NieuwsEconomie
Marktplaats
‘AB InBev maakt vertrek topman Brito komende weken bekend’
Het vertrek van de Braziliaan Carlos Brito als CEO van brouwer AB InBev zal nog voor de algemene vergadering van 28 april bekendgemaakt worden. De favoriet om de Braziliaan op te volgen is zijn landgenoot Michel Doukeris, die nu de Noord-Amerikaanse activiteiten leidt. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen.
Het is niet de eerste keer dat er geruchten zijn over een nakend vertrek van Brito. In september vorig jaar schreef de Britse krant Financial Times dat er een procedure was opgestart om een vervanger te vinden.
De voorkeur zou nu uitgaan naar een interne opvolger. En daarbij zou Michel Doukeris, ook een Braziliaan, de favoriet zijn, aldus Bloomberg. De 47-jarige werkt sinds 1996 voor AB InBev en staat nu aan het hoofd van de Noord-Amerikaanse activiteiten, die goed zijn voor bijna een derde van de omzet.
Carlos Brito staat al vele jaren aan het roer van AB InBev. Hij bouwde het bedrijf via een reeks overnames uit tot de brouwer van ongeveer een derde van de bieren wereldwijd. Maar de hoge schuldgraad, zeker sinds de miljardenovername van SABMiller in 2016, baart beleggers steeds meer zorgen. Brito zou wel een zitje opnemen in het bestuur van AB InBev.
Winst PostNL meer dan verdubbeld
Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft sterk geprofiteerd van de coronacrisis, waardoor mensen veel meer post verstuurden en pakketten bestelden. De onderneming zag de jaaromzet met bijna 15 procent stijgen, waarbij de winst meer dan verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder.
Doordat veel mensen vorig jaar noodgedwongen thuisbleven vanwege de viruspandemie heeft internetshoppen een vlucht genomen, en daardoor had PostNL veel meer pakketjes te bezorgen. Dat zorgde ervoor dat de omzet van het bedrijf steeg tot bijna 3,3 miljard euro, afgezet tegen ruim 2,8 miljard euro een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2020 waarin ook veel winkels dicht moesten, zette het bedrijf ruim 1 miljard euro om.
Het operationeel resultaat (‘genormaliseerd ebit’) steeg tot 245 miljoen euro, na 135 miljoen euro in 2019. PostNL is van oordeel dat 55 miljoen daarvan een eenmalig positief effect is, “gedreven door Covid-19". Het postbedrijf verwacht dat de ebit dit jaar weer wat zal zakken, tot 205 à 225 miljoen euro.
De winst (het “genormaliseerd totaalresultaat”) kwam uit op 197 miljoen euro, tegen 83 miljoen euro in 2019. Vanwege de goede prestaties werd de winstuitkering voor medewerkers verhoogd. Voorts kondigde PostNL aan het betalen van dividend aan de aandeelhouders te hervatten. PostNL wil hen 0,28 euro per aandeel uitkeren.
Topvrouw Herna Verhagen van PostNL spreekt in een toelichting van een uitzonderlijk jaar met ongekende omstandigheden. Ook dit jaar zal volgens haar de onzekerheid rond de coronapandemie aanhouden.
Japanse beurs herstelt van verkoopgolf
De aandelenbeurs in Tokio heeft zich maandag deels kunnen herstellen van de zware koersval vrijdag. De sterindex Nikkei won maandag 2,4 procent om te eindigen op 29.663,50 punten.
Vrijdag was de Japanse hoofdindex nog 4 procent kwijtgeraakt. Dat was het grootste dagverlies in bijna een jaar tijd. Maandag was vooral techinvesteerder SoftBank in trek, met ruim 5 procent winst. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de beursgang van verhuurder van kantoorruimte WeWork, waarin SoftBank een groot belang heeft, weer een stap dichterbij is gekomen.
Ook de chipbedrijven, zoals Tokyo Electron en Advantest, werden weer opgepikt dankzij het koersherstel in de Amerikaanse chipsector.
Chinese regio pakt minen bitcoin aan
De koers van bitcoin is maandag gestegen hoewel de Chinese regio Binnen-Mongolië had aangegeven het zogenoemde minen van de cryptomunt aan te gaan pakken. De autonome regio is vanwege zijn goedkope energie en vele ruimte geliefd bij bedrijven die met grote datacentra de rekensommen maken waarmee nieuwe bitcoins worden toegevoegd. Om aan de plannen van de Chinese overheid te voldoen om het energieverbruik terug te brengen, pakt Binnen-Mongolië nu de bitcoinminers aan.
China maakte al in 2018 de eerste plannen om het minen van cryptomunten aan banden te leggen. Met name Binnen-Mongolië was dus populair, daar was zo’n 8 procent van alle computerkracht te vinden die wereldwijd aan die activiteit gewijd was. Die populariteit zorgde ook voor veel meer energieverbruik en dat moet nu veranderen. De groei van de energieconsumptie mag dit jaar maar 1,9 procent meer zijn, vindt het bestuur van de regio na kritiek uit Peking.
Voor bitcoinfans zorgt het ontmoedigingsbeleid in de Chinese regio voor het aanwakkeren van onzekerheid. Zo’n twee derde van alle computers die puur bezig zijn met het minen van bitcoins staan namelijk in China. Ondanks die onzekerheid steeg de koers van bitcoin gestaag. Sinds maandagochtend ging de waarde van een bitcoin omhoog van rond de 46.000 dollar tot boven de 48.000 dollar.