Maandag 30/01/2023

Interview

MannenFestival leert mannen weer man zijn

Erik Habraken wil de man weer man leren zijn, in het bos. Beeld Tim Dirven
Erik Habraken wil de man weer man leren zijn, in het bos.Beeld Tim Dirven

Hoe straal je kracht uit? Wanneer stel je je kwetsbaar op? Het MannenFestival belooft een actieve driedaagse met af en toe een stiltemoment. Want mannen zijn het man-zijn verleerd.

Freek Evers

"Mensen reageren heel positief op het initiatief. Ook vrouwen", zegt Erik Habraken (59), die al meer dan vijf jaar mannen en mannengroepen coacht. Hij is een van de organisatoren van het MannenFestival in Sint-Joris-Weert. Zestig mannen schreven zich al in voor de driedaagse in september.

Met mannen. Voor mannen. Door mannen. Klinkt als een weekend stevig doorzakken.

"Onze driedaagse draait om de persoonlijke ontwikkeling. Dan moet je net heel gefocust zijn en in contact staan met jezelf. Alcohol drinken is niet toegestaan. Er wordt veel gepraat over gender. Maar veel mannen zijn vergeten hoe het voelt om man te zijn, om samen te zijn en een krachtige, diepe transformatie mee te maken."

Waarom is die transformatie nodig?

"Heel wat mannen zijn hun innerlijk leiderschap kwijt. Wanneer ik mannengroepen coach, merk ik dat zij geen hulp aan elkaar durven te vragen. Praktische zaken zijn geen probleem. Maar wat met seksualiteit, emotionaliteit of moeilijke situaties? Dan denken we dat we alles alleen moeten oplossen. Het ontbreekt ons aan vaderfiguren die tonen hoe dat moet, huilen of kwaad worden. Velen durven niet meer kwaad te zijn, omdat ze nooit gezien hebben hoe. Daardoor kroppen ze alles op, met een uitbarsting als eindresultaat. Tijdens het MannenFestival leren we mannen daarmee omgaan."

In 1994 zei de organisator van een gelijkaardig initiatief, Jos Housmans, in Panorama: "Een mannetjesleeuw hoor je ook niet zeggen: miauw." Leert u mannen weer brullen?

"Ik merk dat er veel mannen tegen zichzelf aanlopen. Wij bieden het inzicht dat er voldoende ruimte is om te zijn wie je bent. Jongens worden opgevoed door moeders en juffrouwen. Daar krijgen ze de boodschap dat ze moeten behagen. Maar man en vrouw zijn verschillend en hebben elk hun kwaliteiten. Mannen hebben mannen nodig om te kunnen groeien. Vrouwen hebben vrouwen nodig."

"Zo was ik onlangs nog op een yogafestival. Daar was er een rode tent, verwijzend naar de maandelijkse cyclus van vrouwen. Als man heb je daar niets te zoeken. Op ons festival creëren we een ruimte waarin mannen samen hun kracht kunnen terugvinden."

Wat mogen mannen precies verwachten?

"Dag één draait om vrijheid. Deelnemers ervaren dat ze zichzelf mogen zijn. Op dag twee doen we danssessies, partijtjes worstelen in de modder en boogschieten, en ontspannen we in een zweethut. Mannen zoeken er hun grenzen op en leren hun grenzen stellen. Zo vergt het moed om op het laatste moment te zeggen dat ze niet over hete kolen zullen lopen, om zich dan breekbaar op te stellen."

"De laatste dag draait om verantwoordelijkheid. Wat neem je mee naar huis om een betere man te zijn? Wanneer toon je kracht en doorzettingsvermogen en wanneer stel je je kwetsbaar op? Mannen mogen elkaar daar meer in steunen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234