Zaterdag 04/02/2023

Mario Puzo

Omertà

Misdaadthriller

Uitgeverij De Boekerij

ISBN 90 225 2734 4

269 pagina's * 668 frank (16,55 euro)

Mario Puzo debuteerde in 1955 met de roman The Dark Arena. De opvolger, The Fortunate Pilgrim uit 1965 werd door The New York Times zelfs "een kleine klassieker" genoemd. Puzo kon het echter niet verkroppen dat al dat literaire fraais slechts vijfduizend keer over de toonbank ging en nam zich voor een bestseller te schrijven. Dat werd The Godfather in 1969. De verfilming door Francis Ford Coppola stuwde het boek naar 21 miljoen verkochte exemplaren. Puzo kreeg twee Oscars voor de scenario's. Nadien deed Puzo het wat kalmer aan.

Op 2 juli van vorig jaar overleed Puzo aan een hartstilstand. Hij had net een punt gezet achter een nieuwe maffiathriller Omertà. Daarin vertelt hij het verhaal van Don Raymonde Aprile. Deze maffiabaas houdt zijn criminele activiteiten geheim voor zijn eigen kinderen, maar leidt zijn neef Astorre op om de 'zaak' over te nemen. Wanneer de peetvader vermoord wordt, beginnen zowel Astorre als de FBI-agent Clike een onderzoek. Beiden stuiten ze echter op de 'omertà'. Een beetje larger than life zoals in een (gewelddadig) sprookje, maar wel puik vakwerk.

Misdaadthriller

Michael Connelly

Maanstand

Uitgeverij De Boekerij

ISBN 90 225 2721 2

283 pagina's * 668 frank (16,55 euro)

Michael Connelly is een Amerikaanse thrillerschrijver van de nieuwe generatie die zelden ontgoochelt. De Thrillergids van Vrij Nederland heeft voor zijn werk (zoals Blood Work uit 1997, The Poet uit 1995, Angel's Flight uit 1998 en Trunk Music uit 1999) steevast vier sterren over. In zijn recentste boek (Void Moon) staat Cassidy (Cassie) Black centraal. Deze ex-gedetineerde is vrij op borgtocht en werkt bij een Porsche-dealer. Haar geheimen houdt ze voor zich: dat ze destijds gespecialiseerd was in het beroven van gokkers op hun hotelkamer in Las Vegas, bijvoorbeeld. Jaren geleden ging het fout, toen haar grote liefde Max er tijdens een klus het leven bij inschoot: hij viel door het glazen dak van een penthouse en Cassie werd ervan beschuldigd hem te hebben geduwd. Vanop haar werkstek kan ze haar dochtertje - dat ze voor adoptie afgestaan heeft - van nabij in het oog houden. Wanneer de pleegouders van het kind plannen smeden om naar Europa te verhuizen, heeft Cassie snel veel geld nodig om ze achterna te reizen. Dat kan haar alleen lukken als ze weer aanknoopt bij haar misdadige gewoonten.

Oorlogsthriller

Dan Fesperman

De sluipmoordenaar

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

ISBN 90 269 812 9

288 pagina's * 585 frank (14,5 euro)

Vlado Petric is een moordonderzoeker in Sarajevo. Veel werk heeft hij niet, want een speciaal door het Bosnische ministerie van Binnenlandse Zaken aangesteld politieteam neemt voortaan de belangrijke zaken voor haar rekening. Moordonderzoeken lijken trouwens helemaal futiel in een land waar de granaten elke dag slachtoffers maken. Maar dan wordt Vitas vermoord, de leider van het speciale onderzoeksteam en Petric wordt aangeduid om de moord te onderzoeken. Daarmee wil de Bosnische regering de VN ervan overtuigen dat ze de zaak tot op het bot wil uitzoeken. Petric komt er al achter dat Vitas betrokken was bij de roof en smokkel van kunstschatten.

Dan Fesperman werkte als journalist van The Baltimore Sun in ex-Joegoslavië. Dit Lie in the Dark is zijn debuut als thrillerauteur. De kritiek had vooral oog voor de donkere kanten van het verhaal en de goede sfeerschepping. Ook de manier waarop Fesperman de twijfels van het hoofdpersonage gebruikt om ook iets min of meer zinnigs over de oorlog in Bosnië te zeggen, overstijgt de grenzen van het anders vaak zo clichématige thrillergenre.

Historische thriller

Jussi Adler-Olsen

Het alfabethuis

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

ISBN 90 269 8194 5

432 pagina's * 722 frank (17,89 euro)

Thrillerland mag dan geregeerd worden door Amerikaanse en Britse heersers, de échte grootmeesters komen toch vaak uit Scandinavië. In 1997 debuteerde de Deense schrijver Jussi Adler-Olsen (°1947) met Alfabethuset. De Deense pers onderkende onmiddellijk het internationale niveau van dit boek. Het werd dan ook al snel verkocht aan Zweedse, Spaanse en nu ook Nederlandse uitgevers. Bijna tien jaar lag er tussen de dag dat Jussi Adler-Olsen het plan voor zijn boek ontvouwde aan zijn vrouw, tijdens een reis naar Terracina, en de publicatie. Al die tijd spendeerde de auteur aan research.

Het verhaal speelt zich af in WO II. In januari 1944 worden twee Engelse piloten tijdens een verkenningsvlucht boven Duitsland neergeschoten. Ze slagen erin zich voor te doen als twee gewonde Duitse soldaten en worden op ziekentransport gezet naar het Alfabethuis, een psychiatrisch ziekenhuis in het hart van Duitsland. Al snel wordt duidelijk dat ze de identiteit hebben aangenomen van twee hoge SS-officieren. Ze zullen hun rol maandenlang moeten blijven spelen. Maar zullen ze dan zelf niet krankzinnig worden?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234