Maandag 21/06/2021

'Marc Verwilghen maakt zich schuldig aan favoritisme'

Minister van Ontwikkelingssamenwerking botst met ngo's

Brussel

Eigen berichtgeving

Heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Marc Verwilghen (VLD) zich bezondigd aan favoritisme? In het wereldje van Belgische niet-gouvernementele organisaties (ngo's) bestaat een zwaar vermoeden dat de minister zich heeft laten leiden door partijpolitieke overwegingen bij de toekenning van subsidiegeld aan de liberale organisatie Horizon 2007.

Horizon 2007, het vroegere Liberalen voor Ontwikkelingssamenwerking (Livos), startte in 1995 met een aantal projecten in de Westkaap in Zuid-Afrika. Het gaat onder meer om kinderdagverblijven, dagklinieken en vorming en opleiding voor kansarmen. De hernieuwing van de subsidieaanvraag voor die projecten voor de periode 2003-2007 liep niet van een leien dakje. Een eerste aanvraag kreeg op het einde van de vorige legislatuur een negatief advies van de administratie voor ontwikkelingssamenwerking DGOS, toen nog onder de politieke verantwoordelijkheid van Eddy Boutmans (Agalev). Desondanks kreeg Horizon 2007 toch zijn subsidies. Boutmans' opvolger, Marc Verwilghen, viste het project terug op, zonder dat een nieuwe procedure werd gestart.

In de ngo-sector wordt er zwaar getild aan die manier van werken. Sinds 1997 zijn er nieuwe, strengere spelregels voor projectfinanciering van kracht. Verwilghen zou op flagrante wijze zijn afgeweken van die regels om een "bijzonder zwak dossier" alsnog goed te keuren."De indruk bestaat dat de liberale organisatie langs de achterdeur toch nog is binnengeraakt en dat Verwilghen de regels omzeilt", zegt een verantwoordelijke van een concurrerende organisatie.

Coprogram, de Vlaamse federatie van ngo's voor ontwikkelingssamenwerking, bevestigt dat standpunt. Volgens directeur Jean Reynaert werden de regels voor de financiering van projecten met de voeten getreden bij de financiering van het nieuwe vijfjarenprogramma van de liberale organisatie. "Voor het eerst werd de gewone procedure niet gevolgd."

Coprogram eist in een brief dat de procedure voor subsidiegeld alsnog wordt gevolgd. Maar die demarche wordt de federatie door Verwilghen niet in dank afgenomen. "Coprogram moet zich niet opstellen als de spreekbuis van de grote organisaties, maar ook de kleine organisaties verdedigen. Horizon 2007 is de enige liberale ngo. Die krijgt nu voor de komende vijf jaar een half miljoen euro. Wat kun je daar tegen hebben?" zegt Verwilghens woordvoerster Isabelle Maduda-Lukebamoko.

Volgens haar was het herstarten van de procedure niet verplicht. Verwilghen kan eigenhandig de toekenning van subsidies herzien. Bovendien werd het aanvankelijk voorziene subsidiebedrag gehalveerd en zijn er waarborgen dat de projecten ter plekke door een Belgische coöperante wordt opgevolgd. "In dit dossier is zeker geen sprake van favoritisme", zegt Maduda-Lukebamoko.

Jef Valkeniers, ondervoorzitter van Horizon 2007, noemt zijn organisatie het slachtoffer van de slechte reputatie die Livos in de ngo-sector heeft gehad. "Ook ons eerste dossier in 1997 werd om die reden afgekeurd. Maar we zijn in beroep gegaan en toenmalig staatssecretaris Reginald Moreels heeft onze projecten alsnog goedgekeurd."

Volgens het voormalige VLD-parlementslid zijn alle problemen met de projecten binnenkort van de baan. De boekhouding zal in de toekomst worden gevoerd volgens de regels van DGOS en er komt meer inspraak voor lokale niet-gouvernementele organisaties. "We hebben aangetoond dat onze projecten in orde zijn. Het KB (over de subsidieverdeling) laat toe dat de minister afwijkt van de procedure." (JCS)

Liberale ontwikkelingsorganisatie Horizon 2007 krijgt subsidie ondanks negatief advies

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234