Donderdag 20/01/2022

Mario

Batali

Mario Batali (°1960) is een Amerikaanse chef met Italiaanse roots. Hij begon zijn carrière als afwasser en groeide uit tot chef, restaurateur, tv-kok en schrijver. In 1989 trok hij van Santa Barbara naar Italië waar hij zich focuste op de traditionele keuken. Ondertussen is hij eigenaar van zeven restaurants en speelt hij mee in een culinaire reeks over Spanje met actrice Gwyneth Paltrow.

Wat zou uw laatste maaltijd op aarde zijn?

"Ik zou acht of tien gangen met fantastische zeevruchten, pasta en groenten bestellen (inclusief rauwe radijzen met goede olie en zout). De eerste gang zou alici marinate zijn, gemarineerde ansjovis geserveerd met een kleine portie bruschetta, geschonken met een fles koude furore-wijn van wijnbouwer Marisa Cuomo in Ischia. De volgende gang bestaat uit een sappige mozzarella en carrozza, de Napolitaanse versie van een gegrild broodje met kaas. Je bevochtigt de mozzarella met ei en sauteert die dan tot de buitenkant krokant is, terwijl de binnenkant uit een brij hete mozzarella bestaat. Scialatielli ai gamberetti, verse Amalfitana-pasta met garnalen en zucchini, is het volgende gerecht. Het is gemaakt van bloem, melk en pecorino en heeft een stevige textuur. De pasta is de enige die te vinden is in Amalfi en breekt alle regels van 'geen kaas met pasta'. De pasta kleurt groen door de basilicum en is een beetje dikker gesneden dan fettucini maar dunner dan pappardelle. Het staat voor alles waar ik van hou in Amalfi, een zeemacht uit de elfde eeuw en thuis van de mooiste duomo. De volgende schotel is een spaghetti alle cozze, een harde pasta met pikante mosselen. De finale van deze schaaldierextravaganza zou een gamberoni all'acqua pazza zijn, gesauteerde garnalen in een pikante venkelbouillon en aragosta alla brace, gegrilde kreeft met een vinaigrette van limoncello. Eindigen doe ik met affogato al caffè, ijs in een badje van koude espresso en baba al rum, een eenvoudige, luchtige sponscake in rumsiroop. Dit zou ik naar binnen spoelen met een zee van ijskoude limoncello."

Hoe zou de setting van de maaltijd eruitzien?

"Een kleine trattoria aan de kust van Amalfi, onder een pergola van druiven."

Wat zou u drinken bij het maal?

"Veel koude Fiano di Avellino."

Moet er muziek zijn?

"R.E.M. zou live optreden met U2, en John McLaughlin zou akoestisch spelen met Paco de Lucía."

Wie zouden je tafelgenoten zijn?

"Mijn familie, Joe Bastianich en zijn familie, Tony Bourdain, Jim Harrison, Emeril Lagasse en zijn familie, de muzikanten en hun gezin."

Wie moet de maaltijd klaarmaken?

"De chef van het restaurant, hopelijk een vrouw van in de zestig uit de streek."

Als finale van mijn schaaldierextravaganza wil ik een gamberoni all'acqua pazza, gesauteerde garnalen in een pikante venkelbouillon, en aragosta alla brace.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234