Zondag 17/01/2021

Mantelorganisaties VB gaan op bezoek bij Duitse neonazi's

Het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), zowat de jeugdbeweging van het Vlaams Belang, onderhoudt goede relaties met de Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ). Vorige week werd een zomerkamp opgerold waar de HDJ kinderen drilde in het nationaalsocialisme.

Nog vorige week trok een veertigtal leden van Voorpost, een andere mantelorganisatie van het VB, naar de Europäischer Kameradschaftsabend van de Duitse neonazipartij NPD. Twee NPD'ers, Christian Von Velsen en Christian Fischer, zijn tevens de bezielers van HDJ, en waren eerder al te gast bij het VNJ.

Het leek onschuldige padvinderij, maar onder de noemer 'een avontuurlijke vakantie voor jongeren' organiseerde de HDJ vorige week een vakantiekamp met als doel een veertigtal kinderen op te leiden tot trouwe nazi's. Handdoeken met daarop hakenkruisen gestikt, landkaarten met de Duitse rijksgrenzen van voor 1918 waarop de kinderen de teloorgegane gebieden moesten duiden, zelfs dagboekfragmenten met gedroedelde swastika's in de marge.

Voor de jeugdrechter volstond het als bewijsmateriaal om het kamp tot een 'gevaarlijke plek voor jongeren' te verklaren. Het VNJ en de HDJ hebben, zo leert het webforum van de West-Vlaamse afdeling van het VNJ, niet alleen hun strakke uniform gemeen. Het Anti Fascistisch Front ontdekte dat, intussen twee jaar terug, de West-Vlaamse gouwleider van het VNJ, Wolf Pyck een discussie op het VNJ-forum opende over de HDJ, die hij omschrijft als de 'Duitse kameraden'.

Samen met een andere VNJ'er geeft hij zichzelf op om het VNJ te vertegenwoordigen op een of andere vriendendag die het HDJ organiseerde. West-Vlaams verbondsleidster Elke Serpieters toont zich tevreden met zoveel bereidwilligheid: "Ik zal 't volgende maandag laten weten dat er al twee kandidaten zijn. Ze zullen blij zijn."

Enkele weken ervoor, zo leert het forum verder, waren de 'Duitse kameraden' van het HDJ ook al op bezoek, naar aanleiding van de jaarlijkse meiboomplanting van het VNJ. Volgens de antifascistische website Antifa Lemgo zouden onder anderen Christian Von Velsen en Christian Fischer daarbij aanwezig geweest zijn. Beide neonazi's zijn zowel bij de NPD als bij de HDJ actief.

Gevraagd naar een reactie beweert West-Vlaams VNJ-verbondsleidster Elke Serpieters nog nooit gehoord te hebben van de HDJ. "Ik ken die organisatie niet, laat staan dat we ermee zouden samenwerken. Werkelijk, nog nooit van gehoord."

Hoe dat te rijmen valt met haar bijdrage op het forum is niet meteen duidelijk. Alleszins verdween, amper een half uur na het telefoontje van De Morgen, het webforum van VNJ-West-Vlaanderen van het net.
Wel nog steeds online staat het persbericht van de NPD, afdeling SudWestPfalz over een 'Europese kameraadschapsavond' in Hinterweidenthal.

"Aansluitend aan het bezoek van een veertigkoppige Vlaamse reisgroep van Voorpost, die een week op vakantie was in de Pfalz, vond op zaterdagavond 2 augustus een grote Europese kameraadschapsavond plaats."

Dat Voorpost banden onderhoudt met de openlijk neonazistische Duitse partij is geen geheim, wel nieuw is dat de relaties tussen NPD en de VB-mantelorganisatie niet langer achter de schermen verzorgd worden, maar openlijk benoemd worden.

Naast Voorpost en een afdeling van het Franse Front National, waren er ook 'vrienden' van het neofascistische Stahlhelm aanwezig. De muziek werd verzorgd door de Nederlandse neonazigroep Standrecht. (Tom Cochez)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234