Woensdag 08/04/2020

Vier vragen

Marc Leemans: “Hogere loonmarge is gevolg van sjoemelsoftware in loonwet”

Marc LeemansBeeld BELGA

De lonen mogen de komende twee jaar dan toch met 1,1 procent stijgen boven op de index, in plaats van 0,8 procent. Met die extra marge krijgt het overleg tussen vakbonden en werkgevers vandaag een tweede kans. Al blijft Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond, sceptisch.

Heeft de nationale staking van 13 februari gewerkt?

“Ze heeft de werkgevers en de regering in ieder geval doen inzien dat ze te ver zijn gegaan. De dag voordien kondigde de Franstalige middenstandsorganisatie UCM al aan dat een maximale loonsverhoging van 0,8 procent eigenlijk niet serieus was, en dat het 1,1 procent mocht zijn. Op de dag van de staking zei minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dan weer plots dat er nieuwe cijfers zouden komen. Een beetje raar, natuurlijk. Want de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) had in januari al een rapport uitgebracht waarin die marge van 0,8 procent was bepaald. Maar goed: als de minister plotseling zegt dat er een herberekening komt met nieuwe cijfers, wie zijn wij dan om tegen te zijn?”

Is 1,1 procent voldoende voor u?

“Het is in ieder geval al beter. Ik heb altijd gezegd dat de marge niet lager mocht zijn dan die uit het vorige akkoord: 1,1 procent. Al zou hoger, bijvoorbeeld 1,5 procent, nog logischer zijn.

“We blijven ons wel fundamenteel verzetten tegen de loonnormwet uit 2017 (die door de regering-Michel werd verstrengd om de competitiviteit aan te scherpen, ADB). Die wet zit vol met sjoemelsoftware en zorgt ervoor dat de oorspronkelijke loonwet uit 1996 niet meer deftig toegepast kan worden. Hoe anders verklaar je dat er zomaar eventjes een maand na de officiële berekening een nieuw cijfer kan worden berekend?

“Dit overleg gaat ook niet alleen over de loonnorm, maar over een groot pakket aan afspraken. We moeten een evenwichtig akkoord sluiten over onder andere de minimumlonen, de regels voor het einde van de loopbaan en de mobiliteitsvergoedingen. Dat pakket moet verdedigbaar zijn bij onze achterban.”

Ook de verhoging van de laagste uitkeringen moet worden geregeld, maar dat lukt niet zolang u dwarsligt over de loonnorm. Zijn die uitkeringen minder belangrijk?

“Normaal had de Nationale Arbeidsraad al op 15 september 2018 zijn advies moeten geven over de verdeling van de welvaartsenveloppe. Maar de werkgevers hebben dat altijd tegengehouden om het dossier te laten samenvallen met deze onderhandelingen. Dat was niet onze keuze. Bovendien is het niet zo dat wij elk akkoord weigeren. We kunnen gewoon geen akkoord sluiten op basis van een slechte wet.

“Intussen weerhoudt niets de overheid ervan om de uitkeringen aan te passen aan de evolutie van onze welvaart. Want dat gebeurt via een andere wet. Het ene staat los van het andere.” 

Hoe groot is de kans dat u vandaag een akkoord bereikt?

“Dat valt moeilijk in te schatten. We hebben slechts één dag voorzien om te onderhandelen, maar het is al lang geleden dat we de werkgevers nog hebben gezien. Ik weet niet wat de ingesteldheid zal zijn rond de onderhandelingstafel. Bovendien moeten we eerst nog zien of iedereen akkoord gaat met die nieuwe berekening van de CRB. Tot op heden is het niet duidelijk of we daarmee verder kunnen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234