Vrijdag 07/05/2021

weekendkrant

Marie, partner van Peter Verlinden: "Dewinter legt een bom onder de samenleving"

null Beeld Karoly Effenberger
Beeld Karoly Effenberger

Wat heeft de doorgaans zo nuchtere VRT-journalist Peter Verlinden ertoe bewogen om afgelopen maandag een zo emotioneel en persoonlijk verhaal over racisme de wereld in te sturen? Misschien heet het antwoord Marie Bamutese, 35, zijn levenspartner. Zij is de moeder van hun jongste kind (1), een vrouw die als bij wonder de Rwandese genocide overleefde. In de weekendkrant van De Morgen doet zij haar verhaal. Een fragment.

Afgelopen maandagochtend, iets over acht. Marie Bamutese, sinds een jaar of drie de levenspartner van journalist en Afrika­kenner Peter Verlinden, heeft net haar vijfjarige zoon Matteo naar school gebracht. Bij thuiskomst valt haar oog op iets dat ze aanvankelijk voor een waanbeeld houdt. Op hun voorgevel heeft de afgelopen nacht iemand zich eens goed laten gaan. "Negers!", staat in grote witte krijtletters op hun muur geschreven. Marie Bamutese haalt er onmiddellijk haar man bij. "Om na te gaan of ik het niet had gedroomd", zo vertelt ze drie dagen en een fikse mediastorm later.

"Peter heeft me uit de droom geholpen. Het stond er dus echt. Ik denk dat hij er nog meer dan ik door was aangedaan. Ik vond het in de eerste plaats vooral onwaarschijnlijk. Het klinkt misschien raar, maar om de een of andere reden verwacht je niet dat zoiets in een klein rustig dorp als Meerbeek kan gebeuren. Achteraf bekeken hadden we natuurlijk beter kunnen weten. Onze buurvrouw, een Vlaamse, is getrouwd met een halve Arabier. Ze hebben hun zoontje hier van de school moeten halen. Hij werd gepest vanwege zijn donkere huidskleur."

"Dat er in Vlaanderen zoiets als racisme bestaat, was voor mij geen grote verrassing. Voor ik hier drie jaar geleden kwam wonen, heb ik twaalf jaar lang in en rond Antwerpen gewoond. Ik heb er lang gewerkt voor het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Op die plek krijg je voortdurend te maken met mensen die, omwille van hun vreemde naam of andere huidskleur, geen appartement kunnen huren of werk kunnen vinden. Zelf heb ik vaak genoeg gesolliciteerd zonder dat iemand nog maar de moeite nam om me een antwoord te sturen."

Clanvorming
Racisme en de relativiteit ervan. In een ander opzicht kan Marie Bamutese daar als weinig anderen iets wezenlijks over zeggen. Dit is een vrouw die de genocide in Rwanda heeft overleefd. Kan iemand die het allerwreedste etnische geweld met eigen ogen heeft aanschouwd nog echt geraakt worden door de - relatief gesproken, uiteraard - veel mildere Vlaamse variaties op hetzelfde thema? Haar antwoord is erg duidelijk. Ja, zegt ze.

En sterker nog. "Misschien dat ik er net door die ervaringen zo gevoelig voor ben geworden. Ik heb gezien wat latent racisme is, en waar het toe kan leiden. In het land waar ik opgroeide werden de verschillen tussen Hutu's, Tutsi's en Twa sterk gecultiveerd. In plaats van de rijkdom van het verschil te benadrukken werden de verschillen tegen elkaar uitgespeeld."

"U zult dat misschien een te grote stap vinden, maar ik weet het heel zeker: het is precies wat Filip Dewinter hier al jaren doet. Als hij zegt dat niet vergrijzing maar 'verbruining' het probleem is, zaait hij niet alleen haat bij de blanke Vlamingen, maar ook bij de mensen die hij met zo'n uitspraak viseert. Je dwingt die 'bruinen' om een zelfverdedigingsmechanisme te ontwikkelen. Je cultiveert op die manier een samenhorigheidsgevoel. Clanvorming. Wij, die steeds haatdragender worden tegenover hen, zij die net hetzelfde gaan doen. Op die manier leg je een bom onder de bodem waarop je samenleving groeit. Vroeg of laat zal die bom ooit ontploffen."

Dit is een fragment uit een langer interview. Lees het volledige gesprek morgen in Zeno, in de weekendkrant van De Morgen. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234