Donderdag 24/06/2021

Maoïsten plegen aanslag op politiek konvooi in India

Bij een maoïstische aanslag op een konvooi van lokale leiders van de regerende Congresspartij in de Oost-Indiase deelstaat Chhattisgarh zijn minstens 26 mensen om het leven gekomen. Een van hen was de oprichter van een omstreden militie die ook kindsoldaten inzette.

Het konvooi met politici werd in de vooravond opgeschrikt door een landmijn in de Darba Ghati-vallei, op de terugtocht van een verkiezingsbijeenkomst. Vervolgens doken zo'n tweehonderd maoïstische Naxalites op, die in het wilde weg begonnen te schieten. Tal van lokale Congressleiders werden gedood. Onder de slachtoffers bevond zich ook Mahendra Karma, de man achter de paramilitaire organisatie Salwa Judum, die met overheidsgeld de maoïstische guerrillero's bekampte.

Zowel premier Manmohan Singh als Congress-aanvoerder Sonia Gandhi gingen de tweehonderd gewonden bezoeken, belovend dat "recht zal geschieden".

De gewapende strijd van de maoïstische Naxalites treft onderhand een derde van Indiase districten. De beweging controleert een gebied een vierde groter dan België. Het vaakst getroffen zijn Jharkand en Chhattisgarh, waar ook de aanslag van zaterdag plaatsvond.

De Naxalites worden vooral gesteund door de inheemse bewoners, of adivasi, die de voorbije decennia slachtoffer werden van uitbuiting, landloosheid, wanbestuur en onwaarschijnlijke repressie. Premier Singh noemde de revolte enige tijd geleden nog "de grootste uitdaging voor de natie".

Doelwitten

De naam Naxalite komt van Naxalbari, het plaatsje in West-Bengalen waar deze maoïstische beweging in 1967 ontstond na een boerenopstand. De overheid reageerde met grootschalige repressie en tegen de jaren tachtig werd aangenomen dat deze scheurgroep van de marxistisch-leninistische Communist Party of India (CPI-ML) was weggevaagd. De Naxalites wisten zich evenwel te herstructureren en in 2004 lanceerden ze een nieuwe 'Volksoorlog' .

Sinds begin 2010 kwamen bijna vierhonderd politieagenten, militairen en lokale leiders om bij aanslagen en schietpartijen van de Naxalites, tussen 2005 en 2010 lieten minstens 4.500 mensen het leven bij aanslagen op busstations, spoorwegen, politiebureaus en andere doelwitten.

De adivasi, wier rechten de Naxalites menen te verdedigen, maken 8,2 procent van de Indiase bevolking uit en zijn een heterogene groep van inheemse volkeren. Het gros van hen leeft van de opbrengst van het bos. Door de bevolkingsaanwas en het verder uitdeinen van de niet-adivasi-gemeenschappen werd de druk op hun biotoop almaar groter. Bovendien spanden lokale bureaucraten en politici op tal van plaatsen samen met niets ontziende entrepreneurs, die stukken woud kapten voor ontginning.

Vigilantes

In Chattisgarh en elders werden vanaf 2005 anti-Naxalite-milities opgericht, waarvoor werd gerekruteerd uit de adivasi. Niet zelden ging het om nagenoeg ongeletterde jongeren die een spoedcursus schieten kregen en het vervolgens niet al te nauw namen met de mensenrechten. Al gauw raakten duizenden burgers gesandwicht tussen deze vigilantes en de maoïsten, die vermeende 'verraders' zonder pardon elimeneerden.

Een van die destijds opgerichte milities is de Salwa Judum van de zaterdag vermoorde Mahendra Karma. Officieel telde deze paramilitaire organisatie 4.500 strijders, maar uit tal van mensenrechtenrapporten blijkt dat ze ook op grote schaal kindsoldaten gebruikte. The Asian Human Rights Commission had het over "meer dan 10.000 jongeren". De groep werd in 2009 en in 2011 door het Indiase Hooggerechtshof verboden als ongrondwettelijk. 'Je kan de ene bosbrand niet met de andere blussen', zo luidde het verdict. Of de militie daarna daadwerkelijk is ontbonden, is onduidelijk.

Experts vrezen dat Delhi op de moordpartij van zaterdag zal reageren met een nieuwe militaire operatie, zoals ook in het verleden gebeurde. "Nochtans", zo stelde een deskundige enige tijd geleden in het Engelstalige Indiase blad Frontline, "is niet geweld, maar stromend water, wegen, scholen en ontwikkeling de beste wapens tegen de maoïsten".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234