Maandag 29/11/2021

Politiek

Marc Van Peel (CD&V) houdt politiek voor bekeken en komt niet meer op in Antwerpen

Marc Van Peel wil naar eigen zeggen
Marc Van Peel wil naar eigen zeggen "stoppen op het juiste moment in plaats van een legislatuur te veel te doen".Beeld Foto Belga

De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) zet eind dit jaar een punt achter zijn politieke loopbaan. Dat maakte hij vanmiddag zelf bekend. Van Peel zal in oktober niet opkomen bij CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.

Van Peel is 68 en vindt het welletjes na een rijke carrière. Zo zetelt hij inmiddels al dertig jaar in de gemeenteraad en is hij in het huidige stadsbestuur ook de langstzittende schepen. In 2001 werd hij schepen voor Personeelszaken. Zes jaar later verhuisde hij naar het Havenhuis.

Ook nationaal speelde Van Peel een belangrijke rol. Eind jaren ’90 was hij een tijdlang CVP-partijvoorzitter. Hij zetelde ook in het Vlaams parlement, de Kamer en de Senaat. Na 2007 verdween hij uit de nationale politiek.

"Beste manier"

"Er bestaat geen twijfel over het succes van zijn werk als havenschepen, wanneer je kijkt naar het prachtige nieuwe Havenhuis en de mooie groeicijfers van de haven", zegt vicepremier en Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters.

Van Peel had naar eigen zeggen bij de bekendmaking van de komst van Peeters naar Antwerpen al intern aangegeven dat hij geen mandaat meer nastreefde in de volgende legislatuur. "We zijn dan samen tot de conclusie gekomen dat dit de beste manier is om afscheid te nemen", zegt hij. "In het eerste jaar van de volgende legislatuur word ik 70, ik wil niet zoals sommige andere collega's de legislatuur te veel doen. Ik zal de partij op andere manieren steunen."

Verjonging

Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer volgt de afscheidnemende Van Peel op als lijstduwer voor CD&V in Antwerpen. De keuze voor Van de Wauwer symboliseert volgens lijsttrekker Kris Peeters de keuze voor "vernieuwing en verjonging" van de Antwerpse afdeling. Die zet zich ook door in de top tien, met onder meer de 29-jarige Sam Voeten, woordvoerder van de CD&V-Kamerfractie, op plaats vier. Peeters, Caroline Bastiaens en Nahima Lanjri bekleden de top drie.

Nog in de top tien van de lijst is er plaats voor de 26-jarige fiscaal juriste Zola Dorjbayar (6), de 29-jarige projectmedewerker marketing en dj Soufiane Amrani (7) en de 27-jarige tax consultant Helena Caluwé (10), dochter van gedeputeerde en voormalig Vlaams parlementslid Ludwig Caluwé.

"CD&V is een gezinspartij en ik wil als jonge vader dan ook inzetten op het aantrekkelijker maken van de stad voor jonge gezinnen", zegt Voeten, die van luchtkwaliteit en vlot en veilig openbaar vervoer en fietsverkeer speerpunten wil maken.

Vicepremier en lijsttrekker Kris Peeters stelt dat het om een bewuste keuze voor verjonging gaat, in combinatie met de ervaring die hijzelf, schepen Caroline Bastiaens en Kamerlid Nahima Lanjri meebrengen. "Jonge talenten krijgen bij ons een zichtbare en prominente plaats", aldus Peeters. "Het is bovendien een belangrijk signaal dat ook de lijstduwer een jonge kandidaat is, als opvolger van Marc Van Peel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234