Dinsdag 28/09/2021

InterviewMarc Van Ranst

Marc Van Ranst: ‘Wat me het meest zal bijblijven, is dat er dus mensen bestaan die Jürgen Conings steunen’

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Het lichaam dat aangetroffen is in het Nationale Park Hoge Kempen, is dat van Jürgen Conings. Het zorgt voor dubbele gevoelens bij viroloog Marc Van Ranst, die intussen terug thuis is, nadat hij al sinds 18 mei ondergedoken leefde.

“Dit voelt dubbel”, zegt Marc Van Ranst. “Enerzijds is dit natuurlijk een opluchting, zowel voor mezelf alsook voor mijn familie. Anderzijds ben je nooit vrolijk als iemand sterft. Ook Jürgen Conings heeft familie, een ex-vrouw en kinderen. Voor hen is dit bijzonder naar nieuws. Wat er nu gebeurd is, is niets waar ik triomfantelijk over wil zijn.”

Wat betekent dit voor u? U mocht het safehouse al verlaten?

“Het Crisiscentrum heeft iets na 17 uur het risiconiveau aangepast, eigenlijk van zodra het duidelijk was dat het lichaam dat van Jürgen Conings was (minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de federale fase van het nationaal noodplan terrorisme ondertussen ook beëindigd, red.). Daarna zijn we naar huis gebracht, ik ben net aangekomen.”

Zelfs nu u thuis bent, zal u wellicht nog even politiebewaking krijgen.

“Daar kan ik geen details over geven, maar het klopt wel dat er een oogje in het zeil wordt gehouden. Maar het is natuurlijk zo dat andere GEMS-leden ook al erg lang politiebewaking krijgen.”

Zit de angst er niet een beetje, zelfs al bent u nu gewoon weer thuis?

“Geen moment. Totaal niet. Ik ga gewoon in de openbaarheid komen zoals ik dat vroeger ook deed, daar twijfel ik geen seconde aan. Morgen ga ik ook gewoon weer aan het werk, het leven gaat voort.”

Zijn er nog nieuwe dreigingen aan uw adres geweest sinds u ondergedoken bent?

“Vooral verbale bedreigingen. Ik laat dat nooit blauwblauw, en ik heb die dus allemaal aangegeven bij de politie. Maar goed: of al die bedreigingen echt heel serieus zijn, dat is dan weer iets anders.”

Had u de voorbije weken signalen opgevangen van de veiligheidsdiensten dat Jürgen Conings nog in leven was of overleden zou zijn?

“Noch in de ene, noch in de andere richting. Er waren altijd verschillende pistes: ofwel had hij zich van het leven beroofd, ofwel was hij vertrokken richting Hongarije. Alles was mogelijk, en ik denk niet dat er heel duidelijke aanwijzingen waren voor het ene of het andere. Natuurlijk, wanneer je ergens een rugzak achterlaat met spullen die toch nog nuttig kunnen zijn, wijst dat er misschien veeleer op dat je toch een wanhoopspoging van plan was.”

Had u zelf gehoopt dat hij levend teruggevonden zou worden en het nog goed zou komen met Jürgen Conings?

“Er zijn in zulke verhalen altijd weinig mogelijkheden op een happy end. Maar je kan nooit blij zijn als iemand sterft, ook niet als je eigen leven bedreigd wordt. Ik ga voor die man geen traan laten, maar opnieuw: dit is een drama voor zijn familie.”

Hoe hebben uw zoon en uw partner op het nieuws gereageerd?

“Hetzelfde als ik – in dat opzicht lijkt mijn zoon erg op zijn vader. Maar iedereen is toch wel opgelucht dat we terug thuis zijn en het leven weer normaler wordt. Dat is toch de bedoeling.”

Hoe waren de laatste weken in het safehouse?

“Mij ga je daar nooit over horen klagen. Dat was hier goede behuizing, met vriendelijke mensen die u bewaken. Ik heb daar alleen maar positieve dingen over te zeggen.”

Heeft u iets geleerd uit uw periode in het safehouse?

“Wat me misschien het meest gaat bijblijven, is dat er dus echt mensen bestaan die Jürgen Conings steunen in zijn bedreigingen. Mensen die écht vinden dat die man groot gelijk heeft dat hij mij wil vermoorden. En die vinden dat dan ook nog eens heel normaal dat ze die steun onder hun eigen naam aan de buitenwereld kenbaar maken. Dat alles is voor mij veel moeilijker te begrijpen dan het feit dat iemands stoppen doorslaan.”

Het was uitgerekend uw verjaardag. In steungroepen voor Jürgen Conings komt dat meteen heel verdacht over.

“Tja. Iedereen verjaart op één van de 365 dagen. Maar op elk van die dagen heb je complete idioten die domme theorieën zullen formuleren.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234