Dinsdag 19/10/2021

Marion 'Mimi' Fahnestock was JFK's Monica Lewinsky

Assistenten van JFK troffen Fahnestock een keer aan op de vloer van de presidentiële limousine nadat hij was uitgestapt

Brussel

Eigen berichtgeving

Hans Van Goethem

Dat John F. Kennedy geboekstaafd stond als een gepatenteerd rokkenjager is allang geen geheim meer. Toen Bill Clinton enkele jaren geleden in opspraak kwam door zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky, legden velen al de link tussen Clintons libido en dat van zijn democratische voorganger Kennedy. En blijkbaar gaan de gelijkenissen tussen de twee wel heel ver, want nu blijkt ook JFK gerotzooid te hebben met een stagiaire. Marion 'Mimi' Fahnestock liep veertig jaar geleden stage in het Witte Huis onder Kennedy en zegt toen een verhouding te hebben gehad met de president.

Het balletje werd aan het rollen gebracht door de nieuwe JFK-biografie An Unfinished Life: John F. Kennedy, 1917-1963, van de vermaarde historicus Robert Dallek, die vorige dinsdag uitkwam. In het lijvige boek (meer dan zevenhonderd bladzijden) wijdt Dallek slechts enkele regeltjes aan de affaire die de vermoorde president had met een stagiaire, zonder haar identiteit te onthullen, maar de Amerikaanse pers staat daardoor nu wel in rep en roer. De New Yorkse krant The Daily News slaagde erin om de dame, die luistert naar de naam Marion Fahnestock, op te sporen en wist haar te overtuigen om haar verhaal te doen.

Fahnestock is een inmiddels zestigjarige grootmoeder van vier kleinkinderen die actief is in een New Yorkse presbyteriaanse kerk. Ze noemt de onthullingen over haar verleden een geschenk. "Daardoor kan ik eindelijk een geheim, dat ik eenenveertig jaar voor mezelf moest houden, delen met mijn ondertussen getrouwde dochters." Ze overlegde ook eerst met haar familie of ze haar verhaal wel zou doen aan de pers. "Ik denk dat de wereld wel weet wat voor iemand Kennedy was", begint ze een beetje beschaamd haar relaas in The Daily News. Waarna ze toegeeft dat ze van juni 1962 tot september 1963 een seksuele relatie had met John F. Kennedy.

Fahnestock, die toen nog Mimi Beardsley heette, liep als negentienjarig meisje stage in het Witte Huis tijdens de zomers van 1962 en 1963. Ze was alleszins geen hoogvlieger in de taken waarvoor ze stage liep. JFK-biograaf Robert Dallek beweert zelfs dat ze er voor niets anders was dan om JFK op tijd en stond van seks te voorzien. "Ze had geen andere kwaliteiten, ze kon zelfs geen telefoon aannemen." Ironisch genoeg belandde Mimi op het Witte Huis via first lady Jacqueline Kennedy. In 1960 studeerde ze aan de Miss Porter's School, het elite-internaat voor meisjes in Connecticut. Ze schreef er voor het schoolkrantje en werd uitgenodigd naar Washington voor een interview met Jacky Kennedy. Dat is er uiteindelijk nooit gekomen maar tijdens haar bezoek aan het Witte Huis liet JFK zijn oog op het meisje vallen, en hij liet haar de twee volgende zomers stage bij hem lopen.

Mimi Fahnestock werd vooral opgetrommeld tijdens de trips die Kennedy maakte als president. Zo vloog ze in het geheim mee met het presidentiële vliegtuig Airforce One naar toppen over de hele wereld waar Kennedy heen moest als president. Maar ze was ook van de partij op zwembadfeestjes op het Witte Huis, waar tal van andere jonge meisjes rondzwermden. Tijdens een trip naar de Bahama's viel het zelfs een keer voor dat assistenten van de president haar op de vloer van diens presidentiële limousine vonden nadat hij was uitgestapt. Fahnestock werkte in het Witte huis tot in 1963, waarna ze terugkeerde naar de universiteit. Slechts enkele weken na haar vertrek werd president John Fitzgerald Kennedy neergeschoten in Dallas.

Schrijver Robert Dallek, die als historicus een goede reputatie geniet, zit enigszins verveeld met het feit dat alle aandacht nu naar JFK's affaire met Fahnestock gaat. Hij stuitte op de Fahnestock-affaire toen hij tijdens het researchwerk toestemming kreeg om een verzegeld interview uit 1964 in de Kennedy Library in te kijken. Barbara Gamarekian, die persassistente was op het Witte Huis onder Kennedy, doet daarin haar verhaal over Fahnestock. "Ze had duidelijk een bijzondere relatie met de president", vertelt ze, "maar wij hadden niets aan haar. Ze kon niet eens typen." Dallek minimaliseert nu het belang van de affaire. "Er waren zoveel vrouwen in het leven van JFK." Filmicoon Marilyn Monroe zou daar een van geweest zijn. De schrijver wil vooral de aandacht vestigen op de kwaliteit van Kennedy's werk als president en of dat ergens onder te leiden had.

Met zijn nieuwe boek over Kennedy gaat Dallek vooral in op de constante gezondheidsproblemen van de legendarische president. In zijn boek schrijft Dallek dat Kennedy er zo slecht aan toe was dat tijdens zijn verkiezingscampagne z'n assistenten constant een tas vol medicatie meesleurden. Daarin zat naar verluidt voldoende medicatie om een volwassen man in een klap te doden. Maar uiteindelijk concludeert Dallek dat noch de minaressen, noch de medicatie een nefaste invloed hadden op Kennedy's werk.

Marion Fahnestock zelf hoopt dat de pers haar met rust zal laten, nu ze haar verhaal heeft gedaan. Maar of ze haar zin zal krijgen, is nog maar de vraag. Monica Lewinsky verschijnt, jaren nadat haar affaire met president Clinton aan het licht is gekomen, nog steeds in de roddelrubrieken van de New Yorkse kranten. Lewinsky verzilverde haar beruchtheid inmiddels met een reeks zelfontworpen handtassen en schopte het tot presentatrice van een talkshow. Zo'n vaart zal het wel niet lopen met Fahnestock, maar het is opmerkelijk hoe hevig de Amerikaanse pers nog reageert op feiten van veertig jaar geleden. Dat vindt ook de nu zevenenzeventig jaar oude Barbara Gamarekian, Kennedy's persassistente van wie de uitspraken over Fahnestock uit 1964 de aanleiding vormen voor de hele heisa. Ze merkt op "hoe verbazingwekkend het toch is dat er nog steeds zo'n grote fascinatie leeft voor alles wat met president Kennedy te maken heeft".

Bron: The Independent, BBC

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234