Donderdag 01/10/2020

Maria Tarantino is journaliste voor kranten en televisie. Deze zomer wordt haar reportagereeks De wereld van Tarantino opnieuw uitgezonden op Canvas.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

"Ik ben onrustig, ik voel dat er een verandering staat aan te komen. Ik heb dat om de zoveel jaar. Vijf jaar geleden stopte ik met doctoreren en koos ik voor de journalistiek. Nu voel ik dezelfde drang om mijn leven in vraag te stellen en een andere richting uit te gaan."

Wie zijn uw helden?

"Ik bewonder mensen die de wereld op een bijzondere manier bekijken en ze zo weten te beïnvloeden. Zoals Anthony Burgess, Noam Chomsky of Robert Fisk."

Aan wie ergert u zich?

"Aan mensen die zich beroepen op zogenaamde regels om dwaze dingen te doen, het nalaten om zelf na te denken en zo schade aanrichten."

Wat is uw favoriete voorwerp?

"Ik ben gestopt voorwerpen te koesteren. Ik verlies ze toch, of ze gaan kapot of worden gestolen. Zoals mijn Watermanvulpen. Toen ik die verloor, besloot ik me te onthechten van al mijn spullen, bij wijze van zelfbescherming."

Hebt u ooit een mystieke ervaring gehad?

"Eén keer, toen een vriend van me gestorven was. Ik moest naar het mortuarium om hem te identificeren. De drie daaropvolgende dagen leek het alsof er iemand extra in mijn lichaam zat. Ik voelde me zwaarder. Ik was niet verdrietig, maar voelde iemand meekijken door mijn ogen. Het was niet angstwekkend, veeleer raar."

Voelt u zich aantrekkelijk?

"Veeleer dan fysiek knap te willen zijn, probeer ik mensen een glimlach te ontlokken en vrolijk te maken. Ik denk dat ik daarin slaag, ja."

Wat is uw definitie van liefde?

"Liefde is iets geven wat je niet hebt, aan iemand die het niet wil. Dat is niet mijn definitie, maar die van Jacques Lacan. Ik kan me daar wel in vinden. Liefde is een mooie fout. Neem het niet te ernstig, koester niet te veel verwachtingen, dan geraak je er wel mee weg."

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

"Ik zou mijn geboorteplaats veranderen. Ik wou dat ik in Parijs geboren was. Het lijkt me geweldig om in die cultuur en met die taal te worden grootgebracht."

Wie is of was uw grootste liefde?

"Een man die nooit heeft geweten dat ik van hem hield. Ik had heel rationeel beslist dat het beter was het hem niet te vertellen. Het is bijna absurd van iemand te houden die er niks van weet, maar de discipline die nodig is om het geheim te houden, maakt de liefde wel bijzonder en mooi, vind ik."

Van wie hebt u het meest geleerd?

"Van mijn professor filosofie, Rudi Visker."

Op welk ogenblik was u het gelukkigst?

"Ik doe dingen en sta weinig stil bij hoe ik me daarbij voel, laat staan bij hoe ik me die gevoelens achteraf herinner. Ik doe liever voort."

Wat is uw grootste mislukking?

"Ik heb mijn doctoraat niet afgemaakt en vraag me weleens af hoe het verder gevorderd zou zijn als ik niet had opgegeven. Maar al bij al ben ik blij dat ik toen voor de journalistiek heb gekozen."

Waar bent u het meest trots op?

"Op enkele tegendraadse beslissingen die ik heb genomen. Mensen raadden ze me af, ze leken vaak in mijn eigen nadeel te zullen uitdraaien, maar achteraf blijken het moedige en verstandige keuzes, die steeds te maken hadden met het in vraag stellen van autoriteit en machtsverhoudingen."

Welk leed hebt u anderen aangedaan?

"Ik heb mijn ouders gekwetst toen ik Milaan verliet om in Edinburg te gaan wonen. Dat was spijtig maar onvermijdelijk."

Waar zou u het liefst wonen?

"Ik woon graag op mijn appartement in Brussel, op de zesde verdieping van een flatgebouw. Het lijkt alsof ik in een landend vliegtuig woon. Maar het allerliefst zou ik dicht bij de zee wonen, op een klif onder een hemel met spectaculaire wolken en regen die tegen mijn ramen crasht."

Jeroen Versteele

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234