Zondag 27/09/2020

Anderlecht

Marc Coucke koopt Anderlecht: "Zeer fier en ambitieus"

Marc Coucke.Beeld BELGA

Als een duivel uit een doosje. Marc Coucke (52) wordt de nieuwe eigenaar van Anderlecht. Eerder leken twee andere partijen in poleposition te liggen: de drie kinderen van Ghelamco-topman Paul Gheysens enerzijds en een groep investeerders rond Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute anderzijds. 

"De raad van bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd", klinkt het. Daarna is unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met Marc Coucke. "In het kader van dit akkoord blijven enkele aandeelhouders aan boord om de verankering van de club te verzekeren. Het doel blijft om de onderhandelingen af te handelen voor het einde van het jaar."

Roger Vanden Stock: "Er wachten RSCA nieuwe uitdagingen"

RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock is tevreden met de keuze voor Marc Coucke en de verankering van de vroegere aandeelhouders: "De wereld staat niet stil. Er wachten RSCA nieuwe uitdagingen. Ik ben verheugd over de beslissing van de raad van bestuur om de club over te laten aan de heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa."

Lees ook: Marc Coucke: rijk, zot, geniaal?

Oostende

Bij voetbalclub KV Oostende is het nieuws als een bom ingeslagen.  De eersteklasser werd in de loop van woensdagnamiddag op de hoogte gebracht en heeft het personeel ingelicht. Coucke werd in augustus 2013 voorzitter van de club en nam 60 procent van de aandelen over. 

Het is nog onduidelijk wat Coucke met de club van zijn hart zal doen, want het is niet toegelaten om tegelijk eigenaar te zijn van twee clubs. Hij belooft dat hij zal instaan voor de continuïteit bij de kustploeg. Details gaven KVO en Coucke nog niet.

"KV Oostende is de club van mijn hart. Ik ben sinds mijn vijfde supporter en dat zal altijd zo blijven. De komende dagen zullen we zowel met RSC Anderlecht als met KV Oostende de nieuwe toekomstplannen uitrollen. Het is nu evenwel nog te vroeg om daarover al alle details te kunnen geven", opent Coucke op de website van Oostende. "We zullen er hoe dan ook voor zorgen dat KV Oostende verder kan worden uitgebouwd, met extra verankering die past bij het profiel en de ambities van de club. Dat alles in de lijn die de voorbije jaren werd uitgezet. KVO zal ook de komende jaren een 'Weireldploegsje' blijven, daar zal het sterke team dat ik heb uitgebouwd over waken."

LETTERLIJK: het volledige persbericht

De Raad van Bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd. Na dit onderzoek heeft de RVB unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met de heer Marc Coucke.

In het kader van dit akkoord blijven enkele aandeelhouders aan boord om de verankering van de club te verzekeren.

Het doel blijft om de onderhandelingen af te handelen voor het einde van het jaar.

RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock is tevreden met de keuze voor Marc Coucke en de verankering met de vroegere aandeelhouders: “Zowel mijn vader als Philippe Collin en ikzelf hebben ons leven gewijd aan RSC Anderlecht en hebben er heel veel voor teruggekregen op sportief, maar vooral op menselijk vlak."

"Ik ben trots op wat we samen met onze spelers, jeugd, trainers, medewerkers, vrijwilligers en supporters in al die jaren verwezenlijkt hebben. Een club als RSCA leiden brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Ik ben ervan overtuigd dat het succes van deze club steunt op twee essentiële pijlers: vooruitziend beleid én stabiliteit van het bestuur. In 110 jaar bestaan heeft deze club slechts vier voorzitters gekend. Tijdens die eeuw heeft de club echter nooit stilgezeten. Zowel sportief als financieel, menselijk en infrastructureel hebben we steeds stappen vooruit gezet. Met de middelen waarover we beschikten, hebben we altijd geprobeerd de beste spelers op te leiden en de beste spelers naar hier te halen."

"De wereld staat echter niet stil. Er wachten RSCA nieuwe uitdagingen. En zoals men in het Frans zegt: ‘gouverner, c’est prévoir’. Zoals mijn vader het mij voordeed, wou ik op tijd de fakkel doorgeven, zodat ik zeker was dat RSCA in goede handen terechtkwam. Met andere woorden, in de handen van mensen die het goed voor hebben met de club, en die bovendien een langetermijnvisie hebben en de club de nodige stabiliteit kunnen bieden."

"Daarom ben ik verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa."

"De nieuwe meerderheid/eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en – zeker niet onbelangrijk – zijn supporters. Zowel hun sportieve visie als hun financiële draagkracht laten het beste verhopen."

"Ik kijk met veel plezier terug op het beleid van mijn vader en mijn familie. Maar het is nu tijd om de scepter over te dragen, zodat RSC Anderlecht voor altijd RSC Anderlecht mag blijven.”

RSCA Voorzitter en de heer Coucke zullen vrijdag om 15 uur ter beschikking staan van de media. De club en de heer Coucke onthouden zich tot dan van alle commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234