Vrijdag 27/01/2023

Marktplaats

Marktplaats: superboete voor supermarkt, terugkeer omstreden app en 5G nu ook officieel veilig

null Beeld AFP
Beeld AFP
Redactie

Britse supermarkt Tesco loopt miljoenenboete op voor verkoop vervallen producten

De Britse handelsreus Tesco is veroordeeld tot een miljoenenboete vanwege de verkoop van levensmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum was overschreden. De supermarktketen moet 7,5 miljoen pond (omgerekend 8,7 miljoen euro) betalen, heeft een rechtbank in Birmingham beslist.

Het bedrijf gaf de beschuldigingen toe. Het ging in totaal om 22 gevallen in drie verschillende filialen in de Britse stad in de jaren 2015, 2016 en 2017.

Na tips van klanten hadden inspecteurs onder andere pizza’s, aardappelsalade en quiche ontdekt waarvan de houdbaarheidsdatum soms meer dan twee weken was overschreden. In een winkel zijn druiven gevonden waarop al tekenen van schimmel te zien waren, aldus de stad Birmingham.

Tesco moet ook de gerechtskosten van zowat 100.000 pond op zich nemen. Het concern bood excuses aan. “We hebben maatregelen genomen om de fouten te corrigeren en willen onze klanten verzekeren dat we over alle middelen beschikken om te verzekeren dat dit nooit meer gebeurt”, aldus een woordvoerder.

Nederlandse private bank gaat stem klant gebruiken ter identificatie

De Nederlandse vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen gaat identificatie op basis van stemherkenning mogelijk maken. Daarmee is het naar eigen zeggen de eerste financiële instelling in de Europese Unie.

Van Lanschot zegt dat de nieuwe methode de veiligheid ten goede komt. Zogenoemde veiligheidsvragen met persoonlijke informatie zijn door criminelen steeds makkelijker te achterhalen, meent de vermogensbeheerder. Klanten moeten eerst toestemming geven voordat Van Lanschot hun stem opslaat en onderdeel maakt van de identificatieprocedure.

Een aantal Britse banken waaronder Lloyds Bank, Barclays en HSBC maken ook al gebruik van stemidentificatie, net als de Britse tak van het Spaanse financiële concern Santander. Ook in de Verenigde Staten wordt het systeem al gebruikt, bijvoorbeeld door de bank Chase.

Apple laat omstreden app Parler terugkeren in App Store

Apple staat toe dat een aangepaste versie van de omstreden socialenetwerk-app Parler terugkeert in de App Store. Het Republikeinse congreslid Ken Buck heeft op Twitter een brief gedeeld waarin Apple dit nieuws bevestigt.

Via het vooral bij uiterst rechts populaire Amerikaanse platform zouden onder anderen Trump-aanhangers opgeroepen zijn om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool in Washington begin januari. Na de bestorming werd de app daarom door Apple, Google en Amazon geblokkeerd.

Inmiddels heeft Parler volgens Apple genoeg veranderingen aan de app aangebracht om de verbanning ongedaan te maken. Een team van Apple dat beoordeelt of apps zich houden aan het beleid van het bedrijf heeft een aangepaste versie van Parler goedgekeurd. “Parler heeft updates voorgesteld. Met deze voorgestelde aanpassingen zal de app weer worden toegestaan in de App Store”, staat in de brief.

Berichten die op de Parler-app worden geplaatst, worden voortaan onder meer anders gemodereerd. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is nog onduidelijk.

Het is nog niet bekend per wanneer de aangepaste versie van de app beschikbaar is.

Frans overheidsagentschap ziet ‘geen nieuwe risico’s’ voor gezondheid door 5G

De nieuwe generatie van mobiele netwerken (5G) vormt “geen nieuwe risico’s” voor de gezondheid op basis van de huidige beschikbare gegevens. Dat zegt het Franse overheidsagentschap Anses, dat toeziet op de veiligheid van consumptiegoederen.

Anses beveelt wel aan dat studies over de huidige ingezette frequenties (3,5 GHz) worden voortgezet. Het agentschap zegt ook niet over voldoende gegevens te beschikken om conclusies te trekken over eventuele gezondheidseffecten van de 26 GHz-frequenties, die ook voor 5G worden gebruikt maar in Frankrijk nog niet zijn toegekend.

Het agentschap onderstreept dat er een gebrek is aan wetenschappelijke studies over de eventuele gevolgen van nieuwe frequenties op de gezondheid. Anses baseert zich op al bestaande studies naar de frequenties die gebruikt worden voor de vorige generaties (700 MHz tot 2,5 GHz). Die frequenties dienen ook voor 5G. Op basis van die studies oordeelt Anses dat het op dit moment “weinig waarschijnlijk” is dat de ontplooiing van 5G in het frequentiespectrum rond 3,5 GHz een nieuw gezondheidsrisico inhoudt.

Op het oordeel van het overheidsagentschap, dat in 2019 door de Franse regering werd ingeschakeld, werd al enige tijd gewacht. De uitrol van 5G in Frankrijk is immers erg omstreden. De nieuwe generatie van mobiele netwerken moet onder andere de weg vrijmaken voor het ‘Internet der Dingen’ (Internet of Things, IoT).

In België zijn voorlopige frequenties geveild voor het 5G-netwerk. Wel bestaat ook in ons land schrik bij sommige burgers over mogelijke gezondheidsrisico’s als gevolg van de uitrol van 5G. Telecomoperator Proximus schakelde zijn 5G-netwerk in Wallonië grotendeels uit onder druk van lokale overheden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234