Maandag 27/09/2021

Kerncentrales

Marghem benadrukt "alles te doen om nucleaire rente te recuperen"

Marie-Christine Marghem. Beeld Bob Van Mol
Marie-Christine Marghem.Beeld Bob Van Mol

Minister van Energie Marie-Christine Marghem stelt alles in het werk om de nucleaire rente voor de verlenging van de levensduur van Tihange I van Engie (het vroegere Electrabel) en EDF te innen. De datum van 15 september voor het aanstellen van een expert om bij onenigheid over de hoogte van het bedrag te trancheren, is slechts een indicatieve datum, zo benadrukte ze vanmiddag in de bevoegde Kamercommissie.

De commissie kwam uitzonderlijk dinsdag samen, op het Feest van de Franse Gemeenschap, nadat er onduidelijkheid was gerezen over de verklaringen die de minister vorige week in commissie gaf. Bij de oppositie heerste ook heel wat ongenoegen over het feit dat de minister niet alle documenten die Kamervoorzitter Siegfried Bracke haar gevraagd had, overgemaakt had. Maar Marghem herhaalde dat ze gebonden was door de vertrouwelijkheid die de conventie over de verlenging van de levensduur van Tihange I oplegt. De eigenaars van de centrale zijn overigens ook niet geneigd de vertrouwelijkheid van de conventie op te heffen.

Commissievoorzitter Jean-Marc Delizée kondigde aan dat hij de parlementsvoorzitter dinsdag nog zou vragen om de gevraagde documenten ter beschikking te stellen in een dataroom, zoals dat in het verleden reeds enkele maken gebeurde. Een beslissing kan dan woensdag in de Conferentie van Voorzitters genomen worden.

Nadat de oppositie andermaal met scherp schoot op de minister, die onder meer laksisme, nalatigheid en leugens voor de voeten geworpen kreeg, ging ze uitgebreid in op de tijdslijn van het dossier. Ze benadrukte dat ze op basis van een rapport van energieregulator CREG het hoogste bedrag gevraagd heeft van de eigenaars van de centrale, 10,2 miljoen euro, terwijl Engie en EDF slechts 7,2 miljoen wilden betalen.

Volgens de conventie dient een expert te worden aangesteld als er geen overeenkomst is over de hoogte van het bedrag. In de conventie staat dat dit voor 15 september moest gebeuren, wat volgens de oppositie zou betekenen dat het geld verloren was. De minister ontkende dit dinsdag formeel. "Waarom zouden Engie en EDF anders op 16 september ingestemd hebben met de aanstelling van een expert?", klonk het.

"Nalatigheid"

Volgens Groen is Marghem nalatig geweest. "Dit is ruimschoots onvoldoende, nog maar eens. De minister stelt de belangen van privébedrijven duidelijk boven die van het parlement en het volk dat het vertegenwoordigt", aldus Kristof Calvo. Volgens hem probeert Marghem haar eigen "nalatigheid toe te dekken".

Kristof Calvo (Groen) noemt Marghem nalatig. Beeld BELGA
Kristof Calvo (Groen) noemt Marghem nalatig.Beeld BELGA

Marghem werd vorige week in de Kamer op de rooster gelegd over die heffing die Electrabel en EDF moeten betalen, maar door energieregulator CREG als te laag wordt bestempeld. De minister heeft de commissie het rapport van de CREG overgemaakt, weliswaar een rapport waaruit vertrouwelijke informatie is weggelaten, en de correspondentie van de CREG aan de minister.

Maar in het parlement werd aangedrongen op meer opheldering en Kamervoorzitter Bracke vroeg de minister een lijst bijkomende documenten over te maken.

Volgens Groen heeft de minister maar een beperkt aantal documenten overgemaakt. "In deze documentatie geeft de minister totaal geen verklaring voor het feit dat haar versie van de feiten op 16 september totaal verschilde van die op 17 september. Verder blijkt duidelijk uit de documentatie dat ze al meer dan een jaar weet had van de miljoenen die ze had moeten terugvorderen bij Electrabel. Dit kan echt niet", aldus Groen-Kamerlid Calvo.

Calvo: "Opnieuw probeert de minister haar nalatigheid toe te dekken met hele en halve onwaarheden. Helaas hebben we het hier over de minister die bevoegd is voor de cruciale klimaatproblematiek en de toekomst van onze energiebevoorrading, een cruciaal thema. Dit kan echt niet blijven duren".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234