Zaterdag 24/08/2019

Marine Le Pen gaat met Photoshop aan de slag in nieuw campagnelogo, vader spot ermee

Beeld REUTERS

Op 7 mei volgend jaar weten we wie de nieuwe Franse president wordt: het is dus hoog tijd de campagnes op te starten. Terwijl Emmanuel Macron deze ochtend aankondigde een gooi te doen naar het presidentschap, stelde Marine Le Pen haar nieuwe logo voor. De blauwe roos staat symbool voor vrouwelijkheid en werd op een wel heel frappante manier voorgesteld.

"Ik ben eigenlijk de enige vrouwelijke kandidate die zich moet voorstellen", grapte Le Pen. "En daarom koos ik voor een symbool dat vrouwelijkheid uitstraalt." In dit geval een roos dus. Geen rode, maar een blauwe.

"Sommigen zien de roos als een links symbool, anderen linken de blauwe kleur dan weer aan rechts. De samensmelting, een blauw roos, is dus vrijwel uniek - het maakt het onmogelijke mogelijk", legde Le Pen uit. Ze doelt daarmee op het verenigen van alle Fransen.

Le Pen benadrukt dat ze zeker geen marketingstunt op het oog heeft, maar de voorstelling van het nieuwe logo doet toch anders vermoeden. Het communicatieteam van haar partij, het extreemrechtse Front National, turnde immers heel wat populaire affiches en tekeningen om en liet er de blauwe roos in verwerken. Zo houdt onder meer Clint Eastwood de roos in zijn handen, of is ze te zien op de tong van Albert Einstein of in de mond van Brigitte Bardot.

Op sociale media kunnen ze zich alvast buigen over de photoshopkunsten die zijn toegepast...

Doornen

En ook Jean-Marie Le Pen, vader van, liet zich niet onbetuigd. Hij stuurde een spottende tweet de wereld in om de campagne van zijn dochter Marine te kraken. In het Duits - jawel - liet hij zich ontvallen dat elke roos doornen heeft: 'Keine Rose ohne Dornen!'

Toen hem door Franse media gevraagd werd wat hij precies bedoelde, antwoordde hij: "Het was Adolf Hitler die me ingefluisterd heeft dit te doen." En hij wilde ook nog even reageren op het feit dat de achternaam 'Le Pen' niet in het logo voorkomt: "Marine heeft geen achternaam nodig. Het is een meisje dat werd gevonden."

In 2011 gaf Jean-Marie Le Pen het voorzitterschap van het FN door aan zijn dochter, in 2015 werd hij uit de partij gezet na een aantal zware meningsverschillen over de koers die FN sindsdien zou varen.

Jean-Marie Le Pen. Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden