Vrijdag 27/05/2022

portret

Marianne Thyssen, gewaardeerd door vriend en vijand

Marianne Thyssen, bij vriend en vijand geroemd om haar werk. Beeld PHOTO_NEWS
Marianne Thyssen, bij vriend en vijand geroemd om haar werk.Beeld PHOTO_NEWS

Vriend en vijand zijn het erover eens: met Marianne Thyssen als kandidaat voor de post van Belgisch eurocommissaris, schuift ons land een topprofiel naar voren. Thyssen wordt over de partijgrenzen heen beschouwd als een toppolitica en krijgt niets dan lof om haar werk en inzet.

TT

Marianne Thyssen (58) is als politica gepokt en gemazeld binnen de christen-democratie. Na haar rechtenstudie aan de KU Leuven - waar ze samen studeerde met Rik Torfs - start ze haar carrière bij de christelijke middenstandsorganisaties CMBV, nu Markant, en NCMV, wat vandaag Unizo heet. Het is trouwens bij die organisatie dat Thyssen Kris Peeters binnenhaalt op de studiedienst. Peeters zal er tot 2004 in dienst blijven, tot hij minister wordt in de Vlaamse regering van Yves Leterme.

Haar politieke carrière start Thyssen op het kabinet van staatssecretaris voor Volksgezondheid Wivina Demeester, waar ze juridisch adviseur wordt. In 1991 trekt Thyssen dan naar het Europees parlement, waar ze zich al snel ontpopt tot een gewaardeerd en hardwerkend parlementslid. Vanaf 1995 is ze ook gemeenteraadslid in haar thuisgemeente Oud-Heverlee, waar ze tussen 2001 en 2008 ook schepen wordt.

Voorzitter
In 2008 wordt dat werk beloond en krijgt Thyssen als eerste vrouw de voorzittershamer van CD&V in handen als opvolger van Etienne Schouppe. Op 15 mei van dat jaar wordt ze met meer dan 96 procent van de stemmen verkozen tot de eerste vrouwelijke voorzitter van de Vlaamse christendemocraten.

Na de vervroegde verkiezingen in 2010 ruimt ze plaats voor Wouter Beke na de slechte uitslag van haar partij. Hoewel geen enkele partijgenoot de schuld voor de nederlaag in haar schoenen wil schuiven, houdt ze toch de eer aan zichzelf. Haar passage als voorzitter in die voor CD&V zeer moeilijke periode leverde haar bij de partij zeer veel krediet op.

Thyssen stak nooit onder stoelen of banken dat haar jaren als partijvoorzitter, toen ze haar tijd moest verdelen tussen de Wetstraat 89 en het Europees Parlement, niet de gemakkelijkste periode uit haar loopbaan vormden. Vooral het ontslag van premier Leterme en de CD&V-ministers Inge Vervotte en Jo Vandeurzen in de nasleep van de Fortis-affaire vielen haar zwaar.

Marianne Thyssen met Kris Peeters bij haar voorzittersverkiezing in mei 2008. Beeld PHOTO_NEWS
Marianne Thyssen met Kris Peeters bij haar voorzittersverkiezing in mei 2008.Beeld PHOTO_NEWS

Dienstenrichtlijn
Als lid van het Europees Parlement bouwde ze de voorbije twintig jaar een sterke reputatie op het Europese toneel op. Ze zetelde meermaals in de commissie Economische en Monetaire Zaken, maar werkte ook mee aan de totstandkoming van de dienstenrichtlijn (de "Bolkesteinrichtlijn"). Tijdens de vorige legislatuur voerde ze namens het Parlement de onderhandelingen over de totstandkoming van het bankentoezicht.

Op 25 mei 2014 raakte ze voor de vijfde opeenvolgende keer rechtstreeks verkozen. De CD&V-lijsttrekster moest met 340.026 voorkeursstemmen enkel Guy Verhofstadt (Open Vld) laten voorgaan.

Marianne Thyssen wordt nu de eerste vrouwelijke eurocommissaris voor ons land.

Marianne Thyssen werkte in het Europees parlement lang samen met Jean-Luc Dehaene. Beeld BELGA
Marianne Thyssen werkte in het Europees parlement lang samen met Jean-Luc Dehaene.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234