Vrijdag 07/05/2021

Marc Dutroux loopt voorop in de nieuwe witte mars

Wordt Marc Dutroux de witte ridder van zijn eigen proces? Zonder enige schroom profileren zijn advocaten zich als de grote critici van het gevoerde onderzoek: 'Marc Dutroux weet, en u weet het, dat de Witte Mars geen 350.000 mensen op de been heeft gebracht vanwege een geïsoleerde pervert'. Reactie van de advocaat van Laetitia Delhez: 'Dit is pas echt pervers.'

Aarlen

Van onze verslaggever

Douglas De Coninck

Vooraf was gevreesd voor een overrompeling van Aarlen door de internationale media. Vijftien plaatsen voor de pers in de assisenzaal, slechts tweehonderd plaatsen in de twee zaaltjes met de videoschermen. Dat zou binnen de kortste keren leiden tot een witte mars van boze journalisten. Na twee dagen is het ver zoeken naar boze collega's. "Ik verdeel de badges alleen nog per tien exemplaren", grapte syndic Jan Heuvelmans even na de middag, gezeten achter een grote houten rek met een stuk of honderd niet-afgehaalde badges. Je bent na twee dagen al sneller het Justitiepaleis binnen dan dat je in Aarlen een broodje kunt bemachtigen. De enige sandwichbar in de buurt van het justitiepaleis levert exclusief aan de VRT.

Voorleesdag

Dat de pers er op procesdag twee niet bepaald op gebrand was geen seconde te missen, kan komen doordat het voorleesdag was. Eerst werd de griffier door advocaat Olivier Slusny verplicht om het zogeheten 'verwijzingsarrest' af te dreunen (zie kader). Daarna begon procureur Michel Bourlet aan het voorlezen van de 77 pagina's lange akte van beschuldiging. De leessessie begon om negen uur, en eindigde iets voor vijven 's namiddags. 's Ochtends was er tussendoor enkel wat discussie over het dossier-Dutroux-bis. In theorie hoort dat alle vraagstukken te behandelen waarover het speurwerk van onderzoeksrechter Jacques Langlois na zes jaar geen uitsluitsel bracht. Het gaat vooral om sporen naar vermoedelijke medeplichtigen van Dutroux en co. Ook de zes jaar lang 'vergeten' dna-analyses van 6.000 in de kelder, de auto's en het beddengoed van Dutroux teruggevonden haartjes zitten in het dossier-bis. Advocaat Xavier Magnée opperde al eerder dat men via dit procédé "bepaalde dingen verbergt". Geen probleem, reageerde advocaat-generaal Andries gisteren. Er ging een telefoontje naar Neufchâteau en even later werd het complete dossier-bis afgeleverd in Aarlen. Tegen de avond moest Magnée toegeven: "Er zit niks in dat dossier. Het is leeg. Wat natuurlijk ook weer vragen oproept."

De verdachten gedroegen zich gisteren net als op dag één. Marc Dutroux viel niet in slaap, maar zat vanuit de glazen voortdurend te bellen met zijn advocaten. Dit moest hún dag worden. Magnée legde een akte van verweer neer dat gelijkenissen vertoont met het gemiddelde pamflet van een wit comité. En dat is ook waar Magnée naartoe wil, eerder al verklarend dat hij geen enkel jurylid liet wraken "omdat mijn cliënt niets anders hoopt dan dat het gaat om twaalf burgers die mee opstapten in de Witte Mars". Toen Magnée op theatrale wijze zijn akte voorlas, klonk dat zo: "Marc Dutroux weet, en u weet het, dat de Witte Mars geen 350.000 mensen op de been heeft gebracht vanwege een geïsoleerde pervert. We vinden in het dossier, heel duidelijk, het materiële bewijs dat andere personen buiten de hier aanwezige beklaagden in de kinderkooi zijn geweest, gelijktijdig met de slachtoffers. Men ontdekte er biologische sporen van menselijke aanwezigheid, vermengd met biologische sporen van de slachtoffers. Het gaat wel degelijk om twee of drie onbekenden. Minstens." Magnée verwees naar een eerder in De Morgen vermeld rapport van de gerechtelijke politie van Namen dat - los van de problematiek van de 6.000 haartjes - in 2000 de eerste dna-vaststellingen over het gruwelhuis in Marcinelle bundelde. Magnée ging verder: "Kan men zich ook maar één ogenblik voorstellen dat dit proces doorgaat terwijl onbekenden die de kooi bezochten het vandaag volgen op de televisie?"

Abrasax

De Brusselse toppleiter wil dat het proces ook duidelijk brengt over de 'satanische piste'. Lees: de vzw Abrasax uit Forchies-la-Marche. Langlois viel eind 1996 met veel machtsvertoon binnen bij de vzw nadat in de chalet van Dutrouxs vermoorde kompaan Bernard Weinstein een papiertje werd teruggevonden dat leek te verwijzen naar een als menselijk offer te bezorgen kind. Magnée wil niet gezegd hebben dat Dutroux wat te maken heeft met Abrasax, maar: "Als (en daar lijkt het sterk op, DDC) dat document een vervalsing is en het bewust is achtergelaten in de chalet tussen de tweede en de derde huiszoeking daar, betekent dat onvermijdelijk dat men de speurders op een dwaalspoor heeft willen brengen. Wie dan, als het niet het netwerk is? En wie heeft de chalet in brand gestoken, zo alle sporen over het verblijf van An en Eefje uitwissend?"

Magnée heeft eveneens vragen over het afsluiten van de X1-onderzoeken, het annuleren van 47 huiszoekingen bij door haar aangewezen daders en de graafwerken in Jumet. Hij vindt het hoogst opmerkelijk dat de aanstichter daarvan, de veroordeelde pedofiel Jean-Paul Raemaekers, blijkens het dossier op 19 oktober 1996 tijdens zijn verhoren de namen zat te noemen van ministers Elio Di Rupo en Jean-Pierre Grafé. "Had Raemaekers dan visionaire gaven?"

De advocaat boomde nog door over het opmerkelijk hoge aantal getuigen uit het Dutroux-dossier dat een mysterieuze dood stierf, over sporen naar het verblijf van Julie Lejeune en Mélissa Russo - kort na hun ontvoering - in een bordeel in Charleroi en een aantal onbegrijpelijke fouten van de rijkswacht in de zoektocht naar de verdwenen meisjes. "En dan", besloot hij, "wil men ons vandaag doen geloven dat er geen netwerk bestaat?"

Namens Michel Nihoul hield advocaat Xavier Attout het bondig. Hij citeerde uitvoerig uit de aanklacht van procureur Bourlet zoals hij die in 2001 formuleerde voor de raadkamer in Neufchâteau. Bourlet wenste Nihoul toen wel te laten vervolgen wegens bendevorming en drugshandel, maar niet voor de ontvoering en opsluiting van Laetitia Delhez. De daaropvolgende uitspraak van de raadkamer is niet langer geldig, zo merkte Attout op. "Maar het werd verbroken om procedurele redenen. Omdat er een vertaler in de zaal zat, terwijl de zaak in besloten zitting had moeten worden behandeld." Ja, in een volgend stadium werd Nihoul uiteindelijk toch doorverwezen naar het assisenhof, maar dit wordt duidelijk de voornaamste verdedigingslijn van de Brusselse oplichter: waarom zag het openbaar ministerie in 2001 geen redenen om Nihoul te laten vervolgen en vandaag wel?

Praten over feiten

Gedebatteerd werd er gisteren uiteindelijk nauwelijks. Michelle Martin en Michel Lelièvre hadden helemaal niets te melden, de burgerlijke partijen stelden zich een voor een voor, veelal niet nalatend om van leer te trekken tegen Magnée. "Wij hebben geen behoefte aan een tiende versie van Marc Dutroux over satanisten, noch aan zijn fantasmen over netwerken", aldus Jan Fermon, de advocaat van Laetitia Delhez. "Wij willen praten over feiten. Daarom zullen wij vragen of de jury de kooi in Marcinelle kan gaan bezoeken, zodat zij zich een beeld kan vormen over het hoe het daar was. Wij willen het hebben over feiten, alleen feiten." Feiten, die voor de verdediging van Laetitia wel inhouden dat ook Nihoul wordt veroordeeld. Een eis waarachter sinds gisteren naast de familie van An Marchal ook de familie van de vermoorde Eefje Lambrecks zich schaart.

Vandaag wordt het uitkijken naar de ondervragingen van de vier verdachten. En jawel, opnieuw naar die van Marc Dutroux in het bijzonder. "Hij zal bepaalde zaken vertellen die hij tot nu toe nooit vertelde", zo kon zijn tweede advocaat Ronny Baudewijn gisteravond al melden. Doch: "Of dat dan echt onthullingen zijn, dat zullen we morgen zien."

Advocaat Xavier Magnée: 'En dan wil men ons vandaag doen geloven dat er geen netwerk bestaat?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234