Zaterdag 06/03/2021

InterviewMarc Van Ranst

Marc Van Ranst geeft lezingen over corona: “Ik bereik groepen die ik anders mis”

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Wie niet genoeg kan krijgen van viroloog Marc Van Ranst (55) kan hem boeken voor de online lezing ‘Covidik-kijken’. Daarin gaat de man die het altijd onverbloemd zegt op zoek naar het eindpunt van de pandemie en het begin van ons leven na de crisis. ‘Wat ik hiervoor vraag? In Onze-Lieve-Vrouw-Waver kreeg ik een bak witloof. Heel lekker.’

Nog voor ‘Covidik-kijken’ er was, toonden bedrijven en verenigingen al belangstelling. De online lezing kwam zelfs tot stand nadat Read My Lips, een bureau dat gespecialiseerd is in het aanbieden van sprekers en moderatoren vragen in die zin kreeg. “Zowel bedrijven als verenigingen vroegen wat hen te doen stond na corona: hoe opnieuw mensen samenbrengen? Of we iemand hadden die toelichting kon geven?”, zegt Peter Saerens van Read My Lips. 

“Ik heb toen Marc Van Ranst aangesproken, en hij bleek bereid dat te doen met een korte lezing en een tweede luik met vragen en bezorgdheden. Drie weken geleden hebben we gericht bedrijven en verenigingen aangeschreven, inmiddels zijn er vijf lezingen geboekt en is er nog een vijftal dat interesse toont.” Overigens geven ook collega-experts als viroloog Steven Van Gucht, biostatisticus Geert Molenberghs, vaccinoloog Pierre Van Damme en viroloog Erike Vlieghe webinars en online lezingen over Covid-19, vanuit hun eigen vakgebied. “Dat hoort bij je academisch takenpakket”, stipt Vlieghe nog aan.

De wereld van lezingen is dan ook niet nieuw voor Van Ranst: “Dit is een voortzetting van de voordrachten die ik al jaren geef, onder meer over de impact van infectieziekten op de wereldgeschiedenis. Daar ben ik de voorbije jaren onder meer vrouwengildes en ­seniorenverenigingen mee afgegaan.”

Try-out

‘Covidik-kijken’ is Van Ranst nog aan het ontwikkelen. “We zitten midden in de crisis en het moet over de toekomst gaan. Hoe zal Covid onze maatschappij veranderen? Ik deed al een try-out, en die viel goed mee. Het is duidelijk dat er heel wat mensen dieper willen ingaan op dit onderwerp. In de traditionele media is de tijd beperkt tot enkele minuten, eigenlijk is er amper gelegenheid om in de diepte te gaan.”

“Bovendien bereik ik groepen die ik anders mis. Vorige week gaf ik nog een lezing op de PXL-Hogeschool in Hasselt, eerder in Boom voor een jongerenorganisatie die vooral allochtone jongeren verenigt. Wat ik hiervoor vraag? Hetzelfde als wat die vereniging voor andere sprekers geeft. De draagkracht van het bedrijf of de vereniging zal mijn prijs bepalen. Stel je daar niet veel bij voor: in Onze-Lieve-Vrouw Waver kreeg ik een bak witloof. Heel lekker. In Boom deed ik mijn lezing gratis.”

Weer gaan studeren

Hoe vindt hij nog de tijd om lezingen te geven? Van Ranst: “Dit is mijn leven, ik vind het niet erg dat te doen. Bovendien leer ik bij, zoals in Boom. Daar is een jeugdhuis opgericht door moslimjongeren. Ze doen heel professioneel aan leerbegeleiding, ik krijg daar een warm gevoel van. In de hogeschool in Hasselt kreeg ik een rondleiding op de kunstafdeling, ik had meteen zin weer te gaan studeren. Die jongeren geven me ook een beter beeld van hoe ze omgaan met de crisis.”

“Natuurlijk stuit ik ook op onbegrip, maar dat is het begin van discussie. De maatregelen hakken erin bij jongeren en er zitten ongerijmdheden in. Je kan enkel zeggen dat ze goedbedoeld zijn. En dat je nooit maatregelen kan nemen die voor iedereen even logisch, fijn of eerlijk zijn.”

Seksuele revolutie

De Amerikaanse sociaal epidemioloog Nicholas Christakis (Yale) voorspelt dat we ons in 2024, zoals na eerdere pandemieën, uitbundig op sociale interacties zullen storten. Aan de horizon ontwaart Christakis “seksuele losbandigheid, het instorten van religiositeit en ongebreidelde consumptie”.  

Van Ranst: “Hij voorspelt een terugkeer van de ‘roaring twenties’, die op de Spaanse griep volgden. Die losbandigheid acht ik nu minder waarschijnlijk. We weten nu meer dan toen over het hoe en waarom van infectieziekten. Ik denk niet dat we een nieuwe seksuele revolutie moeten verwachten. De Spaanse griep was tien keer erger dan corona en kwam vlak na de Eerste Wereldoorlog. De impact was groter dan nu. Al zullen we corona niet licht vergeten. Dit is van de grootorde van de Aziatische griep van 1957, het is de belangrijkste pandemie van de 21ste eeuw en zal niet de enige zijn.”

Voor meer info over ‘Covidik-kijken’ kan je terecht op readmylips.be

Hoe zal ons leven eruitzien na corona? ‘Gedaan met zomaar handjes schudden’

Met ‘Covidik-kijken’ blikt Van Ranst vooruit op ons leven na Covid-19. “Hoe gaat deze pandemie onze maatschappij en ons leven veranderen? Mensen die elkaar graag hebben, zullen opnieuw knuffelen of een hand geven, maar het routineus handjes schudden zal verdwijnen. Het verraste me overigens hoe snel we dat afgeleerd hebben, in enkele weken tijd.”

Zijn mondmaskers een blijver? “Ik denk dat we naar een Japans systeem gaan, waar mensen een mondmasker dragen om anderen te beschermen. Vooral de manier waarop we met werk omgaan, zal veranderen. Thuiswerken zal meer een optie worden voor werknemers die thuis zitten met zieke kinderen. De moderne werkgever zal ermee kunnen leven dat ouders verantwoordelijk zijn voor hun zieke kinderen en die niet bij de grootouders droppen. Mensen met een verkoudheid zullen makkelijker kunnen thuisblijven in plaats van de collega’s aan te steken op de werkvloer. Routinevergaderingen blijven digitaal, voor brainstorms zullen we nog in kleinere groepen samenkomen. Landschapsbureaus zullen herdacht worden. Ventilatie wordt belangrijker. In de horeca zullen CO2-meters opduiken die klanten een gerust gevoel geven. Misschien gaan we ook huizen anders bouwen, met kleinere ruimtes waar elk gezinslid ongestoord kan zoomen, telewerken of afstandsonderwijs volgen. Reizen? We zullen weer massaal op het vliegtuig stappen, al zal de prijs van een vliegticket afhangen van hoe zakenreizen evolueren nu bedrijven merken dat die vaak overbodig zijn. Het zijn de zakenreizigers die mee betalen voor de budgetreizigers.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234