontroleerd door politie

Beeld UNKNOWN

De Marokkaanse bevolkingsgroep in ons land voelt zich op alle vlakken meer gediscrimineerd dan de Turkse, zo blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek naar minderheden en discriminatie. Ze voelen zich ook, terecht, meer geviseerd door de politie. Uit het rapport, dat ook in de Europese politiedatabases ging neuzen, worden Marokkaanse allochtonen vaker en grondiger gecontroleerd dan anderen.

Het Europees Agentschap voor fundamentele rechten heeft voor het eerst grootschalige studie georganiseerd naar discriminatie binnen de lidstaten. Het agentschap ondervroeg in 2008 23.000 mensen die tot een minderheid behoren, aangevuld met 500 autochtonen uit zes lidstaten, waaronder België. In het algemeen voelt nog steeds een op de twee zich gediscrimineerd.

De Roma krijgen naar eigen zeggen het vaakst met discriminatie te maken, gevolgd door Zwart- en Noord-Afrikanen. Voor ons land werden de twee grootste minderhedengroepen geselecteerd, Noord-Afrikanen en Turken. België bevindt zich op alle gebieden in de middenmoot qua discriminatiegraad, al voelen Marokkanen zich systematisch meer gediscrimineerd dan Turken.

Het verschil tekent zich het duidelijkst af bij het schoolpersoneel. Vijfendertig procent van de ondervraagde allochtonen van Marokkaanse origine vond dat ze respectloos behandeld werden door hun leerkrachten, tegenover 10 procent van de Turken. De onderzoekers polsten ook naar de houding van politiediensten ten opzichte van de twee bevolkingsgroepen. Daaruit bleek opnieuw dat de Marokkaanse bevolkingsgroep in België zich meer gediscrimineerd en gecontroleerd voelt door de politie dan de Turken of de autochtone bevolking. De Europese politiediensten lijken dat laatste te bevestigen.

Marokkanen werden gemiddeld drie keer meer per jaar gecontroleerd door politiediensten, en in bijna alle gevallen werden ze gefouilleerd, of werd hun auto onderzocht. Meer zichtbaar Johan Leman, professor minderheden aan de KU Leuven, is niet verbaasd door de cijfers. "Ik wil niet veralgemenen, maar Turken worden doorgaans meer in de gaten gehouden binnen de eigen gemeenschap, daarom lopen ze niet in de kijker", zegt hij.

"Marokkanen leven individueler, waardoor hun fouten duidelijk zichtbaar zijn voor politie, schoolpersoneel en sociale diensten. Daardoor worden ze scherper in de gaten gehouden, ook door de politie. (Barbara Seynaeve)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234