Donderdag 21/01/2021

Marino Keulen

Beste minister,

Mag ik u feliciteren met uw geslaagde stijlbreuk? Want waar is de tijd van de onzekere, stamelende, schaapachtige Mariiiinoooo Keeeeuuuulen, de man die door zijn onwezenlijk kapsel, openhangende mond en een tergend langzame spreekritme vriend en vijand binnen de kortste keren van zijn incompetentie overtuigd had? Gekleed in pakken die uit het kostuumfonds van FC De kampioenen leken te zijn gepikt, ging u vroeger nogal gebukt door het leven. Gebukt onder uzelf en al dat haar en wie weet wat nog allemaal.

Maar dat is allemaal verleden tijd. Het lijkt wel of u deelgenomen hebt aan zo'n programma waarin homo's de clichés over hun geaardheid graag bevestigen door een heteroseksuele man - die zich natuurlijk nooit wast en vanzelfsprekend witte sokken draagt - met veel scherpe klinkers onder handen te nemen.

De oorspronkelijke reden voor dit schrijven was echter de manier waarop u reageerde op de kritiek van de VN op onder andere de Vlaamse wooncode, die de toekenning van een sociale woning koppelt aan de intentie om Nederlands te leren.

U was ontzettend boos op de VN. Dat bleek uit uw lichaamstaal en stemtimbre, en ook uit deze nieuwsquote: "Ik ben ontzettend boos". Collega's uit het Vlaams Parlement deelden uw verbolgenheid. Want met Vlaanderen zal niet gespot worden! Wie denken ze potverdorie wel dat ze zijn? En 't is de schuld van het Vlaams Belang, dat zegt dat het de schuld is van de Franstaligen, die natuurlijk onder één hoedje spelen met de VN! Nog een chance dat die geen Nederlands verstaan, of het had er weer bovenarms op gezeten.

Pas op, dat is niet per definitie slecht. We mogen best trots zijn op onze verwezenlijkingen en als een prekerige hobbyclub als de VN zich belachelijk maakt door een rapportje, mag dat ook met zoveel woorden gezegd worden.

Maar pas toch ook op met zo'n onverholen boosheid. Je komt al snel over als een verwend voetballertje in dure Nikes dat niet tegen zijn verlies kan. Daarbij hield uw punt dat Vlaanderen een voorbeeld is op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg geen steek. De bezorgdheid van de VN ging helemaal niet over onderwijs of gezondheidszorg, maar vooral over aspecten van de Belgische behandeling van vreemdelingen. En over de rol van het VB: kunnen jullie die gasten niet gewoon verbieden?

Zeggen dat de taalintentie net bedoeld is om de integratie van vreemdelingen te bevorderen, en dat de kritiek daarom totaal geen zin heeft, is ook een wankele redenering. Want natuurlijk is dat de bedoeling, de vraag is alleen of dat wel zo'n goeie oplossing is voor een probleem waarvan taal slechts een klein onderdeel is.

Kortom: zowel jij als de VN hebben een beetje gelijk. De VN sturen immers voortdurend van die rapporten rond, zo'n ramp is dat nu ook weer niet. Als u niet zo boos gereageerd had, was er waarschijnlijk een pak minder aandacht aan besteed.

Het meest opmerkelijke aan heel dit verhaal vind ik dat de taaldimensie van de Vlaamse wooncode neerkomt op een 'inspanningsverbintenis'. Met andere woorden, je hoeft helemaal geen Nederlands te kennen of te studeren om aanspraak te maken op een sociale woning. Je moet enkel positief antwoorden op de vraag 'Seg, ge gaat toch uw best doen om wat Nederlands te leren hé? Do your best pour apprendre quand-même un peu de Néerlandais, hein?' En als je dan knikt of mooi lacht, is het goed.

Dat maakt heel de discussie over het nut van de leerintentie zuiver theoretisch, want het is duidelijk dat de attestenmolen, die de Huizen van het Nederlands toch vooral zijn, geen bal te maken heeft met efficiënte integratie. Je verliest altijd met dit systeem.

Nu u op een aanvaardbare cadans hebt leren spreken en gezien wordt in mooie pakken kunt u misschien ook aan de inhoud werken. Want de VN zouden zich inderdaad niet zo druk moeten maken over wooncodes die zichzelf overbodig maken, maar over de totale debiliteit van de uitwerkingen van sommige - waarschijnlijk goedbedoelde - initiatieven. De weg naar het failliet is geplaveid met goedbedoelde initiatieven. En posters van Ishtar.

Gegroet,

Paul Baeten Gronda

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234