Maandag 21/06/2021

Marc Verwilghen: 'Internationale betrekkingen hebben me altijd al geboeid'

Hij vindt het een schitterende uitdaging om aan de slag te gaan als minister van Ontwikkelingssamenwerking. De gewezen minister van Justitie ziet de portefeuillewissel dan ook allerminst als een 'degradatie'.

U klinkt erg enthousiast over uw nieuwe betrekking.

"Ik heb geen moment geaarzeld toen me de vraag werd gesteld. In een wereld die steeds verder globaliseert, moet je de kans niet laten liggen om je internationaal te manifesteren en te laten zien waar een klein land groot in kan zijn: hulpverlening. Daarbij speelt mijn rechtvaardigheidsgevoel een grote rol. Dat gevoel is zoek geraakt in de Noord-Zuidverhouding. Bovendien hebben internationale betrekkingen me altijd al geboeid. Sla er de eerste Deng maar op na. Ik heb op dat vlak veel geleerd door mijn deelname aan de conferenties van Durban over de afschaffing van de slavenhandel en aan die van de VN over het tegengaan van de seksuele uitbuiting van kinderen. Toch kun je Justitie en Ontwikkelingssamenwerking moeilijk vergelijken. Er is een vrij spectaculair verschil tussen mijn situatie en die van Eddy Boutmans: hij was staatssecretaris en had een begroting die afhing van Buitenlandse Zaken. Ik heb een eigen budget waar ik ministerieel verantwoordelijk voor ben."

U zult uw beleid toch moeten afstemmen op dat van Buitenlandse Zaken?

"Vanzelfsprekend. Dat lijkt echter geen enkel probleem te zijn. Ik heb al contact gehad met Louis Michel. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt, onder andere over Centraal-Afrika. De politiek van de voorbije jaren wordt voortgezet, conform het regeerakkoord. Hoewel we streven naar win-winsituaties zullen soms andere maatregelen moeten worden getroffen. Bijvoorbeeld bij de schuldherschikking van landen die niets hebben, waardoor je misschien andere tegenprestaties moet vragen. België moet dan inspanningen doen, zodat het land in kwestie ademruimte krijgt."

Het imago van Ontwikkelingssamenwerking liep door de Abos-fraude in de jaren tachtig een flinke deuk op, waarvan het nog altijd niet hersteld lijkt.

"Ik ben me bewust van het feit dat daar een serieuze inspanning gedaan moet worden, hoewel er de voorbije jaren al veel verbeterde. Het voorkomen van fraude vergt een permanente bewaking van het systeem. Niet op een stalinistische manier maar op een open en rationele wijze. Daar zal zeker aan worden gewerkt, net als aan het gegeven dat het directoraat-generaal en de centrale diensten van Ontwikkelingssamenwerking vaak hetzelfde werk doen." (CN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234