Zaterdag 05/12/2020

Fraude Belgisch voetbal

Marc Coucke: “Pro League wil voortouw nemen in strijd tegen spelersmakelaars”

Pro League-voorzitter Marc Coucke.Beeld Photo News

Na het uitbreken van het voetbalschandaal vorige week heeft Marc Coucke, de voorzitter van de Pro League, niet stilgezeten. Hij wil het voortouw nemen om ervoor te zorgen dat dergelijke zaken nooit meer kunnen gebeuren. “We moeten het momentum aangrijpen”, zegt hij.

Concreet ziet de Pro League - de belangenbehartiger van de Belgische profclubs - een drieledige oplossing om de makelaarsproblematiek aan te pakken: een interne code voor de 24 profclubs, strengere licentievoorwaarden en een afdwingbare wetgeving. Die oplossingen stelden Coucke en Pierre François, de CEO van de Pro League, vandaag voor.

De interne code wil de Pro League al op korte termijn realiseren. De andere twee deeloplossingen zien Coucke en François vooral op de langere termijn. Daarnaast roepen de twee op om de scheidsrechters komend weekend te steunen.

Pro League CEO Pierre Francois en -voorzitter Marc Coucke op een persconferentie eerder vandaag.Beeld BELGA

Interne code

De interne code wil de Pro League, op basis van de aanbevelingen van het onafhankelijk expertenpanel onder leiding van Melchior Wathelet senior, al op korte termijn realiseren. Tegen de volgende raad van bestuur moeten er daarover aanbevelingen gedaan worden. Coucke zou graag nog dit jaar resultaat zien.

Die interne code moet verplicht door de 24 aangesloten profclubs ondertekend worden en bindt de clubs aan een reglementair kader ten opzichte van makelaars of tussenpersonen. Zo wordt strikt vastgelegd op welke manier ze kunnen omgaan met tussenpersonen en welke handelingen niet toelaatbaar zijn.

Het gaat dan bijvoorbeeld over maximumpercentages of -tarieven voor geleverde diensten of een transfer, maar ook extra begeleiding voor een speler. De Pro League wil ook licenties voor managers, maximum aantal spelers per makelaar of de piste van “transparante clearing houses” onderzoeken. Het zal niet louter een richtlijn zijn, beloofde Coucke. “Als clubs zich niet aan de afspraken houden, zullen er consequenties volgen. We denken dat deze eerste pijler al de meeste problemen waarmee we geconfronteerd worden, zullen oplossen.”

Op de middellange termijn hoopt de Pro League deze interne code of een uitbreiding daarvan op te nemen in de licentievoorwaarden van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). “Als ze de code niet volgen, zullen er niet alleen consequenties zijn. Clubs dreigen dan zelfs hun licentie te verliezen.”

Op de langere termijn hoopt de Pro League de interne code en de licentievoorwaarden ook om te zetten in afdwingbare en duidelijke wetgeving. De interne code denken Coucke en François op korte termijn (lees: dit jaar) te realiseren, de andere twee deeloplossingen zien ze vooral op de langere termijn.

Expertenpanel

Het onafhankelijk expertenpanel zal bestaan uit drie leden, onder wie minister van Staat Melchior Wathelet en Pierre François, CEO van de Pro League. Zij zullen in onderling overleg een derde, Nederlandstalig lid kiezen. De 69-jarige Wathelet, die twee jaar in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zetelde, was tot voor kort advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie. De voormalige vicepremier zal het driekoppige panel voorzitten.

Melchior Wathelet.Beeld BELGA

“Wathelet geldt als een kenner van het fiscaal recht en het Europees recht. Hij heeft een fantastisch cv. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij de zaken in handen zal nemen”, aldus François. In het panel zullen geen voetbalbestuurders zitten. “Dat was de bedoeling. Maar ze zullen uiteraard eerst hun oor te luister leggen bij mensen uit de voetbalwereld om te kijken wat de problemen zijn waarvoor we een oplossing zoeken”, vulde Coucke aan. Deze expertengroep gaat onmiddellijk van start en zal bij de volgende raad van bestuur al een eerste reeks aanbevelingen formuleren die na bespreking in deze raad van bestuur naar de algemene vergadering doorgestuurd zullen worden.

Scheidsrechters

Tot slot deed Coucke ook een oproep aan de supporters om de scheidsrechters in de eerste klasse te steunen. “Het wordt een lastige speeldag voor de refs”, gaf Coucke toe. “En er zullen ongetwijfeld discutabele beslissingen genomen worden waarover gemord zal worden. Maar toch doe ik een warme oproep om de scheidsrechters te steunen en te respecteren. Zij verdienen niet dat bepaalde zaken veralgemeend worden. Als we hen nu niet steunen, zitten we binnen een aantal jaar zonder scheidsrechters.”

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234