Woensdag 22/03/2023

Coronavirus

Marc Van Ranst verschijnt voor de rechter na klacht ondernemer wegens ‘roekeloze uitspraken’, nu ook ruzie op Twitter

Marc Van Ranst verschijnt voor de rechter in Mechelen na een klacht wegens “roekeloze uitspraken”. Hij is een aandacht toeschouwer bij het interview van meester Walter Damen aan vtm Beeld David Legreve
Marc Van Ranst verschijnt voor de rechter in Mechelen na een klacht wegens “roekeloze uitspraken”. Hij is een aandacht toeschouwer bij het interview van meester Walter Damen aan vtmBeeld David Legreve

Viroloog Marc Van Ranst moest maandagochtend voor de Mechelse rechter verschijnen na een klacht van ondernemer Rudi De Kerpel wegens ‘ongenuanceerde uitspraken die de economie schade zouden toebrengen’. De zaak werd op de inleidingszitting uitgesteld en zal ten gronde behandeld worden op 3 november. ‘De enige bedoeling van de tegenpartij is om mij tijd te laten verliezen, en dat zal inderdaad lukken’, zei Van Ranst na afloop van de zitting.

Helena LauwersTim Van Der Zeypen en Belga

Eind augustus startte bedrijfsleider en N-VA-regeringscommissaris Rudi De Kerpel samen met vijf andere bedrijfsleiders een petitie tegen Van Ranst, omdat die laatste “ongenuanceerde en roekeloze uitspraken” deed die tot verwarring bij de bevolking en economische schade zouden hebben geleid.

De Kerpel stapte, als enige van de zes ondernemers, ook naar de burgerlijke rechter en startte een burgerlijke procedure tegen Van Ranst omdat hij meent dat diens uitspraken hem schade berokkenden. Van Ranst tweette toen het aantal coronabesmettingen in Antwerpen de hoogte in ging, dat mensen er beter wegbleven.

“Mijn cliënt heeft economische schade geleden door de uitspraken van mijnheer Van Ranst”, zei meester Walter Damen, die de belangen van De Kerpel vertegenwoordigt. “Daarnaast wil hij zelf het voortouw nemen om een goed coronabeleid en communicatie daaromtrent af te dwingen. De communicatie van Van Ranst is niet erg consequent en brengt ondernemers schade toe. Festivals, reizen, horeca... heel wat sectoren krijgen maatregelen opgelegd maar die wijzigen constant. Mensen weten niet meer wat ze moeten doen en blijven weg.”

“Adviezen worden constant aangepast, ook op Twitter. De ene keer is het A, de andere keer is het B. Ik heb vandaag dan ook opgeroepen om te stoppen met tweeten, zeker over deze zaak. Dit is geen twitteroorlog”, klinkt het. “Niemand, en zeker de tegenpartij niet, zal mij kunnen doen zwijgen. Mijn taak is om de bevolking in te lichten, en dat zal ik blijven doen. Punt”, reageert Van Ranst duidelijk. Hij voegt er ook aan toe dat hij de bewuste tweet waarin hij oproept om niet naar Antwerpen te gaan, vandaag opnieuw zou versturen. “Het zou schuldig verzuim zijn moest ik dat niet doen”.

Marc Van Ranst verschijnt voor de rechter in Mechelen na een klacht wegens “roekeloze uitspraken”. Beeld David Legreve
Marc Van Ranst verschijnt voor de rechter in Mechelen na een klacht wegens “roekeloze uitspraken”.Beeld David Legreve

Uitstel

Van Ranst heeft het volle vertrouwen dat hij deze zaak zal winnen, maar betreurt de tijd die hij ermee verliest. “Deze zaak is bijzonder lachwekkend, maar in België kan men gelijk wie gelijk waarom voor de rechter brengen”, klinkt het. “De enige bedoeling van de tegenpartij is om mij tijd te laten verliezen, zodat ik mij niet aan mijn andere taken kan wijten. Maar ik zal dit zonder enige twijfel winnen”, klinkt het vastberaden. “Ik wil graag een rechtzaak winnen van een topadvocaat.”

Damen wuift de kritiek van Van Ranst over het gevraagde uitstel weg. “Uitstel op een inleidende zitting is gebruikelijk. Het is de meest normale gang van zaken om een conclusieagenda vast te leggen, wanneer de inleidingskamer oordeelt dat er een debat gevoerd moet worden”, reageert hij. Het debat zal dus ten gronde worden gevoerd op 3 november worden gevoerd. De Kerpel zou een schadeclaim vragen van 5.000 euro of ondergeschikt één euro provisioneel alsook de aanstelling van een deskundige.

‘Pestgedrag’

Zoals Van Ranst zich na de zitting al liet ontvallen, is hij niet van plan zich het zwijgen te laten opleggen. De viroloog haalde maandagvoormiddag dan ook fel uit naar de tegenstand, en deed dat via Twitter. “De Kerpel en Damen misbruiken de rechtbank om via een showproces pestgedrag te stellen”, schrijft hij. “Pestgedrag is De Kerpel trouwens niet vreemd. Op twitter beschimpt hij mij steevast als ‘Rat’”.

Ondertussen zetten Van Ranst en De Kerpel hun ruzie voort op Twitter nadat De Kerpel opmerkte dat de viroloog de zaak “voor het publiek gooide”. “Nu nog mooier, Rudi! Jij ging met je verhaal naar de hoofdredactie van HLN een kleine week voor je mij een dagvaarding stuurde, en nu zou je het mij kwalijk nemen dat ik bericht over een openbare zitting voor de rechtbank van eerste aanleg!”, schrijft Van Ranst.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234