Woensdag 21/08/2019

Marc Wilmots

Belg zal tot juni Schalke 04 trainen en wordt daarna zeker politicus

wordt plots trainer

Gelsenkirchen davert op zijn grondvesten. Schalke 04 stelde namelijk zijn 34-jarige boegbeeld Marc Wilmots aan als trainer van de Roer-club. Wilmots, met Enzo Scifo de belangrijkste Belgische voetballer van de jaren negentig, vervangt de ontslagen Frank Neubarth tot het einde van het seizoen. Een aanbod van anderhalf jaar trainerschap wimpelde de Belg af, omdat hij na 18 mei senator wil worden. 'Ja, de beslissing om te stoppen als voetballer was moeilijk. Nee, ik voel geen druk als trainer, Daarna? Ga ik in de politiek. Ik heb mijn woord gegeven.'

Brussel

Van onze medewerker

Frank Van de Winkel

Vanaf nu mist de voetballiefhebber de bonkige maar soms zo doeltreffende acties met inzet van lijf en leden van Kampfschwein of werkpaard Marc Wilmots. Koester zijn droge harde knallen, zijn gebalde vuist bij succes, zijn verongelijkte uitleg bij scheidsrechters zoals Peter Prendergast, die vorig jaar zijn treffer tegen Brazilië afkeurde. Wat in de herinnering blijft, is de bescheiden en meestal verstandige houding van een topper in woord en daad. Afgelopen weekeinde, tegen 1860 München, mocht hij voor het laatst opdraven, hij verving toen na 69 minuten Sven Vermant; 21 minuten later liep een schitterende profcarrière (zie kader) af zonder dat iemand het wist.

Op een jaartje onderbreking na is Marc Wilmots al sinds 1996 aan de slag bij Schalke, dat net zoals hij vooral drijft op ongebreidelde werkkracht, karakter en inzet. Niet zagen en klagen, wel de huisstijl respecteren: ongepolijst maar daarom niet minder leuk vechtvoetbal brengen tot de dood, het laatste fluitsignaal, erop volgt. Het leverde Wilmots de eer op als op vier na beste speler uit Schalkes geschiedenis verkozen te zijn.

Sinds gisteren is hij dus Herr Wilmots, want trainer, sportlicher Leiter, Teamchef. Hoe bevalt dat? Wilmots overbrugt net weer 250 kilometer tussen Gelsenkirchen en zijn woonplaats Geldenaken.

Waarom bent u ingegaan op het aanbod?

Wilmots: "Waarom niet? Of ik nu speler ben tot 13 juni of trainer, dat verandert helemaal niets. Het was wel moeilijk om te beslissen te stoppen met voetballen. Maar ik wist vooraf al dat het na dit jaar toch gedaan zou zijn met spelen, dus... Manager Rudi Assauer en ik hebben heel veel vertrouwen in elkaar. Daarom ben ik altijd bereid om hem te helpen en heb ik deze job aanvaard."

Wat is uw doel?

"De Champions League behalen door in de topdrie te eindigen wordt moeilijk. Met de vijfde plaats en Uefabeker-voetbal zal ik wel tevreden zijn. We staan nu zesde en moeten er alles voor doen om dat te bereiken. Meer is natuurlijk beter, maar dan moet je al bijna je acht wedstrijden winnen. Toegegeven, speelt Schalke volgend seizoen niet Europees, dan eindig ik hier toch met een kleine frustratie."

Wat wilt u veranderen?

"Ik wil discipline en respect. Of de spelers me zullen aanvaarden? Ja. De spelersraad van vijf vond me de beste keuze. Iedereen moet nu maar zijn verantwoordelijkheid nemen."

De druk rust nu op uw schouders. Behaalt de ploeg geen ticket voor Europees voetbal, dan mislukt uw missie.

"Maar nee, ik voel geen druk. Waarom moet ik druk voelen? Je kunt toch maar je uiterste best doen? Natuurlijk zal ik de laatste twee maanden van mijn carrière bij Schalke dag en nacht klaarstaan. Maar ik ben gezond, en dat is het belangrijkste. Kijk naar wat er in Irak gebeurt... En je moet proberen om plezier te hebben in wat je doet. Ik blijf dus heel rustig en laat me niet gek maken."

Moeten de Belgische spelers Vermant, Van Kerckhoven en Mpenza nu trainer zeggen?

"Bwah. Nee."

Stel dat u de smaak te pakken krijgt en trainer wilt blijven. Dan moet u met lood in de schoenen naar uw vriend-partijgenoot Louis Michel.

"Iedereen kent me. Ik heb mijn woord gegeven. Ik ga in België wel het trainersdiploma proberen te behalen. Maar op dit moment is mijn nieuwe carrière de politiek, en ik ben er heel gemotiveerd voor."

Marc Wilmots: 'Echt van belang is de oorlog in Irak. En wat mezelf betreft, ik ben gezond. Dat is het belangrijkste, niet wat mijn job is'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden