Dinsdag 24/05/2022

Marie-Rose Morel pion in machtsstrijd VB

Natuurlijk is er geen ruzie binnen het VB. Iedereen die gisteren mócht praten binnen de partij herhaalde die mantra. Maar na de charge van Marie-Rose Morel op Philip Dewinter is dat moeilijk te geloven.

Door Fabian Lefevere

Brussel l Aan het Madouplein tekenen zich steeds duidelijker de contouren af van een machtsstrijd tussen Frank Vanhecke - en zijn adjudante Morel - en Philip Dewinter. Meer dan een ideologische twist tussen 'gematigden' en radicalen is dat een brute strijd tussen twee oude vrienden om de macht in de partij.

Er was niet eens zo'n goede verstaander nodig om te beseffen dat het gisteren behoorlijk stormde aan het Madouplein, waar het VB kantoor houdt. Na het partijbestuur bleven alle gsm's uit en kondigde Frank Vanhecke een spreekverbod af. Hij en hij alleen zou de communicatie doen, en die was relatief nietszeggend. Alsof er helemaal niets gebeurd was. "Als we het altijd met elkaar eens zouden zijn, dan waren we robots", zei Vanhecke.

Zo anders was de toon bij Philip Dewinter, overigens de enige uit de partijtop die zich niet aan het spreekverbod stoorde. "Interne zaken worden intern bediscussieerd", zei hij op ongewoon barse toon. "En wie dat niet doet, geeft onze tegenstanders munitie." Eat your heart out, Morel. Nu is het verschil met de welwillendheid van Frank Vanhecke, die het over vrije meningsuiting heeft, maar een detail in het verhaal. Ze is wel symptomatisch. Verschillende waarnemers waren het er gisteren over eens dat de affaire-Morel in wezen de strijd om de macht is tussen Vanhecke en Dewinter.

Eén betrokkene in het hele verhaal zei er gisteren zelfs "honderd procent" zeker van te zijn dat het interview met Morel was ingefluisterd door Frank Vanhecke. Die zou haar als buikspreekpop hebben gebruikt. Het is hoe dan ook erg onwaarschijnlijk dat Morel níét gedekt was door Vanhecke. Hoe graag ze het ook zou willen, ze behoort nog altijd niet tot het heilige der heiligen in het VB. En wie ongestraft Dewinter durft aan te vallen, moet over betere papieren beschikken dan Morel. Dat weet zij zelf ook. Dat weet eigenlijk iedereen.

Vanhecke zei gisteren dat hij mans genoeg is om zijn eigen klusjes op te knappen en ook dat hij niet op deze "ranzige" manier aan politiek doet. Maar zelfs al klopt dat en beging Morel de blunder om zonder ruggensteun Dewinter te chargeren, ook dan legt dit erg opmerkelijke interview een pijnlijke breuk in de partij bloot. Volgens één bevoorrecht waarnemer is een andere these dat Morel stilaan voelt hoe de wind aan het draaien is, hoe het zwaartepunt van de macht stilaan verschuift van Dewinter naar Vanhecke. In tegenstelling tot Dewinter won die namelijk wél op 8 oktober. En voor Morel is die verschuiving een kans om eindelijk door te groeien in de hiërarchie, en misschien zelf wel de eerste plaats op de Senaatslijst in te nemen. Niet voor niets was zij een van de grootste dwarsliggers binnen het VB tegen de komst van Dedecker.

Ook in die context moet een mogelijke transfer van de Oostendenaar naar het VB worden geïnterpreteerd. Het was altijd Dewinter die zich verzette tegen die overstap uit angst dat de populaire Dedecker zijn eigen positie zou ondergraven. Dat net Dewinter uiteindelijk toch Dedecker met een koffer vol beloftes over de streep wilde halen, toont aan met hoeveel onrust Dewinter 10 juni tegemoet ziet. Voor hem zijn de komende verkiezingen die van de laatste kans: wint hij niet, dan wordt dat zijn zwanenzang. En om dat te vermijden wilde hij zelfs zijn geld inzetten op Jean-Marie Dedecker, die ook via onder meer Jurgen Verstrepen en Freddy Van Gaever heel erg aanlokkelijke voorstellen kreeg.

De strijd die zich nu ontwikkelt, wordt door velen geduid als een strijd tussen verruimers en puristen, tussen 'gematigden' en radicalen. Dat speelt voor een stuk mee, maar onder dat laagje vernis gaat een veel cynischer spel schuil. Er speelt zich een strijd om de brute macht af. Dewinter en Vanhecke zijn jeugdvrienden, samen opgevoed en ideologisch erg nauw aan elkaar verwant. Zelfs Morel staat binnen de partij niet bekend als een softie - door Dewinter wordt ze kennelijk getypeerd als een "vent in een vrouwenlichaam". Zo zei één waarnemer het gisteren: "Vanhecke en Morel bereiden zich voor op de ondergang van Philip Dewinter. En die ondergang is begonnen. Het hangt er nu alleen van af hoe Vanhecke zijn kaarten speelt."

Maar het mag duidelijk zijn dat Vanhecke meer troeven achter de hand houdt op dit moment. Hij is niet enkel langer lid van de partij, heeft in tegenstelling tot Dewinter wél een Vlaams-nationale stamboom en ligt goed bij álle geledingen van de partij.

Vanhecke en Morel bereiden zich voor op ondergang van Dewinter

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234