Woensdag 12/08/2020

Marcel

De Vlaamse regering gaf gisteren 102,5 miljoen frank (2,5 miljoen euro) aan het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC) in Turnhout. Daarmee kan de 'Flanders Graphic Valley' eindelijk van start gaan.

Burgemeester van Turnhout, kamerlid CVP

Hendrickx

Het was even spannend voor Marcel Hendrickx, burgemeester van Turnhout en sinds 13 juni ook kamerlid voor de CVP. De vorige Vlaamse rergering had in 1997 grootse plannen met de leegstaande kazerne Majoor Blairon in zijn stad. Als Turnhout het gebouw zou aankopen (kostprijs zo'n 100 miljoen frank), dan zou de Vlaamse overheid fors investeren in de uitbouw van een Flanders Graphic Valley. Die vallei zou een van de negen hoogtechnologische clusters worden die voormalig minister-president Luc Van Den Brande voor ogen had. Met het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering bleef het echter heel stil rond de valleien en dus ook rond de Turnhoutse kazerne. Het Turnhoutse stadsbestuur vreesde een heuse nachtmerrie. Als de beloofde Vlaamse steun er niet kwam, dan zat Turnhout opgezadeld met een duur leegstaand gebouw.

Gisteren kwam dan het verlossende groene licht. Op voorstel van minister Van Mechelen (VLD) besliste de Vlaamse regering niet alleen geld vrij te maken voor Flanders Language Valley in Ieper, maar ook om 102,5 miljoen uit te trekken als cofinancieringssteun voor het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC) dat in '97 in Tunrhout werd opgericht. Burgemeester Hendrickx is opgetogen.

Hebt u echt gevreesd dat de Vlaamse regering de 'valleien'-politiek van Van Den Brande zou terugschroeven?

"Wij wisten even niet waar we aan toe waren, dat klopt. Maar ik heb er wel begrip voor dat een nieuwe regeringsploeg de dossiers van haar voorgangers eens grondig wil onderzoeken."

"Het grote probleem was echter dat wij onder enorme tijdsdruk stonden. We hebben maar tot 31 december tijd om een Europese subsidie aan te vragen. Die moet komen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling waarop Turnhout als Doelstelling 2-gebied een beroep kan doen. Samen met de Vlaamse steun kan het VIGC beschikken over 205 miljoen frank."

Wat gaat er nu precies gebeuren in de oude kazerne?

Het VIGC zal een vleugel van het gebouw aankopen. Momenteel telt het VIGC reeds een 110-tal bedrijven en partners, waaronder Xei-kon, Artwork Systems, Barco Graphics, Agfa, Xerox, Oce, Clear View en Plantin. Rond het centrum wordt een hele campus opgebouwd. Eerst zal er een incubatiecentrum voor grafische communicatie worden uitgebouwd. Dat zal 165 miljoen kosten. In de opleidingsruimte zal het VIGC vanaf volgend jaar topseminaries organiseren in samenwerking met het Amerikaanse Rochester Institute of Technology, een toonaangevende grafische universiteit.

En wat met de rest van de kazerne?

"De eerste modules zullen in gebruik worden genomen in maart van volgend jaar. Er is al interesse voor 85 procent van de te verhuren oppervlakte."

De naam 'Graphic Valley' blijft behouden?

"Wij zullen die term in elk geval gebruiken, maar wanneer de Vlaamse regering vindt dat die term te veel aan Van Den Brande doet denken, dan moet ze maar een nieuwe naam verzinnen. Voor Turnhout is het essentieel dat de grafische sector die hier al eeuwenlang aanwezig is, ondersteund wordt."

KvdB

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234