Maandag 19/04/2021

Marco Pantani: 'Wij zijn geen beesten'

Mario Cipollini spurtte gisteren naar zijn tweede ritwinst en Marco Pantani heeft al heel even van het roze geproefd in deze Giro. In mist, regen en sneeuw was hij zaterdag onstuitbaar op de Gran Sasso. 24 uur later moest Il Pirata de trui alweer afstaan. Opnieuw aan Laurent Jalabert, de beste tijdrijder. Met amper twee honderdsten van een seconde heeft de Franse kampioen het roze kleinood rond het lichaam. Maar het ziet er nu al naar uit dat er voor de eindwinst weinig of niks te beginnen valt tegen Marco Pantani, zeker niet in de Dolomieten. Op voorwaarde dat hij en de meeste van zijn concurrenten nog in de wedstrijd zijn. De gemoederen zijn verhit, vele renners dreigen de Giro te verlaten als het Italiaans Olympisch Comité bloedcontroles blijft uitvoeren. Zij krijgen alle steun van UCI-voorzitter Hein Verbruggen.

ANCONA.

EIGEN BERICHTGEVING

De bloedcontroles van het Italiaans Olympisch Comité (Coni) overheersen de sportieve gebeurtenissen. Renners aarzelen niet om hun ongenoegen te uiten over de bloedcontroles, die door artsen van het Coni worden uitgevoerd. Vrijdag in Foggia klopten ze aan bij Mobilvetta, Ballan en Vini Caldirola. Omdat de controles bedenkelijk waren op het vlak van hygiëne en veiligheid lieten de renners bij monde van woordvoerder Marco Pantani weten dat de maat vol is. "We zijn geen beesten", zei Pantani. "Het is totaal onaanvaardbaar dat renners zich open en bloot aan dergelijke controles moeten onderwerpen. In Foggia gebeurde dat achter een bar. Bij Baldato werd vier keer geprikt. Voor wie worden wij aangezien? Er is geen respect voor ons. We eisen meer privacy. Nog één keer en we gaan naar huis."

Dat gebeurde tot nog toe niet, ook al stonden de artsen van het Coni maandag weer aan de deur voor bloed- en urinecontroles. De renners van Polti, Lampre-Daikin en Saeco weigerden bloed- en urinestalen af te leveren.

"Terecht", vindt UCI-voorzitter Hein Verbruggen. "Ik sta achter hun houding. Renners hebben het recht die controles te weigeren. Deze controles zijn immers volledig tegen de reglementen. De grote schuldige is de Italiaanse federatie, die aan het Coni opdracht gaf om renners met een Italiaanse licentie aan bijkomende controles te onderwerpen. De UCI laat vier gezondheidscontroles per jaar uitvoeren door bevoegde personen van de universiteit van Lausanne. Wie niet gezond is, komt niet op de fiets. Bovendien vallen controles in een wedstrijd volledig onder de bevoegdheid van de UCI. Laat dat duidelijk zijn."

In een brief aan Giro-organisator Carmine Castellano had Verbruggen laten weten dat UCI-controles de enige geldige zijn. Hein Verbruggen bindt daarmee de strijd aan met het Coni. "Strijd? Ik heb zopas een aangenaam gesprek gehad met Gianni Petruci, de voorzitter van het Coni", deed Verbruggen verwonderd. "Hij vertelde dat zij alleen uitvoeren wat de Italiaanse bond vraagt, maar dat er geen verplichting is." Zondagavond meldden de Coni-artsen dat ze 's anderdaags op bezoek zouden komen. Toen al kregen ze er lucht van dat ze geen medewerking zouden krijgen van Lampre, Polti en Saeco. Dus richtten ze zich tot Mapei en Riso Scotti om zich als reserve beschikbaar te houden. Mapei maakte er geen probleem van om zich te laten controleren. De renners van Riso Scotti werden in hun keuze vrijgelaten door sportbestuurder Davide Boifava, maar zij wezen de uitnodiging af. "De renners hebben de positie van hun profvereniging gevolgd", aldus Boifava. "Ik respecteer hun beslissing."

Paolo Bettini en Andrea Tafi, de kopstukken van Mapei, lichtten kort hun houding toe. "Wij hebben ons onderworpen aan de bloed- en urinetests van het Coni op vraag van zijn medische commissie, in overeenstemming met de positie die wij hadden aangenomen. Wij hebben gevraagd dat dr. Giovanni Ruffini (de teamarts van Mapei) de hele procedure kon volgen, vanaf de staalafname tot aan de uitkomsten van de analyses. De Coni-commissie heeft dit welwillend aanvaard." "Ik heb respect voor de beslissing van de Mapei-renners", reageerde Verbruggen. "Het is een beslissing die patron Squinzi genomen heeft. Maar ik heb evenveel respect voor de renners die weigerden."

Ondertussen is Andrea Tafi de gebeten hond. Hij kwam er zaterdag voor uit niet tegen de controles van het Coni te zijn en evenmin aan staken te denken. Dat viel niet in goede aarde bij een groot deel van het peloton. "Tafi werd bij de start en in het begin van de rit verbaal beledigd en was zwaar aangeslagen", zei Mapei-woordvoerder Sola. "De eerste 20 kilometer heeft hij huilend achterin het peloton gereden. Tafi wou uit de Giro stappen, maar sportdirecteur Fabbri kon hem overtuigen."

Ondanks de rellen rond de bloedcontroles viel er op sportief vlak ook heel wat te beleven. Vooral Pantani heeft duidelijk de puntjes op de i gezet. Op de 2.000 meter hoge Gran Sasso was er tegen hem geen kruid gewassen. Nochtans wachtte Pantani tot in de slotfase om zijn concurrenten definitief van zich af te schudden en solo naar winst en leiderstrui te rijden. Pantani kon zich een beeld vormen van zijn belangrijkste belagers. In het hooggebergte zijn dat de Spaanse klimmer José Maria Jimenez, een herboren Ivan Gotti en een bewonderenswaardige Alex Zülle. De Zwitser, sinds 1 mei opnieuw in competitie na zijn Festina-schorsing, toont een behoorlijke conditie.

Jalabert moest op de Gran Sasso een goede minuut toestaan op Pantani. 's Anderdaags nam de Fransman revanche in de tijdrit over 32 kilometer. Jalabert, twee jaar geleden wereldkampioen tegen de chrono, toonde dat hij tegen de klok kan rijden. Gontsjar kreeg bijna een halve minuut aan de broek. Een uitstekende Pantani net geen minuut. "Geen toeval dat ik al twee ritten heb gewonnen", zei Jalabert. "Ik kwam met een uitstekend conditie naar de Giro." De tijdritzege leverde Jalabert, zij het met een zucht, opnieuw de leiderstrui op. Het verschil met Pantani bedraagt amper 2/100sten van een seconde. "Jammer", zuchtte Pantani. "Ik had graag dinsdag mijn thuishaven Cesenatico in het roze aangedaan."

De etappe van gisteren had weinig om het lijf. Ekimov, Gontsjar en Glomser reden vele kilometers voorop, maar werden in het zicht van de aankomst gegrepen. Massaspurt en daarin toonde Mario Cipollini zich voor de tweede keer de snelste. Hij was aan de 27ste winst in zijn hele Giro-carrière toe.Tony Landuyt

Uitslagen Foggia-Gran Sasso: 1. Pantani (Ita/Mercatone Uno) 253 km in 7u09:00 (gem.: 35,385 km/u); 2. Jimenez (Spa) op 0:23; 3. Zülle (Zwi) 0:26; 4.Gotti (Ita) 0:33; 5. Noè (Ita) 0:42; 6. Clavero (Spa) 0:42; 7. Frigo (Ita) 0:42; 8. Gontsjar (Oek) 0:58; 9. Codol (Ita)1:00; 10. Camenzind (Zwi) Tijdrit Ancona: 1.Jalabert (Fra/Once) 32 km in 40:36 (gem 47,291 km/u); 2. Gontsjar (Oek) op 0:25; 3. Pantani (Ita) 0:55; 4. Camenzind (Zwi) 0:57; 5.Frigo (Ita) 0:59; 6. Clavero (Spa) 1:08; 7.Zulle (Zwi) 1:15; 8. Gotti (Ita) 1:23; 9. Axelsson (Zwe) 1:38; 10. Zintsjenko (Rus) 2:00

Ancona- Sansepolcro: 1. Cipollini (Ita/Saeco) 189 km in 4u18:27; 2. Quaranta (Ita); 3. Strazzer (Ita); 4. Arazzi; 5. Leoni (Ita); 6. Smetanine (Rus); 7. Balducci (Ita); 8.Blijlevens (Ned); 9. Guidi (Ita), 10.Petacchi (Ita)

Stand:1. Jalabert (Fra/Once); 2. Pantani (Ita) op 2/100sten; 3. Frigo (Ita) op 0:58; 4. Gontsjar (Oek)1:09; 5. Gotti (Ita) 1:13; 6. Clavero (Ita) 1:18; 7. Camenzind (Zwi) 1:24; 8. Zülle (Zwi) 2:04; 9. Axelsson (Zwe) 2:05; 10. Noè (Ita) 2:19.

Pantani: 'In Foggia gebeurden de controles achter een bar. Bij Baldato werd vier keer geprikt. Voor wie worden wij aangezien?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234