Maandag 03/08/2020

Marcel Hendrickx: 'Geen Amerikaanse show op Belgische begraafplaatsen'

Vermijden dat begraafplaatsen het werkterrein van privé-bedrijven worden, dat is de bedoeling van een amendement dat CVP-kamerlid Marcel Hendrickx heeft ingediend. De Turnhoutse burgemeester wil met name in de wet zien verschijnen dat alleen de overheid crematoria mag uitbaten. Toen de wet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging in 1998 gewijzigd werd, heette het al dat alle privé-initiatief uit de sector moest verdwijnen. Maar de rondzendbrief die minister Duquesne van Binnenlandse Zaken hierover begin dit jaar verspreidde, bevat een achterpoort zo groot als een huis. De nieuwe wetswijziging, die nabestaanden zal toelaten de as van een overledene mee naar huis te nemen, moet volgens Hendrickx aangegrepen worden om orde op zaken te stellen.

Wat is er mis aan de rondzendbrief van Duquesne?

Marcel Hendrickx: "De wetswijziging van '98 voorzag dat de privé-crematoria binnen een termijn van vijf jaar zouden overgaan naar intercommunales. Maar nergens in de wet staat dat het 'zuivere' intercommunales (waarin enkel openbare besturen deelnemen, gvv) moeten zijn. Zonder die bepaling blijft de deur open voor privé-bedrijven. En wat zegt de rondzendbrief nu uitdrukkelijk? Dat ook gemengde intercommunales in aanmerking komen, ongeacht het aandeel dat de privé erin vertegenwoordigt. Zo kan een intercommunale die maar voor 1 procent in handen is van de overheid dus nog steeds een crematorium uitbaten."

Vanwaar de vrees dat op die manier ook begraafplaatsen in bedrijfshanden komen?

"Crematoria zijn sinds '98 verplicht over een urnenveld, een columbarium en een strooiweide te beschikken. Een eigen begraafplaats, zeg dus maar. Stel nu dat de vraag er komt om iemand op klassieke wijze te begraven op zo'n plaats. Volgens mij zijn er geen juridische argumenten om dat te beletten. Waarmee het bedrijf dat het crematorium uitbaat er op termijn een volwaardige begraafplaats op nahoudt."

En wat is daar het grote bezwaar tegen? "Het druist in tegen het principe dat een gemeente haar inwoners moet begraven. Als de privé-sector daarin gaat meespelen, heb je geen controle meer. Niet op de prijzen en niet op de eenvormigheid die nu wordt nagestreefd. Zo dreigt het klasseverschil op begraafplaatsen weer onbeperkt tot uiting te komen."

Zoals het vroeger was.

"Ja, en zoals het nu in de Verenigde Staten bijvoorbeeld heel erg het geval is. Daar wordt van een begrafenis vaak een show gemaakt en is de uitvaartsector al big business. Het zijn trouwens grote Amerikaanse firma's die azen op zo'n markt bij ons. Dat zie je aan het aantal begrafenisondernemingen dat ze ook hier aan het opkopen zijn."

Als het in '98 al de bedoeling was om de privé-sector buiten te houden, waarom is die bepaling dan opgedoken in de rondzendbrief van Duquesne, denkt u?

"Ik vermoed dat die er ongemerkt is ingeslopen. De fout is eigenlijk al gemaakt in de memorie van toelichting die in '98 bij de wetswijziging werd geschreven. Ik heb nagevraagd bij de mensen die er toen bij betrokken waren hoe dat is kunnen gebeuren. Niemand had er een verklaring voor, want het was wel degelijk de bedoeling om privé-initiatief uit te sluiten. Wellicht is de passage in de rondzendbrief een letterlijke overname en is die tegenstrijdigheid nog eens aan de aandacht ontsnapt."

U verwacht met andere woorden niet veel tegenstand?

"In principe zou iedere partij voorstander moeten zijn van dit amendement. Maar natuurlijk zit ik momenteel in de oppositie. Als de meerderheid er een politiek spelletje van maakt, is alles mogelijk. Als ze de zaak op de inhoud beoordelen, dan ben ik vrij gerust."

Guy Van Vlierden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234