Zondag 01/08/2021

'Mariathon' moet zorgen voor financieel mirakeltje

Al zes jaar verkondigt Radio Maria het mysterie van het geloof in Vlaanderen, maar vanaf 1 januari is ook deze zender zijn FM-licentie kwijt. Geen nood, klinkt het in de studio. 'Als je naar andere landen kijkt, is FM toch al achterhaald.'

"Ik heb de grootste parochie van het land", vertelt priester en programmamaker Karlo Tyberghien in de studio's van Radio Maria. Niet geheel onverwacht staan die vol Mariabeelden. Van hieruit - de Sint-Michaël en Sint-Renildiskerk in Leuven - bereikt Vlaanderens enige katholieke radiostation elke dag 100.000 luisteraars.

Met programma's als Curieus religieus, De rots in de branding, of Nonkel paterachternabekoort Radio Maria vooral een ouder publiek, dat vooral naar de klassieke radio luistert. Maar toch gelooft priester Tyberghien niet dat het verlies van de FM-licentie het einde betekent voor het radiostation. "Als je naar andere landen kijkt, zoals Groot-Britannië, is FM toch al achterhaald", vertelt de eerwaarde. "En wij zijn al lang digitaal: je kunt ons vinden op het internet, via de app en op digitale televisie van Telenet."

Top-radio, dat ook zijn FM-licentie verloor, ziet de toekomst veel somberder in en zette daarom een bijzondere protestactie op touw: twee weken geleden lieten twee dames hun borsten zien in het Vlaams parlement.

Of Radio Maria soms protestacties van plan is? Nou, de katholieke zender gelooft eerder in het opsturen van digitale DAB+-radio's naar wie het financieel te moeilijk heeft om er een te kopen, zegt de priester. Die toestellen zijn weliswaar niet gratis, maar er zal ook geen vaste prijs op staan. Luisteraars kunnen dus geven wat ze willen.

"Luisteraars zullen zich in de eerste plaats wel tot de elektronicawinkel moeten wenden om er een te kopen, maar als je dat om een of andere reden niet kunt, zullen wij er een bezorgen", zegt Tyberghien. "Ook al is het moeilijk, wij zijn er om onze luisteraars te steunen."

Dat is volgens de priester meteen de bestaansreden voor Radio Maria, met 77 radiostations in 70 landen bijna net zo wijdverspreid als de Bijbel. In Vlaanderen probeert het radiostation met gebeden, maatschappelijke programma's, muziek, en 'catechismus' het geloof te brengen tot bij de mensen die vaak zelf niet meer in de kerk geraken. Behalve oudere, vereenzaamde mensen, is dat eigenlijk iedereen die het soms moeilijk heeft.

De radio is voor de priester dan ook alleen het medium van een breder sociaal project. Iedereen kan naar de radio bellen en eventueel priester Tyberghien zelf thuis over de vloer krijgen. "Onze boodschap is positief en geeft hoop", zegt hij. "Dat is misschien de beste reden om het te blijven doen."

Financier een apostel

Omdat het station geen reclame uitzendt, is het volledig afhankelijk van wat het krijgt van de luisteraars. Om de giften wat aan te zwengelen, organiseert Radio Maria volgende week een Mariathon. Dat is 40 uur live radio onder het thema 'financier een apostel'. Het doel is om 65.000 euro op te halen om Radio Maria te helpen met de overgang naar de digitale wereld.

"Luisteraars kunnen dan een gift doen en uitleg krijgen over de apostel die hun voorkeur wegdraagt", legt muziekprogrammator Marianne Hubin uit. Hoewel het radiostation vooral een ouder publiek bereikt, zijn de medewerkers en vrijwilligers vaak heel jong. Hubin bijvoorbeeld is slechts 26 en heeft verschillende programma's onder haar hoede. Terwijl in de studio ernaast een piëta toekijkt op een opname, vertelt zij ons over de muzieksmaak van de religieuze luisteraar.

"Het radiostation draait alleen rustige plaatjes en wordt er toch een popnummer gespeeld, dan alleen in de akoestische versie", zegt Hubin. "We horen dat mensen ons station graag opzetten in de file, omdat ze dan niet kwaad worden."

Een christelijke top 10 heeft Radio Maria niet. Maar omdat veel luisteraars verzoeknummers inbellen, kan Hubin wel zeggen welk nummer er op de eerste plaats zou staan, mocht Radio Maria die wel hebben: 'Thank You'van Jesus Army.

En net als verzoeknummers, hebben veel luisteraars verzoekgebeden. Intenties, heten die, en daarvan komen er ongeveer 200 per dag binnen via mail of telefoon. Elke middag worden een aantal daarvan uitgesproken op de radio tijdens het gebed van de rozenkrans.

"Jongeren vragen ons zo om te bidden voor hun examens", zegt Hubin. "Soms bellen ze ook nog eens achteraf, als hun gebeden verhoord zijn. En wie hulp nodig heeft om de juiste heilige te vinden om een gebed aan te richten, kan ook bij ons terecht."

Het gebouw waarin Radio Maria huist, is eigenlijk een kerk met enkele studio's. Af en toe zendt het radiostation ook vanuit de kerk een mis uit en op gewone dagen mogen gelovigen er komen bidden.

Ouderen

Omdat we benieuwd zijn naar wat de luisteraars denken over de digitale overgang, spreken we er Noëlla aan. Zij zegt het 'erg spijtig' te vinden, omdat het toch weer een aanpassing is en voor veel ouderen ligt dat niet voor de hand.

Om daar deels aan tegemoet te komen, staan de DAB+-radio's van het radiostation al op Radio Maria ingesteld, maar de vraag is inderdaad of de radio zo niet veel van zijn bereik zal kwijtspelen.

Het verhaal van Radio Maria lijkt daarom een beetje op dat van de papieren krant. Eens de trouwe oudere gebruikers wegvallen, is het moeilijk overleven. Maar in de inkomhal van het radiostation staat één man die desgevraagd altijd een handje kan toesteken. "Dit is Sint-Jozef", zegt Hubin. "Hij is de patroonheilige van ons radiostation. Als je financiële problemen hebt, kan je hem altijd aanroepen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234