Dinsdag 27/07/2021

Vijf vragenMarc Van Ranst

Marc Van Ranst: ‘We hebben nog één kogel in ons pistool, fout mikken is geen optie’

Van Ranst: ‘Korte pijn? Die duurt zeker tot het einde van de paasvakantie.’ Beeld Bob Van Mol
Van Ranst: ‘Korte pijn? Die duurt zeker tot het einde van de paasvakantie.’Beeld Bob Van Mol

We zien elkaar snel terug, voorspelde viroloog Marc Van Ranst na het Overlegcomité van vorige vrijdag. En effectief: morgen is het al zover. ‘Een weekje doorbijten zoals in Duitsland, daar komen wij niet meer mee weg.’

Waarom is de situatie acuut?

“Vooral vanwege de Britse variant. Onder de waterlijn is die kunnen groeien tot een patroon dat er ‘exponentieel-achtig’ uitziet. De R-waarde (die aangeeft hoeveel mensen elke coronapatiënt gemiddeld infecteert, adb) ligt boven de 1,2. Bovendien zien we dat een op de vier opnames in het ziekenhuis nu tot intensieve zorg leidt, terwijl dat voorheen een op de zes was.

“We weten dit al langer. Vandaar dat ik vorige week al sprak over een lockdown. In Nederland, Frankrijk en Duitsland werd er al ingegrepen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) volgen de curve ook zeer nauw op. Dan weet je gewoon dat de geesten zullen rijpen.”

“Dat er in de voorbije 24 uur 282 nieuwe ziekenhuisopnames waren, is volgens mij de katalysator geweest. Want dat is geen klein stijgingske meer.”

Is er kostbare tijd verloren gegaan?

“Het Belgische besluitvormingsproces zit gewoon wat trager in elkaar. Ik begrijp dat het moeilijk is om op één Overlegcomité alle beloofde versoepelingen van tafel te vegen en meteen ook een lockdown aan te kondigen. Het draagvlak voor nieuwe maatregelen, zowel bij de politiek als onder de bevolking, is belangrijk.

“Voor alle duidelijkheid: er is nog altijd geen zekerheid dat er een catastrofale derde golf aankomt. Maar dan nog moeten we ons daartegen indekken. Het zou geen goed beleid zijn om te zeggen dat je ballen hebt als kokosnoten en dit gewoon gaat uitzitten.

“Welke maatregel je ook neemt: het duurt nog twee weken voordat je daarvan effect ziet. En de curve naar beneden krijgen duurt altijd langer dan de weg omhoog. Dan zet je alle perspectieven voor de latere lente op het spel.”

Wordt het echt de ‘korte pijn’ of is dat een illusie?

“We moeten realistisch zijn. Als we nu maatregelen nemen, dan stappen we daar ten vroegste van af aan het einde van de paasvakantie. Dat zijn drie weken.

“Duitsland kan zich dat permitteren, een weekje extra doorbijten met Pasen. Maar de Duitsers hebben een incidentie die half zo laag ligt als die van ons. Bij ons liggen er – relatief gezien – 40 procent meer mensen op intensieve zorg dan bij hen. Hun bestaande pakket aan maatregelen is ook strenger dan dat van ons.”

We gaven al één miljoen vaccinaties. Kan dat de pijn dan niet verzachten?

“Neen. Op dit moment zijn er nog te veel zestig-, zeventig- en tachtigplussers die niet gevaccineerd zijn. Tel er nog een miljoen vaccins bij en dan zullen we wel een effect zien. Toch zeker op de hospitalisaties.”

De vraag van tien miljoen: komt er een strenge lockdown?

“Dat is nog geen fait accompli, denk ik. De kern en het Overlegcomité zullen alle opties bekijken. Zoals ik eerder al zei: een lockdown is een noodrem waar niemand graag aan trekt. Maar de kost van niets doen, is ook groot. Men moet heel goed begrijpen dat het nu of nooit is. We hebben nog één laatste kogel in ons pistool, and that’s it. Fout mikken of te laat afvuren is geen optie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234