Donderdag 22/08/2019

Filipijnen

Marawi werd geen nieuwe hoofdstad van het kalifaat: de laatste terrorist is er dood

Filipijnse soldaten in de ruïnes van Malawi. Beeld EPA

Marawi is vrij. De puinhopen van de stad roken nog, maar na iets minder dan vijf maanden heeft het Filipijnse leger een einde gemaakt aan de bezetting van de stad door strijders van Islamitische Staat (IS). Het leger heeft hard moeten vechten, het ene 'slotoffensief' na het andere werd door de terroristen afgeslagen, maar nu is het zover: de laatste terrorist in Marawi is dood.

Het klonk gisteren of president Rodrigo Duterte een toost ging uitspreken. 'Hierbij verklaar ik de stad Marawi vrij van terroristische invloeden. Dit is het begin van de wederopbouw.' Voor Duterte is dit een feest met een bitter randje: de halve stad ligt in puin, en 162 soldaten en 47 burgers hebben ervoor moeten sterven. Ook 822 terroristen zijn gedood.

Toen de strijd begon, op 23 mei, had niemand enig idee hoe groot de strijd om Marawi zou worden. Een groep gewapende, jonge strijders paradeerde door de straten. Zij hesen de vlag van IS, staken een school in brand en ontvoerden een aantal katholieken. Voordat het leger en de politie beseften wat er gebeurde hadden de strijders een groot deel van de binnenstad bezet. Toen militairen de tegenaanval openden gingen zij ervan uit dat zij te maken hadden met enkele tientallen terroristen. Het zou twee, misschien drie dagen duren om de stad onder controle te krijgen. De dagen werden weken, en uiteindelijk maanden.

Naarmate de bezetting voortduurde kregen de bezetters namen en gezichten: de gebroeders Maute en hun strijdgroep, en Isnilon Hapilon, de leider van de beruchte Abu Sayyaf groep. Hapilon en de Mautes zouden rechtstreeks in contact staan met IS in Syrië.

IS riep strijders in Azië op niet langer naar Syrië te komen maar naar de Filipijnen te gaan om daar mee te vechten. Strijders uit Maleisië en Indonesië gaven daaraan gehoor. President Duterte riep de staat van beleg uit voor het eiland Mindanao waarop Marawi ligt.

De hardnekkigheid van de strijd leidde ertoe dat ook de buitenwereld rekening begon te houden met een Aziatisch IS-front. De gewapende actie bleek goed voorbereid, en de islamitische strijders waren opvallend goed getraind. Hun sluipschutters bestreken vanuit het centrum bijna de hele stad, en wisten zo maandenlang de militairen op afstand te houden.

Die moesten de stad blok voor blok, straat voor straat en huis voor huis heroveren. Dat was een tijdrovend en dodelijk karwei. De terroristen bleven zich tot het allerlaatst verzetten. Zaterdag raakten nog twintig soldaten gewond bij een bestorming. Pas toen maandag Hapilon en Omarkhayam Maute, de enige nog overgebleven leiders, werden doodgeschoten kwam het definitieve einde in zicht. Na hun dood konden ook de laatste huizen worden ingenomen, en dinsdag was Marawi eindelijk bevrijd. De honderdduizenden bewoners die de gevechten in de stad zijn ontvlucht kunnen terugkeren, als het puin een beetje zal zijn opgeruimd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden