De mensen
Manny Pacquiao, Anuna De Wever en Françoise Schepmans
Stapt politieke ring in op Filipijnen
Manny Pacquiao, bokslegende
De Filipijnse bokser Manny Pacquiao heeft, na maanden van speculatie, zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar op de Filipijnen bevestigd. Hij is een van de beste boksers ooit en de enige man die een wereldtitel in acht verschillende gewichtsklassen kon veroveren.
Pacquiao is erg populair en voert strijd tegen corruptie en het China-beleid van de huidige regering. Hij belooft “honderden of duizenden” corrupte politici naar een speciaal gebouwde megagevangenis te sturen. De 42-jarige zal het bij de presidentsverkiezingen in 2022 opnemen tegen senator Christopher ‘Bong’ Go, die een goede relatie heeft met huidig president Rodrigo Duterte. Die laatste kan zich volgens de grondwet geen kandidaat meer stellen, maar zou azen op de post van vicepresident.
Geeft klap aan witte heteroman
Anuna De Wever, klimaatstrijder
Klimaatactivist Anuna De Wever (20) heeft uitgehaald naar Studio 100-baas en televisiepresentator Gert Verhulst. Hij had in een interview in De Morgen gezegd dat haar klimaatmarsen een vergiftigd geschenk waren voor de partij Groen en dat ze daarmee die partij had kaalgeplukt. Daarop noemde De Wever hem op Twitter “een oude witte heteroman die de klimaatcrisis compleet minimaliseert en een mening geeft over iets waar hij totaal géén kennis over heeft”. Veel twitteraars, onder wie staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), stoorden zich eraan dat De Wever zo de mening van Verhulst reduceert tot zijn leeftijd, huidskleur, geaardheid en geslacht. Volgens N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys is dat “woke waanzin”.
Ontwijkt cumulregels van eigen partij
Françoise Schepmans, eerste schepen Molenbeek
Françoise Schepmans (MR) is niet van plan om haar lokale mandaat of haar parlementszetel op te geven. Nochtans is die cumul volgens de nieuwe statuten van haar partij verboden.
Schepmans is eerste schepen in Molenbeek, waar ze voordien de burgemeesterssjerp droeg. Sinds 2019 zetelt ze ook in het Brussels parlement en is ze fractieleider in het parlement van de Franse gemeenschap. Volgens de krant Le Soir is Schepmans niet van plan te kiezen. Op de hoofdzetel van de MR reageert men niet verrast. De nieuwe statuten gaan vanaf vandaag in, maar “het is normaal de spelregels niet te veranderen tijdens een mandaat”.
In de tussentijd is het wel de bedoeling “de geest van de hervorming te respecteren”, zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. De partij zal met Schepmans een verlichting van haar taken bespreken.