Zaterdag 26/09/2020

anderlecht

Marc Coucke wordt op 1 maart RSCA-voorzitter: "Topclub als Anderlecht verdient eigen stadion"

Ondernemer Marc Coucke en huidig RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock.Beeld BELGA

"Ik wil van Anderlecht een zo groot mogelijke club maken." Bij aanvang van zijn persconferentie stak Marc Coucke zijn ambitie niet onder stoelen of banken. "Een topclub als Anderlecht verdient een eigen stadion", aldus de ondernemer, die op 1 maart de fakkel als RSCA-voorzitter overneemt van Roger Vanden Stock. Hij zal met zijn bedrijf AlyChlo meer dan vijftig procent van de aandelen van de club bezitten..

"Ik ben heel fier hier te zijn", stak Coucke van wal. "Ik dank de voorzitter en de raad van het bestuur om voor mijn project gekozen te hebben. Dit project heeft maar één doel: van Anderlecht een zo groot mogelijke club te maken."

1 maart

Coucke blijft nog twee maanden voorzitter van KV Oostende. "Op 1 maart wordt Roger Vanden Stock erevoorzitter en vanaf dan neem ik van hem de fakkel over als voorzitter van Anderlecht. Tot dan blijf ik voorzitter van KV Oostende." Tijdens die maanden heeft Coucke nog veel werk in Oostende, zo zei hij: "Er staan nog veel vergaderingen op de agenda, en ik zal weinig op Anderlecht zijn. Ik ben heel tevreden hier te zijn, en dank alle partijen om voor dit project te kiezen. Dit is geen project tegen iemand, maar voor Anderlecht."

Vanden Stock bedankte Coucke voor zijn overnamevoorstel. "Ik denk dat we de juiste keuze gemaakt hebben, dat gaat hij nog bewijzen”, aldus de huidige voorzitter. "Zijn visie komt volgens mij overeen met de visie die we altijd gehandhaafd hebben binnen onze club."

Ambitie

"Ik blijf absoluut supporter van KV Oostende, dat is mijn ploegske", vertelde Coucke. Toch zorgde zijn ambitie naar eigen zeggen voor een stilaan ongezonde situatie. "KV Oostende ging ooit tegen het plafond botsen." Hij gaat nu op zoek naar een goede oplossing voor KV Oostende, op maat van de ploeg. 

"Wat Anderlecht betreft wil ik mijn team bedanken. We zijn fier dat we dit hebben kunnen doen in alle discretie", aldus Coucke, die stelde dat het plan enkele uren voor de deadline werd ingediend. "Ons plan was heel transparant naar de raad van bestuur. We hebben elkaar niet gezien in Londen. Dat klopt niet."

Toekomst

Over zijn toekomstplannen maakte Coucke voorlopig nog niet veel bekend. "Er zijn nog veel vragen waar ik niet op kan antwoorden. Ik ken het stadion niet, ik heb hier ook nog nooit iemand gesproken, behalve bij de uitwedstrijden van  KV Oostende."

Coucke was het er alleszins niet mee eens dat de boekhouding van Anderlecht niet rooskleurig is. "De laatste twee jaar is inderdaad wel een onevenwicht ontstaan. Ze hebben een paar zware transfers gedaan. Maar er is veel potentieel om een aantal besparingen door te voeren en om de inkomsten te verhogen", aldus Coucke. "En nee, ik bedoel niet dat de abonnementsprijzen omhoog moeten. Daarnaast ga ik mij deze winter niet moeien met de transfers, maar in de zomer wel. Nu houd ik me bezig met de transfers van Oostende."

Wel is duidelijk dat Coucke met zijn bedrijf AlyChlo meer dan vijftig procent van de aandelen van de club zal bezitten. Mede-investeerder Joris Ide zal een belangrijke minderheidsaandeelhouder zijn. Coucke verklaarde voorts dat "de twee volgende maanden" nog beslissing over de aandelen zullen vallen.

Stadion

Coucke maakte wel duidelijk dat hij liefst een eigen stadion heeft, want "een topclub als Anderlecht verdient dat". Hij lijkt dus niet gewonnen voor de piste van een nationaal stadion, dat paars-wit zou huren.

"Een eigen stadion kost minder en ook de indirecte kosten lopen minder hoog op", verklaarde Coucke. "Daarnaast kan het ook andere inkomsten genereren. Dat is het financiële aspect, maar ook het welzijn van de fans telt. Het stadion moet het comfort verzekeren van de supporters, sympathisanten, partners en sponsors."

Polonaise

Coucke benadrukte verder nog dat hij steeds zichzelf zal blijven, "ook bij Anderlecht". "Al zie ik hier wel niet zo snel polonaises ontstaan. Ik durf Anderlecht te vergelijken met de adel van de 20ste eeuw. Die had macht, klasse en uitstraling. Wie toen openstond voor de industrialisering en de nieuwe economie, heeft het gehaald. Zij die zich afsloten niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234