Donderdag 26/01/2023

NieuwsVideo

► Marc Van Ranst vanop geheime locatie: ‘Dit lijkt beetje op vakantie met heel slecht weer. Slecht geboekt’

null Beeld AFP
Beeld AFP

VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes heeft de ondergedoken viroloog Marc Van Ranst op een geheime locatie kunnen spreken over zijn leven in een safehouse, de bedreigingen tegen hem en de controverse rond zijn persoon. Zoals hij eerder in De Morgen vertelde, had Van Ranst op maandag 17 mei voor het eerst in 18 maanden een half dagje vrij genomen, waardoor hij veel vroeger thuis was dan anders. Dat maakte dat hij niet oog in oog kwam te staan met Conings, die ‘s avonds het huis van de viroloog in de gaten hield.

JV

Viroloog Marc Van Ranst leeft intussen al drie weken samen met zijn gezin ondergedoken in een safehouse, nadat de nog altijd voortvluchtige militair Jürgen Conings bedreigingen had geuit aan zijn adres. Van Ranst is sinds 18 mei gewoon blijven doorwerken, maar een tv-studio heeft hij sinds half mei niet meer gezien, laat staan een journalist in levenden lijve. Dat is nu wél gebeurd. Journalist Faroek Özgünes sprak met de professor, uiteraard op een geheime locatie, maar wel op een andere plek dan het safehouse waar hij verblijft en dat hij voor het eerst in drie weken mocht verlaten. De politie week tijdens het interview niet van zijn zijde.

Over het leven in een safehouse zegt Van Ranst dat het “in de gegeven omstandigheden goed gaat”. “Er zijn veel ergere dingen dan dat. Het moet zijn zoals mensen die op een booreiland werken. Onze gevangenissen zitten vol met mensen die niet onmiddellijk naar buiten kunnen. Dus zo speciaal is dat nu ook niet te noemen”, aldus Van Ranst.

Ook zijn vrouw en zijn zoon nemen de situatie “eigenlijk goed” op, voegt de viroloog eraan toe. “Dit lijkt een beetje op een vakantie - een verkeerd woord - met heel slecht weer, waar je de kamer niet afkan. Toch de eerste veertien dagen... Slecht geboekt.”

Zich wat terughoudender opstellen op Twitter? Daar wil Van Ranst totaal niet van weten. “Waarom? Ik zie daar geen enkele reden voor. Ik zit daar - laat dat heel duidelijk zijn - als slachtoffer van een bedreiging.” De viroloog wil zich blijven uiten om niet toe te geven aan de intimidatie. “Dat zou betekenen dat die intimidatie werkt. En dan stopt die ook niet, maar wordt die nog erger.” Als Van Ranst zich zou inhouden, dan betekent dat nog niet dat hij wél buiten mag, zegt hij. “Er loopt een levensgevaarlijke idioot met wapens rond die mij wil neerschieten, dát is het probleem. Het énige probleem. En dit gaat niet opgelost worden door te zwijgen en stil te zijn. Integendeel.”

Van Ranst heeft Conings ook niks te zeggen. “Ik ga hier geen tranerige oproep doen aan Jürgen Conings.” De viroloog zal ondergedoken moeten blijven zolang de militair niet gevat is. Wanneer er een einde aan komt, weet hij niet, maar “alles passeert, ook dit”.

Volgens journalist Faroek Özgünes is Marc Van Ranst er de man niet naar om bang te zijn van Jürgen Conings, of door hem te zijn geïntimideerd. Maar de dag voor het gezin Van Ranst werd ondergebracht in een safehouse, had de viroloog bij toeval een halve dag vrij genomen. “Dat betekent dat-ie ‘s middags eigenlijk al thuis was, terwijl hij normaal gezien pas tussen 20 uur en middernacht thuiskomt”, zegt Özgünes.

“En op dat tijdstip stond Jürgen Conings, volgens de politiediensten, aan zijn woning. Dus eigenlijk heeft hij daardoor de confrontatie met Conings ontlopen.” Van Ranst reageerde daar in het interview kort op. “Ik heb daar even aan gedacht, maar ik wil daar ook niet verder over nadenken.” Volgens Faroek Özgünes had dit toen helemaal anders kunnen aflopen.

Faroek Özgünes in gesprek met de ondergedoken en bedreigde viroloog Marc Van Ranst. Beeld VTM NIEUWS
Faroek Özgünes in gesprek met de ondergedoken en bedreigde viroloog Marc Van Ranst.Beeld VTM NIEUWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234