Woensdag 30/11/2022

'Mark Uytterhoeven mag best nog brutaler van mij'

'Ik ben heel vereerd dat ik haar de komende weken collega mag noemen.' Zo kondigde Voetzoeker-reporter Koen Fillet trots de komst van de Nederlandse presentatrice Hanneke Groenteman aan. Groenteman, zowat het literaire geweten van onze noorderburen, zal de komende vijf weken alle kandidaten voor de Gouden Uil 2004-literatuurprijs voorstellen in het culturele magazine van Canvas. Binnenkort volgt ze ook Pascale Platel op met een eigen rubriek in De laatste show, zo vernam De Morgen.

Brussel

Van onze medewerker

Hans Van Goethem

Een tijdje geleden was Hanneke Groenteman, vooral bekend van het culturele VPRO-praatprogramma De plantage op Ned 3, in Vlaanderen te gast in De laatste show. Ze kwam er praten over haar boek Doorzakken bij Jamin, over haar gewichtsproblemen. Die passage viel blijkbaar goed in de smaak bij de Vlaamse kijker, want Groenteman duikt vanaf vanavond niet alleen in Voetzoeker op. Vanaf 8 maart keert ze terug in De laatste show, met een eigen rubriek op maandag. Ze vervangt tijdens de laatste vijf weken van het programma Pascale Platel, die op tournee gaat.

Het beviel u blijkbaar bij De laatste show, want u keert binnenkort wekelijks terug in het programma.

Groenteman: "Ja, ik vond het er heel aangenaam en hartelijk aan toegaan. Blijkbaar was men zelf ook tevreden, want tot mijn grote verrassing hebben de makers mij nu gevraagd om nog enkele weken terug te keren, en dat vind ik een hele eer. In mijn rubriek zal ik het vooral over eten en drinken hebben. Ik vind Mark Uytterhoeven een ontzettend aangename presentator. Hij doet dat meesterlijk."

U bent een Uytterhoeven-fan?

"Wat Mark Uytterhoeven doet, heeft veel weg van Engelse humor, hij is zo ad rem en onderkoeld. Daar hou ik wel van. Vinden sommige mensen hem soms te brutaal? Dat vind ik helemaal niet, van mij mag hij best nog wat brutaler zijn. In Nederland hebben wij een programma dat op dezelfde leest geschoeid is als De laatste show, namelijk Barend en Van Dorp. Dat is nog een stuk feller en levendiger dan De laatste show. Maar dat laatavondprogramma vind ik eigenlijk minder interessant dan dat van jullie."

U presenteert ook vijf weken lang de kandidaten voor de Gouden Uil. Dat is iets wat u zeer ter harte neemt?

"Zeker, ik lees ieder boek grondig op voorhand, zodat ik er een mening over kan geven. Dat slorpt uiteraard heel veel tijd op, want ik lees nogal traag. De Asielzoeker van Arnon Grunberg en A.F.Th.'s De Movo tapes heb ik al gelezen. En nu ben ik bezig met de andere drie. Paravion van Hafid Bouazza, Demonen van Gerrit Komrij en Zij kwamen uit het Oosten van Chris De Stoop. De ploeg van Voetzoeker komt die stukjes dan bij mij thuis opnemen, terwijl ik voor De laatste show iedere week naar de studio in België kom. Allemaal heel tijdrovend, maar leuk om te doen. Maar als het erop zit, kan ik me weer bezighouden met het schrijven van een nieuw boek."

In Nederland bent u zowat het vaderlandse literatuurgeweten. In Vlaanderen klaagt men steen en been dat er maar geen boekenprogramma komt.

"Ach, dat is bij ons in Nederland ook een probleem, hoor. Mijn boekenprogramma is inmiddels afgevoerd. Kijk, de kijkcijfers van een boekenprogramma zullen nooit gigantisch zijn maar ik vind dat onze openbare omroep in Nederland te veel belang begint te hechten aan kijkcijfers. Je hebt als publieke omroep nog altijd een taak te vervullen en die is belangrijker dan cijfers. In Nederland hebben we dan nog eens het probleem dat er ook nog eens reclame op de publieke zenders zit."

Denkt u soms na over andere manieren dan een klassiek boekenprogramma om de kijkers op de hoogte te brengen van een nieuw boek?

"Neen, zo gedreven ben ik nu ook weer niet. Ik ben maar een programmamaker. Als er geen interesse is voor een boekenprogramma, dan moet de kijker zelf maar uitzoeken hoe hij iets te weten kan komen over een nieuw boek."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234