Zaterdag 26/11/2022

Mark De Vriendt

Het Garantiefonds Reizen, één van de twee verzekeraars die de toerismewereld 'dekken' bij faillissement, gaat zijn premies verlagen omdat het een mooie spaarpot heeft kunnen aanleggen. 'De faillissementen in de reissector zijn zeer mediatiek, maar het aantal is wel beperkt', zegt general manager Mark De Vriendt.

General Manager Garantiefonds Reizen

Sinds '97 zijn touroperators en reisagenten verplicht om zich te verzekeren tegen insolvabiliteit. Bij een faillissement treedt de verzekeraar op om gestrande vakantiegangers te repatriëren of verder te helpen of om de voorschotten van niet-gerealiseerde reizen terug te betalen. Het Garantiefonds Reizen, één van de twee verzekeraars die de polis aanbiedt, heeft sinds de oprichting in '96 in totaal al moeten tussenkomen bij ruim 4.200 dossiers. 2.716 keer werden voorschotten terugbetaald, 1.540 reizigers werden terug naar België gehaald of konden door interventie van het fonds de vakantie voortzetten. In totaal zijn 765 toerismebedrijven (touroperators, reiskantoren...) bij het fonds dat volledig in handen van de sector is, aangesloten.

Er zijn blijkbaar maar weinig problemen in de reissector want u gaat voor het eerst de bijdragevoet verlagen en zelfs een ristorno geven.

"Dat we dat kunnen doen, heeft te maken met het feit dat we de voorbije jaren heel efficiënt aan schadebeheer hebben gedaan en dat we strenger zijn bij de toekenning van polissen. Onder meer onze cashflowcriteria zijn strenger geworden. We kunnen de ristorno ook uitreiken omdat we een mooie spaarpot hebben verzameld. We hebben nu een eigen fonds van 190 miljoen en dat volstaat toch wel om enkele grote faillissementen aan te kunnen."

Was '99 een zwaar jaar?

"Relatief gezien niet. Het zwaarste dossier was ongetwijfeld het faillissement van touroperator Mediterra en chartermaatschappij Constellations. We hebben in totaal 550 klanten van deze groep moeten repatriëren en heel wat reisvoorschotten moeten terugbetalen. Dat heeft ons in totaal 11,5 miljoen gekost. Het faillissement van touroperator InterService, de eigenaar vertrok met het geld op zak naar Cuba, kostte ons 10,5 miljoen."

Er wordt gefluisterd dat jullie het dossier InterService hadden kunnen vermijden. Het was volgens ingewijden al een hele tijd duidelijk dat deze touroperator op de klippen ging lopen.

"Wij hadden ook al een tijdje een vermoeden. Maar de betrokkene heeft ons een valse bankwaarborg getoond. Daar kunnen we niets tegen aanvangen. Op het ogenblik dat het faillissement er kwam, hadden we onze verzekeringspolis al opgezegd, maar omdat de opzegtijd dertig dagen bedroeg, was InterService bij het faillissement zelf nog verzekerd."

Dankzij de analyse van de jaarrekeningen hebt u een perfect zicht op de financiële situatie van de Belgische toerismebedrijven. Hoe gezond is de sector?

"De marges zijn bij iedereen laag, maar er vallen relatief gezien weinig faillissementen want het zuiveringsproces heeft enkele jaren geleden goed gewerkt. Als die er komen, zijn ze evenwel mediatiek want er stranden dan steevast vakantiegangers op luchthavens en hotels. We merken nu wel dat heel wat bedrijven om te overleven allianties aangaan en dat nogal wat familiale firma's overgaan in grote groepen. Zo worden er mogelijke financiële problemen tijdig vermeden. Het feit dat de grote toerismegroepen momenteel allemaal reiskantoren aan het opkopen zijn, is in die context een goede zaak."

Samen met het Duitse Gerling hebt u de hele markt in handen. Hoe komt het dat er geen andere verzekeringsmaatschappijen actief zijn in deze sector?

"Toen de wetgeving met betrekking tot de insolvabiliteitsverzekering voor de reissector totstandkwam, was er geen enkele Belgische verzekeringsgroep geïnteresseerd om een polis aan te bieden. Daarom is het Garantiefonds, dat leeft dankzij de solidariteit van de klanten, totstandgekomen. Enkele jaren geleden is het Duitse concern Gerling dan actief geworden in België. Iedereen is vrij om in deze markt te treden, maar blijkbaar interesseert het de grote Belgische verzekeringsmaatschappijen niet." GSC

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234