Zaterdag 14/12/2019

'Marokkaanse Bin Laden gedood in Saoedi-Arabië'

Al Mejjati was mogelijk betrokken bij aanslagen in Casablanca (45 doden), Madrid (191 doden) en New York (3.000 doden)

Madrid

Van onze correspondent

Rudy Pieters

Hij werd de Marokkaanse Bin Laden genoemd, Abdulkrim al Mejjati, het mogelijke brein achter de Casablanca-aanslag en ook verdacht van betrokkenheid bij het 11-M-bloedbad. Dinsdagavond laat maakten de Saoedische autoriteiten bekend dat Al Mejjati werd gedood tijdens gevechten met het leger.

Volgens de regering van Saoedi-Arabië werd Al Mejjati gedood tijdens drie dagen durende gevechten tussen regeringstroepen en Al-Qaeda-volgelingen in de stad Al-Ras, 300 kilometer ten noordwesten van Riyad. De Marokkaanse inlichtingendiensten zijn er steeds meer van overtuigd dat de 36-jarige Abdulkrim (Karim) al Mejjati het brein was achter de zelfmoordaanslag die op 16 mei 2003 45 doden maakte in Casablanca (onder wie twaalf terroristen). Al Mejjati was zelf uit Casablanca afkomstig. Hij behoorde tot een van betere families uit de stad, vandaar de vergelijking met Osama bin Laden. Al Mejjati's moeder heeft de Franse nationaliteit en woont tegenwoordig in Saoedi-Arabië, waar ze een schoonheidssalon heeft. Al Mejjati bediende zich eveneens van een Frans paspoort.

Hoe hij in het radicale islamisme verzeild raakte is niet bekend. Hij studeerde in Frankrijk en trok nadien naar jihad-opleidingskampen in Afghanistan en Kasjmir. Hij had de reputatie een explosievenexpert te zijn en maakte deel uit van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), een aan Al-Qaeda gelieerde groep waartoe ook de onlangs in België gearresteerde Youssef Belhadj behoort. Volgens de Marokkaanse islamisme-expert Mohamed Darif was Al Mejjati vermoedelijk de echte GICM-leider, en niet Mohamed Guerbouzi. Vijf dagen na de aanslag in Casablanca verdween Al Mejjati uit de stad.

Aangezien de GICM ook een sleutelrol speelde bij 11-M, wordt Al Mejjati eveneens met die aanslag in verband gebracht. Kort voor 11 maart vorig jaar verbleef hij enkele dagen in de Spaanse hoofdstad. Hij zou een van de schakels geweest zijn tussen Al-Qaeda en Jamal Zougam, een van de in Madrid wonende Marokkanen die de bommen op de treinen plaatsten. Niettemin had de Spaanse justitie geen internationaal aanhoudingsbevel tegen Al Mejjati uitgevaardigd. In Madrid kwamen 191 personen om en vielen 2.000 gewonden.

Mogelijk was de Marokkaanse Bin Laden ook bij 9/11 betrokken. Vast staat dat hij vóór 11 september 2001 in de Verenigde Staten verbleef. "Karim El Mejjati wordt gezocht voor ondervraging voor mogelijke terroristische bedreigingen tegen de Verenigde Staten", schrijft het FBI op zijn website. "Karim El Mejjati bezit een paspoort dat in Frankrijk is uitgereikt, en voor zover bekend kwam hij tussen 1997 en 1999 het laatst de Verenigde Staten binnen."

Het vermoeden was groot dat Al Mejjati zich in Saoedi-Arabië ophield. Hij werd er verdacht van betrokkenheid bij een aanslag in 2003 in Riyad. Hij stond op de lijst van de 26 meest gezochte Al-Qaeda-figuren in Saoedi-Arabië. De gevechten waarbij hij om het leven kwam, begonnen zondag nadat de politie een woning van radicale islamisten had omsingeld. Minstens veertien islamisten werden gedood, tientallen soldaten raakten gewond. Het ging om de zwaarste gevechten sinds het begin van de aanvallen op westerse doelwitten in Saoedi-Arabië twee jaar geleden. Volgens de Saoedische regeringswoordvoerder Mansur al Turki duurden de gevechten zolang omdat het leger zoveel mogelijk verdachten levend in handen wilde krijgen. Al Turki sprak over "zeer gevaarlijke terroristen die al het mogelijke zouden doen om niet gevat te worden". Uiteindelijk werden slechts drie verdachten levend gevat, onder hen Hamid al Hamid, de religieuze leider van Al-Qaeda in Saoedi-Arabië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234